Vozili smo - Campagnolo H11 super record

Campagnolo H11 super record
10.10.2018 AVTOR: Tomaž Kučan, foto: Tit Košir

Campagnolo je komponente s hidravličnimi diskastimi zavorami poimenoval H11 (Hydraulic 11 speed) ter jih pripravil za mehanske in elektronske (EPS) prestave skupin Super Record, Record in Chorus.

Zavorni sistem so v Campy Tech Labu razvili v sodelovanju z nemško Maguro, uveljavljenim proizvajalcem hidravličnih zavornih sistemov za gorska kolesa.

Prestavno-zavorne ročice Ergopower H11

Zasnova novih ročic izhaja iz preverjene ergonomije ročic za klasične mehanske zavore, nekoliko širši je karbonski del, zgornji pa je zaradi hidravličnega cilindra 8 milimetrov višji kot pri ročicah za obročne zavore. Točko položaja ročice, v katerem čeljusti zagrabijo rotor, nastavljamo s sistemom AMS (Adjustable Modulation System) v dveh stopnjah - v daljši poziciji lahko stisnemo zavorne ročice približno do polovice celotnega hoda do krmila. Ločeno pa je mogoče nastaviti tudi oddaljenost karbonske ročice od krmila. Ročice H11 ohranjajo sistem Ultra-Shift, ki omogoča hkratno prestavljanje do 5 prestav.

Zavorne čeljusti in zavorne obloge

Dvocilindrična zavorna čeljust je izdelana iz dveh aluminijastih delov. Zaradi direktne montaže na okvir brez adapterjev je za vsako velikost rotorjev (140 in 160 milimetrov) čeljust oblikovana specifično. Za prednje kolo je na voljo samo za 160-milimetrske rotorje, zadaj pa za manjši ali večji rotor. Čeljusti za skupine Super Record, Record in Chorus so sicer enake.

Campagnolo je na novo razvil tudi zavorne obloge, ki so na spodnji strani zaobljene in omogočajo lažjo montažo obročnika na okvir kolesa oziroma vstavljanje rotorja v čeljust. Druga posebnost oblog je sloj materiala na nosilcu zavorne obloge, ki je namenjen dušenju vibracij ob zaviranju.

Rotorji

Posebnost 1,85 milimetra širokih rotorjev je polkrožna obdelava oboda, s čimer so se odzvali na kritike in skrb zaradi možnosti ureznin ob padcih. Rotorja sta na obročnik pritrjena preko sistema AFS (Axial Fixing System), ki je podoben Shimanovemu Centerlocku. Obodna obloga je jeklena, sredica pa aluminijasta.

Pogonski sklop H11 in novi obročniki

Karbonska gonilka H11 je posebej prirejena za skupino komponent za kolutne zavore. Zaradi 5 milimetrov širšega zadnjega pesta so s prirejeno gonilko poskrbeli za bolj tekoče vrtenje verige. Campagnolo je v sklopu novega sistema zavor izdelal tudi nove obročnike Shamal in Bora. Bora so na voljo v 35-milimetrski različici za klinčerje in tubularje, v 50-milimetrski pa samo za tubularje.

Vtisi

Koles s Campagnolovo opremo se vedno znova razveselim prav zaradi posrečene ergonomije prestavno-zavornih ročic in odlično lociranega gumba za prestavljanje v težjo prestavo. H11 Super Record deluje suvereno, hitro in natančno, lahko rečem, da tudi iskreno; v skupini se na napad ne boste mogli pripraviti skrivaj, ker je pretikanje v težjo prestavo pod obremenitvijo glasno, vendar zanesljivo.

Od mehanskega pogonskega sklopa H11 Super Record sem pričakoval veliko in nisem bil razočaran. Nove kolutne zavore sem preizkusil na zahtevni trasi z več kratkimi, a zelo strmimi spusti ter enim daljšim, večkilometrskim. Zaradi fizikalnih lastnosti zaviranja sta ključnega pomena tudi podatka o teži kolesarja (okroglih 70 kilogramov) in širini plaščev (28 milimetrov).

Na prvem kratkem spustu sem preveril odmik, mehkobo in ergonomijo zavornih ročic, kasneje pa še potrebno moč zaviranja do popolne blokade zadnjega kolesa. Delovanje zavornih ročic je v primerjavi z mehanskimi mehkejše, zavorna moč pa narašča sorazmerno s stiskom ročice. Kljub rahlemu stisku ročice je ne zmanjka, kar na dolgih spustih prihrani tudi nekaj energije.

Ker je bil test opravljen vzporedno s kolesom z mehanskimi zavorami, lahko potrdim, da je zavorna pot zaradi večje moči in širših plaščev ter posledično večje stične površine s tlemi krajša kot z mehanskimi zavorami. Kljub daljšemu spustu in intenzivnim pojemkom zavorne moči ne zmanjka, diski se ne segrevajo, zavorne ročice pa se odzivajo enako kot na začetku. Seveda pa hidravlične kolutne zavore v primerjavi s klasičnimi obročnimi zahtevajo nekaj več občutka, še zlasti na mokri podlagi. Pozitivno presenečen sem bil pri rokovanju z rotorji ob snemanju zadnjega in prednjega obročnika, saj je izdelava vrhunska, robovi so elegantno posneti in lepo zaobljeni.Specifikacije

Campagnolo H11
Maxisport, d.o.o. www.maxisport.si


Teža

Cena

Akcija

Campagnolo H11 Super Record EPS

2355 g

4095 EUR

3376 EUR

Campagnolo H11 Record EPS

2390 g

3765 EUR

3106 EUR

Campagnolo H11 Super Record

2228 g

2695 EUR

2218 EUR

Campagnolo H11 Record

2260 g

2449 EUR

2028 EUR

Campagnolo H11 Chorus

2319 g

2069 EUR

1721 EUR

Campagnolo H11 Potenza

2613 g

1245 EUR

1061 EUR

Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ