Vozili smo - Colnago C64

Colnago C64
13.02.2019 AVTOR: Matej Zalar, Foto: Tit Košir

Kaj imajo skupnega Freddy Maertens, Giuseppe Saronni, Abraham Olano, Johan Museeuw, Oscar Camenzind in Oscar Freire?

Vsi so bili svetovni prvaki. In vsi so zmagali s Colnagi. Maertens in Saronni z jeklenim Mexicom, Olano s titanovim BiTitanom, Museeuw, Camenzind in Freire pa s karbonskim C40, enim najbolj kultnih izdelkov v svetu kolesarstva. Karbonski okvir na »mufne« je že od sredine devetdesetih let glavno Colnagovo orožje in se lahko med drugim pohvali s petimi zmagami na dirki Pariz–Roubaix. Ob 64-letnici podjetja Colnago so predstavili že peto generacijo, ki še vedno vzbuja toliko pozornosti kot le malo specialk.

Model C40 je po skoraj desetih letih nasledil C50, sledila pa sta C59 in pred štirimi leti C60. Vedno se je okvirje izdelovalo in barvalo v italijanski tovarni in to velja tudi za najnovejšega C64. Na prvi pogled spremembe niso očitne, a so pravzaprav kar velike. Colnago s prenovljenim okvirjem sledi trendu širših pnevmatik in integracije ter je na voljo tudi za kolutne zavore. Mufne (po slovensko se jim reče spojni elementi ali rozete) in presek cevi po vzoru Masterja ostajajo, a je novi okvir kar 200 gramov lažji.

Lažji in udobnejši

Okvir daje z velikim premerom cevi in spojnih elementov kar mogočen vtis, a je kar lahek, pri velikosti 54s tehta okoli 900 gramov. Zadnji trikotnik so temeljito prenovili. Drop outi so po novem karbonski, okvir pa sprejme do 28-milimetrske plašče. Zavorne čeljusti so zadaj nameščene neposredno, torej z dvema vijakoma, a mostiček med krakoma zadnjih zgornjih vilic vseeno ostaja.

Največ teže so prihranili s povsem spremenjeno sedežno cevjo, ki je zdaj del spojnega elementa za zgornjo cev in zadnje vilice. Kak pravoverni tradicionalist se bo morda pridušal, da to ni več pravi C, a s to rešitvijo so izboljšali togost in omogočili integracijo objemke sedežne opore, ki je z vijakom na spodnjem delu zgornje cevi izvedena res diskretno. Sedežna opora v preseku ni več okrogla kot pri predhodniku, ki je bil opremljen s kar 31,6-milimetrsko, ampak je enaka kot pri modelu V2-R, torej s presekom v obliki črke D. S tem naj bi se izboljšalo tudi udobje.

Spojni element z glavno cevjo ima po novem precej tanjše stene in sprejme krmilni ležaj s skledčkami, ki so v notranjosti iz nekakšne kombinacije najlona in elastomera, kar naj bi izboljšalo udobje – enak sistem poznamo že s Colnagove aerodinamične specialke Concept. Krmilna cev je po novem okrepljena z vzdolžnim rebrom, ki ne služi le izboljšanju togosti, ampak omogoča tudi elegantno napeljavo zavorne cevke za hidravlične zavore po notranjosti levega kraka vilic. Integracija kablov je tudi sicer lepo izvedena. Preizkušeno kolo je bilo opremljeno z elektronskimi prestavami, bovdni mehanskih pa vstopajo v notranjost okvirja na zgornjem delu spodnje cevi. Imenitno podobo kolesa dopolnjujeta karbonska krmilna opora in krmilo, ki omogoča elegantno, a ne prezapleteno izvedbo napeljave kablov.


Kar 14 različnih velikosti

S spojnimi elementi sestavljeni okvir omogoča proizvajalcem širok razpon velikosti okvirjev. C64 je na voljo v kar štirinajstih velikostih, še vedno v dveh različicah geometrije: visoki (od 48h do 56h) in nizki oziroma sloping (od 42s do 60s). Visok sem 171 centimetrov, testno kolo pa je bilo velikosti 50s. Doseg mi je ustrezal, saj je enak kot pri številki 48s (383 mm), je pa zato razlika v skladu kar dva centimetra in bi prav zaradi tega raje izbral manjši okvir in si omogočil precej bolj agresiven položaj. Od velikosti okvirja je pri Colnagu odvisna tudi dolžina obverižnih cevi. Pri velikosti 50s so dolge 410 milimetrov, kar daje skupaj s precej položnim kotom glavne cevi (71,62°) precej dolgo medosno razdaljo. Tako je kolo na cesti precej umirjeno, ne bi pa rekel, da je manj agilno. Kakorkoli, pred nakupom svetujem, da se zatopite v številke in dobro izkoristite ponujeno možnost širokega nabora različnih velikosti.

Testno kolo je bilo opremljeno z elektronsko Ultegro Di2 in s sproščenimi prenosi: s kompaktne gonilke sem moč prenašal na zadnji verižnik velikosti 11-30. Podobo črno-belega kolesa zaključijo kar 55-milimetrski obročniki DT Swiss, pri katerih se vpliv bočnega vetra že kar pozna. Par obročnikov tehta 1630 gramov, notranja širina obroča je tradicionalnih 15 milimetrov. Velika prednost teh obročnikov je, da so pripravljeni za sistem brez zračnice. Nameščeni so bili sicer Continentalovi klinčerji Grand Prix 4000 RS, ki so v primerjavi z običajnimi in zelo priljubljenimi 4000 S II za okroglih 20 gramov lažji in naj bi imeli za kar 15 odstotkov manjši kotalni upor – zaradi tanjših sten pa so seveda nekoliko bolj dovzetni za predrtje.


Z veseljem bi ga peljal na morje

Velikega C sem vozil šele prvič, zato ga ne morem primerjati s prejšnjimi. Dejstvo pa je, da je bilo največ pripomb glede teže, ki res ni bila več konkurenčna. C64 še vedno ni med najlažjimi, a je z njim vseeno mogoče doseči magično mejo 6,8 kilograma. Tudi v malo težji različici z Ultegro Di2 in višjimi obročniki je na klancih med poskočnim poganjanjem v slogu, ki skuša biti podoben Alaphilippovemu, dajal vtis lahkotnega in odzivnega kolesa. Sprednji del res dobro pobira vibracije s ceste, pod zadnjo platjo pa daje vtis čistokrvnega dirkalnika. Brez dvoma bi bil precej udobnejši, če bi vozil z manjšim okvirjem in bi lahko sedežno oporo izvlekel za dodatna dva centimetra. Medosna razdalja je daljša kot pri večini konkurentov, kar je pravzaprav simpatično. Kolo se mi je zdelo manj nervozno in v dolgih, hitrih zavojih je z njim preprosto držati izbrano linijo.

Naj vam bo tradicionalna, a obenem futuristična oblika Colnaga C64 všeč ali ne, kolo prebuja čustva tudi pri tistih, ki ga ne vozijo. Na vprašanje o občutkih na kolesu je težko preprosto odgovoriti, ne da bi se zatekal k dolgočasnim presežnikom o togosti, udobju, lahkotnosti in vodljivosti. Voziti Colnaga C64 je podobno kot peljati na morje miss sveta. Ni nujno, da bi se imeli z njo bolje kot z dekletom iz sosednje ulice, a občutek z okronano je boljši, bolj ste si všeč in zavistnih pogledov je precej več. Colnago je pač kultna znamka, kot Ferrari, s katerim so tudi že sodelovali. Zato se o ceni tega bolida niti ne razpravlja.


Colnago C64 je stroj za hitrost, ki ne zanika tradicije. Radostno se odzove na vsak pritisk na pedal, obenem pa se zna peljati umirjeno. Ne pričakujte izjemnega udobja, to je vendarle kolo, s kakršnim zmagujejo tekmovalci ekipe UAE Emirates. Velika prednost je tudi možnost izbire med kar 14 različnimi velikostmi okvirja, tako da si lahko privoščite tudi klasično, visoko geometrijo.
Specifikacije

Colnago C64

8.990 EUR

A2U, d.o.o. │ www.a2u.si

Okvir: Colnago C64

Vilice: Colnago C64

Menjalnika: Shimano Ultegra Di2

Prestavne ročice: Shimano Ultegra Di2

Gonilka: Shimano Ultegra, 50/34

Zadnji verižnik: Shimano Ultegra, 11-30

Zavore: Shimano Ultegra

Sedežna opora: Colnago C64, karbonska

Sedež: Selle Italia SLR Vanox

Krmilna opora: Colnago R41, karbonska

Krmilo: Colnago R41, karbonsko

Obročniki: DT Swiss RC 55 Spline C

Plašči: Grand Prix 4000 RS, 25 mm
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ