Vozili smo - Fuji Beartooth 27.5+ 1.1

Fuji Beartooth 27.5+ 1.1
24.08.2018 AVTOR: Tomaž Kučan, Foto: Titi Košir

Kolo s 27,5-palčnimi obročniki in 3 palce širokimi plašči je zaradi skorajda enakega zunanjega obsega kolesa enako hitro kot klasični tventinajner, vendar trik tiči drugje.Beartooth 27.5+ 1.1 je aluminijasto kolo s klasično geometrijo in prednjim vzmetenjem, ki so ga očitno razvili za najširši krog kolesarjev in ga je s pnevmatikami 27,5+ in 120 milimetri hoda na prednjih vilicah mogoče voziti praktično povsod, tudi tam, kjer bi s klasičnim tventinajnerjem obupali. Oba obročnika imata pesta standarda Boost (spredaj os 110×15 milimetrov in zadaj 148×12 milimetrov), tako da je togost zagotovljena ne glede na to, kakšna žival poganja kolo. Okvir je prilagojen za plašče s širino vse do 3,25 palca in omogoča namestitev potopne sedežne opore.

Prednje vilice Suntour bodo zadovoljile tudi zahtevne rekreativce, oprema pa je po večini rekreativnega razreda Shimano Deore. Prestavna razmerja, ki jih omogoča pogonski sklop dvajsetih prestav (2×10) z zobniki spredaj 22/36 ter zadaj 36×11, so primerna za zelo strme klance, medtem ko bo na spustih hitro zmanjkalo težkih prenosov. A konec koncev kolo ni namenjeno podiranju hitrostnih rekordov, saj je vložek moči za doseganje hitrosti 45 kilometrov na uro približno enak, kot če bi cestno kolo priganjali vsaj 60 kilometrov na uro. Omeniti velja še kolutne zavore, ki na račun 180-milimetrskih rotorjev delujejo zadovoljivo in imajo za rekreativno uporabo povsem dovolj zavorne moči. Kolo svojimi štirinajstimi kilogrami deluje masivno in surovo, zlasti zaradi plaščev širine treh palcev, ki se v praksi obnesejo odlično.

Fuji Beartooth 27.5+ 1.1 je dobro uravnoteženo gorsko kolo za najširši krog uporabnikov, ki zaradi solidnega 120-milimetrskega vzmetenja in širokih plaščev omogoča vožnjo praktično povsod.

Japonski buldožer za tiste, ki si želite biti opaženi

Dolgo sem živel v prepričanju, da je za opaznost kolesarja najpomembnejša barva okvirja - do testa živordečega Beartootha. Kljub kričeči rdeči barvi večina opazi le široke plašče. A to ni najpomembneje! Kolo ima na spustih solidne in zelo primerljive vozne lastnosti kot dobro uravnotežen tventinarjer. Na ravnini je bolj stabilno, a bistveno počasnejše od koles s plašči klasične širine dveh palcev. Vrhunska uravnoteženost, odlična vodljivost in dobra pozicija težišča pa pridejo do izraza na izjemno strmem in mokrem terenu, kjer vsa konkurenca, vključno s tekmovalnimi polnovzmetenimi kolesi za kros, že davno odpove. Kolo po strmem klancu pleza povsem neprimerljivo z drugimi. Popolnoma brez spodrsavanja. Seveda na račun odlične geometrije, lahkega prenosa in še posebno plaščev. Kolo za vse tiste, ki nepopisno uživate v blatnih in ekstremno strmih klancih in ste hkrati radi opaženi.

Oprijem na zahtevnem terenu drastično povečata tripalčna plašča Schwalbe Nobby Nick.

Pod spodnjo cevjo prednjega trikotnika ima okvir predviden tretji prostor za nosilec bidona.

Lahek aluminijast okvir je izdelan zgledno in del napeljav je skrit v notranjosti okvirja.

Specifikacije

Fuji Beartooth 27.5+ 1.1

1.449 EUR

Velo, d.d. │ www.velo.si

Okvir: aluminijast, Fuji A2-SL

Vilice: SR Suntour SF16-Raidon 32-LO-R 27.5+, 120 mm

Zadnji menjalnik: Shimano XT, 10p

Prednji menjalnik: Shimano Deore

Prestavne ročice: Shimano Deore

Zavorne ročice: Shimano M365

Gonilka: Shimano M-627-B, 36/22

Zadnji verižnik: Shimano HG50, 11-36

Zavore: Shimano M365, 180/180 mm

Sedežna opora: aluminijasta, Oval Concepts 300

Sedež: Oval Concepts 200

Krmilo: Oval Concepts 250, aluminijasto

Krmilna opora: Oval Concepts 600AM, aluminijasta

Obroči: Vera Terra PLUS XM35, aluminijasti

Pesta: spredaj Formula CL-811/Formula CL-148S, Boost

Plašči: Schwalbe Nobby Nic Performance, 27.5×3.00Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ