Vozili smo - Fuji SL LTD

Fuji SL LTD
09.11.2018 AVTOR: Tomaž Kučan, foto: Tit Košir

Japonsko znamko Fuji so mnogi začeli jemati zelo resno šele leta 2015, ob predstavitvi najlažjega serijskega cestnega okvirja.

Okvir tekmovalne različice kolesa SL je tehtal manj kot 700 gramov in je bil po mojem mnenju ključnega pomena za razvoj in konec koncev suveren obstoj v kolesarski industriji.

Ali torej trenutni razvoj po treh letih še vedno temelji na tedaj predstavljeni geometriji? Sodeč po številkah ima testirani SL LTD kar nekaj skupnega z najboljšo različico, na voljo pa je po zelo ugodni ceni.

Vsak gram šteje

Trik izredno lahkega okvirja je v tem, da je izdelan iz dveh kosov, ki sta v celoto spojena na samo štirih točkah, tik za sedežno cevjo. Večina konkurenčnih znamk okvir spaja na osmih točkah, kar zahteva več materiala, to pa prinaša večjo težo in manjšo togost. Drugi Fujijev trik za nižjo težo je tehnologija HC (High Compaction Molding), s katero okvir lično obdelajo ne le z zunanje, ampak tudi z notranje strani. Optimalno togost sprednjih vilic omogoča tehnologija RIB (Reinforced I-Beam), karbonsko rebro v nogah vilic.

Vsaka od sedmih velikosti okvirjev ima prilagojeno število karbonskih slojev. Logično je, da za enake vozne lastnosti najmanjši, 46-centimetrski okvir ne potrebuje enako debelih sten kot 61-centimeterski, ki ga navsezadnje vozi bistveno težji kolesar. Nadvse pohvalno je, da ima okvir tik nad gonilno osjo serijsko vgrajen ščitnik za verigo za primer, če pade z zobnika. Kolo brez pedal s svojimi osmimi kilogrami in pol ne sodi ravno med ultra lahka. Za to ceno so vse komponente lahko kvečjemu aluminijaste, kar pa po drugi strani omogoča ogromno priložnosti za nadgradnjo osnove z odličnima okvirjem in pogonsko-zavornim sklopom.

Tekmovalen pedigre, ki mu parira tudi nova Ultegra

Poleg okvirja so na kolesu najbolj udarne komponente prenovljene Shimanove Ultegre, ki jih označujejo kot serijo 8000. Če bi sedel na kolo in odpeljal stotko, ne da bi pogledal zavore in prestave, bi suvereno izjavil, da sem preizkušal Dura-Ace. Ta se od nove Ultegre bistveno razlikuje le v materialu. 13 gramov težje zavorno-prestavne ročice od prejšnje serije (6800) so po novem bolj ergonomske in krajše. Drugače je oblikovana tudi gonilka, pri čemer so prihranili le dobra dva grama. Spremenjen sprednji menjalnik omogoča bolj fleksibilno napeljavo, za prenovljene zavore pa lahko potrdim, da imajo praktično enako zavorno moč kot dražje Dura-Ace in da so ustrezno široke tudi za 28 milimetrov široke plašče. Osvežen zadnji menjalnik s tehnologijo Shadow je na voljo s srednje dolgo kletko in omogoča montažo zadnjih verižnikov z razponom 11–34. Prenovili so tudi pedala, ki so s težo 248 gramov po novem za 6 desetink milimetra nižja, os pa je daljša za štiri milimetre. Zanimiv je tudi podatek o teži, ki pravi, da je nova mehanska skupina Ultegra 8000 od stare Ultegre 6800 težja za slabih petdeset gramov. Ker sem imel priložnost tako rekoč hkrati voziti s serijo 6800 in 8000, lahko potrdim, da je stik s prestavno-zavornimi ročicami udobnejši, občutno izboljšano pa je tudi delovanje mehanskega menjalnika, ki deluje hitreje in natančneje.

Položaj na kolesu s tekmovalno geometrijo je agresiven in od kolesarja zahteva napadalno držo. Od takega kolesa tudi sicer ne gre pričakovati ekscesnega udobja na slabih cestah, ima pa zaradi tega odlične lastnosti pri močnem pospeševanju, saj okvir v predelu gonilnega ležaja kljub nizki teži ostaja popolnoma tog. Ključni dejavniki za udobno vožnjo bodo torej tlak v zračnicah, sedež in trak na krmilu, ki so tudi sicer najpomembnejši za mirno kolesarjenje. Prepričan sem, da bi bila vožnja z boljšimi obročniki še odzivnejša in učinkovitejša, vozne lastnosti pa povsem primerljive s trikrat dražjimi kolesi.Fuji SL LTD je tipično tekmovalno kolo, ki se izkaže z odzivnostjo in vodljivostjo na spustih, obenem pa tudi z odličnim razmerjem med ceno in kakovostjo že pri osnovni ceni. Z nadgradnjo komponent lahko težo še občutno znižamo.


Značke: Cestno
Specifikacije

Fuji SL LTD

2.099 EUR (v akciji 1.574,25 EUR)

Velo, d.d. │ www.velo.si

Okvir: karbonski, serija C5

Vilice: karbonske, FC-440

Menjalnika: Shimano Ultegra 8000, 11p

Prestavne ročice: Shimano Ultegra 8000

Gonilka: Shimano Ultegra 8000, 52/36

Zadnji verižnik: Shimano 105, 11–28

Zavore: Shimano Ultegra 8000

Sedežna opora: aluminijasta, Oval 300

Sedež: Oval 438

Krmilna opora: aluminijasta, Oval 313

Krmilo: aluminijasto, Oval 300s

Obročniki: Oval 327

Plašči: Vittoria Zaffiro, 25 mm

Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ