Vozili smo - GT PANTERA COMP

GT PANTERA COMP
09.10.2018 AVTOR: Vladimir Pakrac, foto: Titi Košir

Že po nekaj trenutkih postopanja okrog kolesa sem ga poimenoval kolo za prave metalce. Trohica podivjanosti, robusten videz, legendarno ime in povrhu vsega še diskretna metalna barva.

Pri GT-ju so očitno vedeli, kako zaigrati na strune gorskokolesarskih src. Navdihnjeni z divjo naravo njihove tovarniške ekipe v spustu, so se odločili, da presežek energije preslikajo na celotno znamko.

Okvir – brez ovir

Na estetsko dovršenem okvirju ni mogoče spregledati fluorescentno rumenih in rdečih detajlov, ki dobesedno sevajo z zamolkle modrikaste metalne podlage. Dasiravno ne gre za kolo višjega cenovnega razreda, je GT-ju treba priznati, da so se z barvno shemo zares potrudili, okvir pa bi z lahkoto predstavljal osnovo tudi kateremu izmed dražjih modelov. Pantera je res na voljo tudi v bolje opremljenih izvedenkah Expert in Elite. A roko na srce, že model Comp ponuja veliko!

Pri GT-ju so dobro uskladili opremo in sestavili komplet, ki bi moral zadovoljiti sleherne potrebe vsakogar, ki se v svet gorskega kolesarstva šele podaja, ali pa nekoga, ki si želi ugodnega in kakovostnega kolesa, s katerim se bo brez težav podal tudi na turo s prijatelji, ki si lastijo na papirju zmogljivejša in dražja kolesa. Trail okvir z zanimivo geometrijo ponuja odlično osnovo za nadgradnjo. 68,5-stopinjski kot krmilne cevi je dovolj odprt, da kolo na spustih pobira večje neravnine, težišče na kolesu pa so pri GT-ju lepo uravnotežili z nekoliko daljšo zgornjo cevjo, ki poskrbi za nekoliko raztegnjen oziroma naprej pomaknjen položaj trupa na kolesu. Pantera tako pilota postavlja v napadalno prežo in mu vliva zaupanje tudi na strmejših stezicah.

K samozavesti na spustih pripomorejo obročniki 27,5 plus, ki so jih pri GT-ju obuli v WTB-jeve Plašče Ranger širine 2,8 palca. Za pobiranje neravnin skrbijo Suntourjeve zračne vilice XCR s 120 milimetri hoda. Nad odzivnostjo nimam prav nobenih pripomb. Seveda ni bilo pričakovati sofisticiranega delovanja v slogu bolj renomiranih vilic, a so se izkazale kot soliden partner, ki zmore aktivno slediti tudi hitrejšim spustom. Pohvaliti velja tudi 15-milimetrsko os s Suntourjevim sistemom zapenjanja Qloc, ki omogoča enostavno snemanje prednjega obročnika.

Za ustavljanje skrbijo disk zavore Tektro, ki so se dokazale kot dobra izbira za nezahtevne spuste. 710 milimetrov široko krmilo in 70-milimetrska krmilna opora sta hišne znamke All-Terra. Glede na dušo kolesa se mi je ta izbira zdela nekoliko konzervativna. Osebno bi raje posegel po krajši krmilni opori in širšem krmilu, kar bi kolesu dodalo še kakšno dimenzijo pri spustaških lastnostih. Za prestavljanje skrbi Shimanov prestavni sklop Alivio s prednjim menjalnikom z dvema zobnikoma.

Pantera v džungli

Pantero sem zapeljal na kratko, a simpatično turo, ki se je začela s precej strmim vzponom, končala pa z enako strmim spustom – šlo je namreč za isto pot. Pantera pleza zgledno, kar je zasluga širših plaščev in razpotegnjene geometrije v sprednjem delu okvirja, nekoliko manj pa relativno podrte podsedežne cevi (kot 72,8 stopinje). A svojo naravo kolo razkrije šele na spustu. Kljub spustaškim ambicijam zasluži grajo, saj so GT-jevi inženirji v podsedežno cev namestili luknje za nosilec bidona, ki preprečujejo spuščanje sedeža. Zato toplo priporočam nakup potopne sedežne opore, ki bo odklenila vse spustaške potenciale tega konjička.

Po preizkusih takšnih in drugačnih polnovzmetencev, pravih bonbončkov kolesarske industrije, sem po dolgem času v roke dobil nevzmeteno kolo. Priznam, da sem potreboval kar nekaj obratov pedal, da sem dobil prave občutke, in ob tem sem se zavedel, da se človek na polnovzmetenih kolesih pomehkuži, čeprav omogočajo več – višje, hitreje, močneje. A prava bit gorskega kolesarstva se vendarle ne skriva v tem, temveč v užitku, tega pa Pantera ponuja obilo, in to za zelo dostopno ceno.

GT Pantera Comp je cenovno dostopen stroj za vstop v gravitacijski svet gorskega kolesarstva. Širši plašči 27,5+ in v spust usmerjena geometrija so kot nalašč za prve spuste po tekočih trailih.

Značke: Gorsko
Specifikacije

GT Pantera Comp

799 EUR

Factory store, d.o.o.│www.factorystore.si

Okvir: aluminijast, GT Pantera Triple Triangle

Vilice: SR Suntour XCR32, 120 mm hoda

Obroči: All-Terra DB-X40 Double Wall

Pesta: All-Terra Center Lock

Plašči: WTB Ranger 27.5×2.8

Zadnji menjalnik: Shimano Alivio, 9p

Prednji menjalnik: Microshift

Prestavne ročice: Shimano Alivio

Gonilka: All-Terra Boost, 36/22T

Zadnji verižnik: Sunrace CS-M98, 11-36

Zavorne ročice: Tektro

Zavore: Tektro Hydro Disc 180/160 mm

Krmilo: All-Terra Riser Bar, 710 mm

Krmilna opora: All-Terra, 70 mm

Sedež: WTB Silverado Sport

Sedežna opora: All-Terra AlloyKomentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ