Vozili smo - Scott Genius 750

Scott Genius 750
10.11.2018 AVTOR: Vladimir Pakrac, foto:Tit Košir

Menda je Thomas Alva Edison nekoč izjavil, da je genialnost sestavljena iz devetindevetdesetih odstotkov trdega dela in enega odstotka talenta.

Novi Scott Genius izumitelju prikimava in dokazuje, da je z vztrajanjem pri dobri zamisli moč rešiti marsikatero pomembno in manj pomembno težavo.

Tako Scottovi inženirji še vedno vztrajajo s sinhroniziranim upravljanjem vzmetenja prek krmila. V majsko-junijski številki smo že pisali o popolnoma prenovljenem trail kolesu Scott Spark z ročico na krmilu TwinLoc, ki omogoča poveljevanje nastavitvi kompresije tako na amortizerju kot na vilicah. Popolnoma prenovljeni Genius pa si poleg TwinLoca s “šibkejšim” bratom deli tudi videz vzmetenja.

Nova preobleka in pester izbor

Zakaj izpostavljam videz vzmetenja? Predvsem zato, ker gre pri novem Geniusu za pravega štiriležajca z ležajem ob zadnji osi, ki ga Spark nima. V praksi to pomeni bolj nadzorovan stik zadnjega kolesa s tlemi, predvsem pri zaviranju. Mar to pomeni, da je Spark slabše kolo? Nikakor, a so pri Scottu logično sklepali, da bomo Geniusa na bolj razgibanih terenih gnali do večjih skrajnosti. In še kako prav so imeli! Zato se novi Genij tako oblikovno kot tehnično popolnoma razlikuje od svojega predhodnika. Poleg vpeljave štiriležajnega sistema so v primerjavi s prednikom spremenili tudi kinematiko vzmetenja. Novi sistem ponuja predvsem veliko podpore v začetnem in srednjem delu hoda, proti koncu pa nekoliko popušča in tako zmanjšuje progresivno naravo stisnjene zračne komore. Izkazalo se je, da teorija v praksi deluje, a je amortizer nekoliko manj živahen kot pri popularnejših progresivnih sistemih. Svoj delež je k tej ugotovitvi zagotovo prispeval tudi X-Fusionov blažilec Nude, ki ni na ravni tehnoloških velikanov industrije vzmetenja. A Scottu tega ne gre zameriti, saj je 750 vstopni model v svet Genijev, poleg tega pa Nude svojo nalogo še vedno opravlja solidno, celo občutno bolje kot njegov bolj renomirani sprednji partner Rock Shoxov Recon, ki mu sape hitro zmanjka predvsem na hitrih, koreninastih spustih.

Za boj z uro Scott ponuja kar šest višje rangiranih modelov Geniusa z bolj sofisticiranim vzmetenjem in tudi 10 milimetri več hoda – vstopni Genius 750 je, zanimivo, edini z “zgolj” 140 milimetri vzmetenja. Švicarski proizvajalec je poskrbel za zares bogato izbiro med kar sedmimi Geniusi z obročniki 27,5+ in štirimi tventinajnerji, na voljo pa so tudi trije ženski modeli. Zanimivo je, da nobeden izmed modelov ne ponuja več kot 150 milimetrov hoda, verjetno zaradi uporabe širših in torej tudi višjih plaščev.

Zadržani genij

Genius se, kot večina genijev, drži bolj zadržano, a zmore veliko. Ne gre prezreti estetskih detajlov, do katerih so pri Scottu vedno pristopali nekoliko pragmatično. To ni nujno slaba lastnost in Genius temu pritrjuje. Diskreten členek med nihajko in prednjim trikotnikom (rocker link) se v iztegnjeni poziciji amortizerja skoraj nevidno spaja z zgornjo cevjo nihajke, okvirju pa dodaja nekaj prestiža še všečna grafika, ki se poigrava na debelem nanosu matirane barve.

Genius kot zastavonoša najbolj razširjenega vsegorsko-enduro razreda sledi trendu agresivnejše geometrije. To lahko celo nekoliko spreminjamo s pomočjo ploščka, ki omogoča rahlo znižanje gonilne osi, kar se najbolj odraža v bolj odprtih oziroma zaprtih kotih podsedežne in krmilne cevi. V bolj spustaški nastavitvi znaša kot 65 stopinj, v umirjeni pa bodo vilice v tla usmerjene pod kotom 65,6 stopinje. Kot sedežne opore znaša bodisi 74,7 bodisi 75,3 stopinje. Dileme ni bilo, želel sem ohraniti spustaški kot krmilne cevi, a me je pogled na strmejši kot podsedežne cevi skoraj pripravil do spremembe. Strma podsedežna cev je namreč lastnost, ki jo še kako cenim na zares strmem vzponu po traktorski vlaki na bližnjem hribu. Običajno brez ustavljanja na vrh prileze le Niva, občasno pa uspe tudi meni.

Ročica TwinLoc omogoča odprto in polodprto kompresijo ter zaprto nastavitev. Sistem deluje dobro, ročica pa je ergonomična in domiselno vpeta v ročaj krmila. To so si pri Scottu lahko privoščili, ker je ročaj znamke Syncros, ki je v lasti Scotta. Omeniti velja, da mi je na testu pri sproščanju pozicije vzmetenja iz odklenjenega v zaklenjeno med ročici zagrabilo konec rokavice. Morda imam predolge rokavice ali pa bi bili lahko ročici TwinLoc vendarle nekoliko manjši. Skupaj z ročico za potopno sedežno oporo in ročicama za oba menjalnika je namreč na krmilu že prava gneča, tako da Scottu nekoliko zamerim, ker na Geniusa 750 ni namestil prestavnega sistema 1×11, s čimer bi se na krmilu znebili vsaj ene ročice. Prestavni sklop sestavljata Shimanov zadnji menjalnik SLX in prednji Deore. Shimano skrbi tudi za ustavljanje z zavorami M396. Le kdo bi vedel od kod Japoncem tak navdih za imena, dejstvo pa je, da zavore svoje delo opravljajo dobro in zanesljivo. Nikakor ne bi bilo pravično, če ne bi pohvalil Syncrosove lepe in dobro delujoče potopne sedežne opore, ki je navdušila tudi z unikatno in diskretno obliko ročice. Za stik s tlemi skrbijo Maxxisovi plus plašči Rekon dimenzij 27,5×2.8, ki zaradi velikega volumna ponujajo obilico oprijema.

Umirjeni okretnež

“Klik, klik, klik, klenk, klenk”. Tako nekako se sliši, ko Geniusa po ravnini poženemo proti izhodišču ture. Poleg prestavljanja v nižje prestave, dva klika namreč prestavita nastavitev vzmetenja v popolnoma zaklenjeno pozicijo. In tako se je začela tudi moja tura, dokler seveda nisem prišel do tistega famoznega traktorskega vzpona. Genius se je pri poganjanju v klanec odrezal dobro, za precej priročno na tehničnih delih vzpona pa se je izkazala ročica TwinLoc. Primerno območje delovanja vzmetenja sem zasledoval z izbiranjem med popolnoma odprto in polodprto nastavitvijo blažilcev, popolna zapora vzmetenja pa je po mojem mnenju dobra le za pot do doma po cesti. Pri oprijemu v blatnih pogojih svoje dodajo plus plašči, ki si vso pohvalo zaslužijo tudi na spustu, a moram priznati, da z zares slabimi plus plašči na srečo še nisem vozil. Za dodatno samozavest pri izgubljanju višinskih metrov so pri Scottu poskrbeli s 760-milimetrskim krmilom in kratko krmilno oporo.

Pa dinamika? Genius je zanesljiv in okreten spustaš, ki mu manjka nekaj živahnosti in igrivosti, na kar vplivajo kinematika vzmetenja in plus plašči. Seveda to ni slaba lastnost za vse, ki na spustih iščejo predvsem več nadzora in samozavesti. Zlasti pa velja omeniti, da je manko igrivosti poplačan z izvrstno podporo stoječemu poganjanju kolesa iz zavojev in pospeševanjem v klanec.

Scott Genius je pod črto moderno kolo, ki bi moralo ustrezati najširšemu segmentu kupcev vsegorskih koles. Vsem, ki od Geniusa pričakujete hitrost na spustih, svetujem razmislek o seriji 900 z 29-palčnimi kolesi.
Značke: Gorsko
Specifikacije

Scott Genius 750

2.729 EUR

Prolocotrade, d.o.o.│www.prolocotrade.si

Okvir: aluminijast, Genius Alloy SL 6011, os Boost 12×148 mm, stožčasta glavna cev 1,5–1,125’’

Vilice: Rock Shox Recon Silver RL, 140 mm hoda, os 15×110 mm

Amortizer: X-Fusion Nude Trunnion, 150/100 mm hoda

Obroči: Syncros X-30S

Pesta: Shimano HB-M6010-B CL

Plašči: Maxxis Rekon 27.5 x 2.80

Zadnji menjalnik: Shimano SLX, 10p

Prednji menjalnik: Shimano Deore

Prestavne ročice: Shimano Deore

Zavorne ročice: Shimano M396

Gonilka: Shimano FC-MT500, 36/26

Zadnji verižnik: Shimano CS-HG50, 11-36

Zavore: Shimano M396, 180/180 mm

Sedežna opora: Syncros Dropper 2.0

Sedež: Syncros XM 2.5

Krmilo: Syncros FL2.0 mini Riser

Krmilna opora: Syncros FL2.0

Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ