Vozili smo - Scott Ransom 930

Scott Ransom 930
27.02.2019 AVTOR: Vladimir Pakrac, foto: Tit Košir

Scott je kar osem let živel brez prave spustaške zverine, ki bi zmogla zlesti v klanec in parirati konkurentom v razredu super-enduro. Geniusa se je pač vedno držal sloves vsegorskega kolesa.

Zdaj se želijo odkupiti. Vrnil se je namreč Ransom. In pri Scottu so se z odkupnino zares potrudili.

A najprej razčistimo, komu naj bi se sploh odkupili. Predvsem sodobnim enduro-kolesarjem, ki ob koncu tedna radi zavijejo tudi v kolesarske parke, ter ljubiteljem hitrih in razdrapanih trailov z večjimi skoki. Od slovesa zadnjega in do danes edinega Ransoma namreč mineva že več kot osem let. Še vedno se spominjam trenutkov, ko sem kot mulec dobil Scottov katalog iz leta 2006 s fotografijami, na katerih je revolucionarnega Ransoma gonil tudi Janez Grašič. Ransom je bilo eno prvih koles, ki bi jim lahko že v tistih časih povsem legitimno nadeli predpono enduro. V vsakem primeru je bil prava paša za oči nezgrešljiv karbonski okvir z ravzpitim Scottovim blažilcem Equalizer.


Divjak, ki požre vse pred seboj

Za zdaj še ni veliko tventinajnerjev s 170 milimetri hoda, a Ransom je eden izmed njih. Na voljo je tudi v 27,5-palčni različici s povsem enakim okvirjem, geometrijo pa je mogoče prilagajati z obračanjem ploščka v nihajki. Tako Ransom sledi filozofiji drugih Scottovih modelnih serij, kar lahko pozdravimo kot korak k poenostavljanju za proizvodnjo in za uporabnika. Na test smo tokrat pognali najosnovnejšo izpeljanko Ransoma z oznako 930. Devetica označuje 29-palčno izvedenko, medtem ko se se oznake za 27,5-palčne Scotte začnejo s sedmico.

Ransom se za sezono 2019 ponuja v štirih 29- in dveh 27,5-palčnih različicah. Osnovna izvedenka je na voljo zgolj v 29-palčni različici, kar odraža močan trend prodora tventinajnerjev tudi v najbolj gravitacijske segmente gorskega kolesarjenja. Aluminijast okvir v zares posrečeni barvni kombinaciji navduši tudi z zanimivo geometrijo. Z brutalno odprtim kotom krmilne cevi (64,5 stopinj) so pri Scottu izpolnili prvi pogoj za stvarjenje divjaka, ki na spustih požre vse, kar mu pride pod sprednje kolo. Kot na vseh Scottovih kolesih sem se tudi na Ransomu od prvega trenutka počutil domače. Kolesarja so kljub visokim vilicam uspeli umestiti v center kolesa, hkrati pa z že skoraj smešno kratkim dosegom (le 439,5 milimetrov pri velikosti M) dosegli zelo pokončno držo na kolesu. Vse to rezultira v udobnem položaju kolesarja, ki je značilen za vsa Scottova kolesa.


Popoln nadzor nad vzmetenjem

Kot umirjenejša brata Spark in Genius je tudi Ransom opremljen s Scottovo patentirano ročico TwinLoc, ki omogoča zaklepanje vzmetenja s krmila. Med popolnim zaklepom in odklepom je nastavitev Traction Control, ki kompresijo amortizerja “zapre” do te mere, da pod težo kolesarja kolo ne potone pregloboko v hod in tako ohrani strmejše kote krmilne in podsedežne cevi, ki olajšajo vzpon. Funkcija Traction Control je še posebej primerna za plezanje na tehničnih, razdrapanih vzponih. Čeravno bi se ročici na kolesu s 170 milimetri hoda običajno že v startu odpovedal, ji moram priznati priročnost. Manipuliranje vzmetenja v realnem času je svojevrsten, predvsem pa uporaben luksuz, ki sem se ga navadil že po prvem dnevu. Ročico so pri Scottu nekoliko prenovili, a je še vedno kazala nekaj pomanjkljivosti. Predvsem me je motila integracija z ročico sedežne opore, kar bo zmotilo predvsem kolesarje s krajšimi prsti, saj je oddaljenost med skrajnima legama ročic precej prisiljena.

Za vzmetenje spredaj skrbi Rock Shoxov 170-milimetrski Yari, ki sodeluje z amortizerjem X-Fusion Nude. Nekoliko nepremišljena je namestitev amortizerja v jamico okvirja, kar otežuje dostop prstom do gumba za nastavljanje hitrosti vračanja vzmetenja. Glede na to, da je govora o osnovnem modelu, velja omeniti še eno zanimivo novost, ki jo prinaša Ransom pri dveh najdražjih modelih. To je zadnji blažilec Fox Nude TR Evol. Njegova posebnost je “stikalo”, ki zmanjša volumen pozitivne zračne komore amortizerja in tako bistveno vpliva na progresivnost delovanja zadnjega vzmetenja. Princip je enak dodajanju volumenskih distančnikov, le da sedaj za to ni več potrebno razdirati amortizerja.


Narejen za hitrost

S tem sloganom pri Scottu oglašujejo novega Ransoma. In ne pretiravajo. Scott je izredno hitro, zabavno in zmogljivo kolo, ki svoje atribute pokaže na strah zbujajočih spustih z veliko dinamike, ki pa naj bi se dogajala predvsem okoli vpadnice, torej linije, ki po najkrajši poti vodi od vrha proti dnu hriba, če povzamem smučarski žargon. S tem želim povedati, da se Ransom ne znajde najbolje v hitrih, zaprtih ovinkih, kot so bande, kar je posledica relativno visoko postavljene gonilne osi. A je zato precej bolj voljan pri napadih terena, ki se kolesu upira z gosto posejanimi neravninami v ravni liniji. S težiščem, pomaknjenim nazaj, kar je posledica visokih vilic, Ransom hitro opravi z vsako oviro. Tudi štiritočkovno zadnje vzmetenje subtilno deluje že od začetka hoda. Kljub razkošnemu vzmetenju pa zna biti Ransom dinamičen in prijeten plezalec. Njegov spustaški pedigre na vzponih namreč lahko zelo dobro krotimo z uporabo TwinLoca, ki kolesarju odpira dodatno dimenzijo uporabe tega univerzalnega kolesa.


Scott Ransom cilja predvsem na hitrost na spustih. Eden redkih tventinajnerjev v tem razredu je hiter in zabaven spustaš, ki se izkaže predvsem na dinamičnih spustih, dobro pa se znajde tudi na vzponih.
Značke: Gorsko
Specifikacije

Scott Ransom 930

3.089 EUR

Prolocotrade, d.o.o.│www.prolocotrade.si

Okvir: Ransom Alloy SL 6011

Vilice: RockShox Yari RL Solo Air, 170 mm

Amortizer: X-Fusion Nude Trunnion

Menjalnik: Sram NX/Eagle 12 Speed

Prestavne ročice: Sram NX Eagle Trigger

Gonilka: Sram NX Eagle DUB Boos, 32T

Zadnji verižnik: Sram NX, 11-50T

Zavore: Shimano MT500 Disc

Sedežna opora: Syncros Dropper 2.0

Sedež: Syncros XM 2.5

Krmilo: Syncros Hixon 2.0 Rise, 780 mm

Krmilna opora: Syncros XM1.5

Obroči: Syncros X-30S

Pesta: Formula CL148S

Plašči: Maxxis Minion DHF 2.6
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ