Vozili smo - Specialized Epic Expert EVO

Specialized Epic Expert EVO
16.09.2019 AVTOR: Jure Klančar, foto: Tit Košir

Specializedovi inženirji se na vsake toliko odločijo izdelati kakšen poseben stroj, nekaj bolj divjega kot običajno. Nastanejo kolesa s končnico EVO.

V kombinaciji s komponentami, ki jih sicer najdemo na kolesih za spustaške užitke, postane okvir preizkušene tventinajnerske rakete za kros stroj za veliko več kot le za dirkanje po progah za kros. Epic EVO preseneti na vzponih, spustih in povsod vmes. Bolj epska različica Epica ima robustnejše vilice z 20 milimetri več hoda, potopno sedežno oporo, širše krmilo ter širše in bolj agresivne plašče.
DNA kolesa za kros s tretmajem EVO

Po prvih obratih pedalov mi je postalo jasno, da ima EVO v genih krosistične korenine. Kljub agresivnejšim komponentam je odziven in lahkoten, a ohranja samozavest tudi na spustih. Geometrija s 446-milimetrskim dosegom (pri velikosti L) in 68,5-stopinjskim kotom vilic je rahlo zadržana, a sem na spustih na te podatke takoj pozabil. Kolo navdušuje z umirjenostjo in lahkotnostjo, kar je verjetno posledica manjšega zamika vilic. Izjemno tog okvir v zavoje zdrsne z neverjetno lahkotnostjo in svoje meje pokaže šele ob večjih zaporednih udarcih, kjer 100 milimetrov hoda zadnjega amortizerja preprosto ni več dovolj.

Epic EVO je na vzponih neustavljiv po zaslugi Specializedovega sistema Brain, avtomatskega hidravličnega zaklepa vzmetenja, ki s hidravličnimi senzorji pri zadnji osi zaznava tresljaje in odklepa oziroma zaklepa vzmetenje. Čeprav so sodobna kolesa precej učinkovita tudi med pedaliranjem, se še vedno težko kosajo z zaklepom, vendar glede tega na Epicu EVO ni treba skrbeti, saj Brain za to samodejno poskrbi v delčku sekunde. Glavna slabost sistema je opazna ob nepričakovanih udarcih, kjer je včasih možno občutiti hitro mehanično odpiranja blažilca, na kar se je potrebno navaditi. Brain s funkcijo Autosag omogoča hitro nastavitev amortizerja, sicer pa omogoča pet stopenj blaženja, ki uravnavajo delovanje zaklepa. Na najmehkejši nastavitvi je amortizer ves čas odprt, medtem ko ga najtrša nastavitev odpre le pri najtrših udarcih. Sam sem izbral srednjo nastavitev, ki ponuja odličen kompromis med delovanjem na spustih in vzponih. Prednosti avtomatskega zaklepa so najbolj očitne na tehničnih vzponih, kjer Epic EVO pleza kot gorska koza na dopingu. Delovanje zaklepa je odlično tudi na bolj ravnih stezah, kjer si želi Epic pobegniti pod vsakim pritiskom na pedale.Izbrane komponente

Za Epicove sposobnosti na zahtevnejših terenih se gre zahvaliti daljšim in bolj togim vilicam Fox Float 34, ki so med zaviranjem in v zavojih bistveno aktivnejše kot recimo Fox 32. Rahlo razočaranje je cenejši blažilec GRIP, vendar iskreno nisem opazil razlike v delovanju v primerjavi z naprednejšim FIT4. Na kolesih Specialized je sicer pričakovati njihove lastne potopne sedežne opore, vendar X-Fusion Manic s 125 milimetri hoda zadosti vsem potrebam. Za prestave in zavore je poskrbel Sram z odličnim 12-stopenjskim GX Eagle in zavorami Level TL, ki ponujajo vrhunsko modulacijo, a jim za najzahtevnejše terene morda manjka nekaj moči. Glavna zvezda pa so odlični karbonski obroči Roval Control, ki s togostjo in nizko težo še izboljšajo odzivnost kolesa. Nizkoprofilna plašča Fast Trak (zadaj) in Ground Control (spredaj) sta izjemno hitra in ostajata predvidljiva tudi na slabšem terenu.


Z Epicom EVO je Specializedu uspelo izdelati odličnega križanca med specialistom za kros in bolj vsegorsko usmerjenim kolesom, s katerim se lahko tako zabavamo na raznolikih terenih.


Specialized Epic EVO res zna vse: na vzponih poskrbi za osebne rekorde, na spustih pa za obilo zabave. Med tednom se brez zadržkov požene po zahtevnih enoslednicah, na občasnih udeležbah na krosih ali maratonih pa z učinkovitostjo in nizko težo ne bo puščal prostora za izgovore.


Značke: Gorsko
Ključne besede:
Specialized
Specifikacije

Specialized Epic Expert EVO

5.599 EUR

Specialized Bicycle Components│www.specialized.com

Okvir: Specilized FACT 11m, navojni gonilni ležaj, Boost 12 × 148, 100 mm hoda

Vilice: Fox Step-Cast 34 Performance, blažilec GRIP, Boost 14 × 110, 120 mm hoda

Amortizer: Rock Shox Micro Brain, Spike Valve, Autosag

Menjalnik: Sram GX Eagle, 12p

Prestavna ročica: Sram GX Eagle, 12p

Gonilka: Truvativ Stylo, DUB, 32T

Zadnji verižnik: Sram GX Eagle, 10-50

Zavore: Sram Level TL, rotorja 180/160 mm

Sedežna opora: X-Fusion Manic, 125 mm hoda (velikost S 100 mm hoda)

Sedež: Specialized BG Phenom Comp, širina 143 mm

Krmilo: Specialized Alloy, dvig 10 mm, širina 750 mm

Krmilna opora: Specialized XC, dolžina 80 mm

Obročniki: Roval Control Carbon

Plašči: zadaj Specialized Fast Trak/spredaj Specialized Ground Control, 29 × 2.3

Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ