Vozili smo - Wahoo Elemnt Bolt

Wahoo Elemnt Bolt
10.09.2019 AVTOR: Matej Zalar, foto: Tit Košir

Mali čudež je, da o Wahoojevih števcih na internetu skoraj ne najdemo žal besede in čudež je tudi, da v Sloveniji doslej ni bilo uradnega prodajalca.

No, zdaj ga imamo. VS Bike je omogočil daljši test naprave, ki je takoj navdušila predvsem z nezapletenimi nastavitvami in intuitivnim upravljanjem.

Wahoo po novem ponuja štiri kolesarske računalnike. Najosnovnejši Elemnt Mini edini nima svojega sprejemnika GPS, a ga lahko prek Bluetootha povežemo z Wahoojevo aplikacijo Companion App za pametni telefon in tako posredno omogoča tudi povezavo s Stravo. Preizkušeni Elemnt Bolt ima vse funkcije nekoliko večjega Wahoo Elemnt, torej tudi možnost navigacije po vnaprej naloženi sledi. Od prvega maja pa je na policah Wahoo Elemnt Roam, ki ima edini med četverico barvni zaslon in se lahko pohvali tudi z naprednejšimi navigacijskimi funkcijami.


Preprost za uporabo

Elemnt Bolt v kombinaciji s priloženim nosilcem stavi na aerodinamiko in je tako s sprednje strani videti kot raketa. Vseeno moramo priznati, da števci Elemnt niso oblikovalski presežki – novi Roam je sicer privlačnejši –, a od števcev vsaj za zdaj niti ne pričakujemo, da bodo kolesa polepšali. Zanimiva je možnost, da števec z majhnim priloženim vijakom privijemo na nosilec. To je res nepraktično in tega verjetno ne boste naredili, a to je najlažji način, da postane računalnik po pravilih Mednarodne kolesarske zveze del kolesa in tako tudi del skupne mase 6,8 kilogramov. Tako pod sedež prelahkega kolesa ni treba obesiti 60-gramske svinčene uteži in še vedno dirkate legalno.

Cenim števce z gumbi in Wahoo jim ima kar šest. Preveč? Sploh ne, ravnanje z njimi je intuitivno in učinkovito. Stranski gumb na levem boku služi vklopu in izklopu ter vstopu v osnovni izbirnik. Z gumboma na desnem boku se pomikamo po izbirnikih in med vožnjo prilagajamo število podatkov na zaslonu. S tremi tipkami na spodnjem robu upravljamo vse drugo. S pritiskom na levo si na primer ogledamo podatke o zadnjih aktivnostih ali kratek pregled tedenske aktivnosti.

A ob zapletenejših nastavitvah lahko na števec pozabimo in ob povezavi Bluetooth vse opravimo v aplikaciji Companion App: vnesemo osebne podatke in območja za trening, uredimo razporeditev podatkov na zaslonu, urejamo segmente na Stravi in upravljamo s senzorji – ki jih Wahoo sicer na ukaz najde neposredno in hitro, ne glede na proizvajalca. Razume se s senzorji, ki uporabljajo oba protokola: ANT+ in Bluetooth.


Odlična prilagodljivost zaslona

Podatki se lahko na zaslonu izpišejo v največ petih vrsticah, skupaj pa lahko tako na istem zaslonu spremljamo do devet parametrov. Tako so številke sicer precej majhne, a lahko s pritiskom na desna stranska gumba število vrstic zmanjšamo. Tako lahko na primer spremljamo samo podatke o moči, in to z velikimi številkami, ne da bi se obremenjevali s hitrostjo ali na primer s srčnim utripom. S spodnjim desnim gumbom pa se še vedno premikamo med različnimi zasloni in tako odpremo veliko polje z zemljevidom, polje s segmenti na Stravi ali na primer višinski diagram.

Ukazujemo lahko tudi funkcijam LED-lučk nad zaslonom, ki služijo opozorilom med navigacijo ter hitremu pregledu med treningom: z različnimi barvami tako označujejo različna območja moči ali srčnega utripa ali prikazujejo primerjavo med trenutno in povprečno hitrostjo.

V povezavi s telefonom lahko prejemamo tudi sporočila SMS in obvestila o klicateljih – ali vklopimo funkcijo »ne moti« – in delimo povezavo za sledenje na spletni strani www.wahooligan.com. Na tej povezavi sicer prijatelji ne bodo videli sledi vaše poti, razen če vozite po vnaprej naloženi sledi in z vklopljeno navigacijo. V tem primeru je vrisana ne le že prevožena, ampak celotna načrtovana pot.


Navigacija? Prav dobro.

Navigacijska funkcionalnost zaostaja za največjim tekmecem, a pravzaprav funkcionira dobro. Deluje na osnovi odprtokodne kartografije OpenStreetMap, naloženi pa so zemljevidi cele vrste držav, ki jih verjetno nikoli ne boste obiskali s kolesom. Wahoo obljublja tudi usmerjanje ovinek za ovinkom po naloženi sledi, a v praksi to ni delovalo. Šele čez čas sem izvedel, da je težava v sledeh, ki sem jih izrisal – in tudi uspešno naložil na števec – prek Strave. S sledmi Komoot ali RideWithGPS po drugi strani deluje brezhibno. Ker uporabljam Stravo, me je to precej vznejevoljilo, pomirila pa me je obljuba, da naj bi to do konca maja uredili za Elemnt Roam, verjetno pa bodo s posodobitvami dodali to možnost tudi drugima dvema napravama.

Usmerjanje je sicer učinkovito, na spremembe smeri opozori naprava zvočno in z LED-lučkami nad zaslonom, seveda pa moramo v zakup vzeti drobne črke zaradi manjšega, nebarvnega zaslona. Za boljšo preglednost pač izberemo večjega brata, medtem ko z dražjim modelom Roam dobimo še možnost usmerjanja nazaj na sled, če vmes zatavamo. Te možnosti Elemnt in Elemnt Bolt nimata.


Povezava v svet? Odlično.

Aplikacija za pametni telefon omogoča simpatičen in jasen pregled aktivnosti s kupom podatkov, ki jih sicer bolj verjetno preverjate na Stravi. Meni osebno so se zdeli zanimivi podatki o temperaturi, ki se beleži skozi celoten potek aktivnosti. Brez tega ne bi vedel, da sem nekega dne v kratkih oblačilih skoraj eno uro v dežju in sodri gonil pri temperaturah od 5 do 7 stopinj Celzija.

Tudi sicer je povezljivost števca v svet prek pametnega telefona najmočnejše Wahoojevo orožje. Za povezavo moramo sicer na telefonu vklopiti poleg Bluetootha tudi povezavo GPS, potem pa lahko med vožnjo spreminjamo tudi nastavitve števca ali senzorjev. Sinhronizacija s tretjimi omrežji poteka prek Bluetootha ali Wi-Fi-ja, v obeh primerih bliskovito. Po vožnji se podatki znajdejo na Stravi, preden pridem v drugo nadstropje, torej v vsega tridesetih sekundah.

Ponuja tudi nekaj vnaprej določenih vadb, na primer za meritev FTP ali za intervale po predlogih ekipe Sky oziroma Ineos. A to so funkcije, ki večino uporabnikov zanimajo precej manj, saj od naprave zahtevajo predvsem predvidljivo delovanje. Wahoo Elemnt Bolt je dokazal, da to zmore. Pa še to: na voljo je tudi v omejeni seriji z rožnatim ali modrim ohišjem.

Wahoo Elemnt Bolt je na videz bolj preprost, kot je v resnici. Nikakor pa ni zapleten. Vsebuje vse funkcije, ki jih dejansko uporabljajo tudi nadpovprečno zahtevni uporabniki, z novimi posodobitvami pa ima Wahoo priložnost predvsem za nadgradnjo navigacijskih funkcij.

Značke: Trgovina
Ključne besede:
Wahoo VS Bike
Specifikacije

Wahoo Elemnt Bolt

239,99 EUR (samo računalnik)

329,99 EUR (s senzorji)

VS Bike, d.o.o. │ www.vsbike.eu

Dimenzije: 75 mm × 47 mm × 22 mm

Teža: 61 g

Diagonala zaslona: 2,2 palca

Povezljivost: ANT+, Bluetooth

Standard vodotesnosti: IPX7

Avtonomija baterije: do 15 ur

Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ