V naslednjem tednu se odpravljam v SARAJEVO,kjer bi noč dve prenočiv.Pot z kolesom pa imam začrtano takole SA-MOSTARnočitev ogled-Makarska(sv.Jure)-Split pa z vlakom nazaj.
Če ima kdo kakšne koristne info dobrodošel in v naprej hvala.(nočitev,ogledi,kaj dobrga za pod zob...)
lp.jan
Madona , napoved za Sarajevo je od pol metra snega naprej.
Slovenci in Čehi- Slovaki enak pametni. Jaz v Beogradu v 7 dnevih videl 1- ENEGA kolesarja Enostavno za kolesa ni prostora!
V BiH vsak 10 voznik pijan vsak 10 in nekomu ni do njegovega življenja. Najbolj poznana brigadirska melodija s sledečim tekstom . Kraj Sutjeske, hladne voode , Brižit Bardo pere nooge , Brižit Bardo neb bud luuda , ne pere se nooge svuda. Enako velja za kolesarjenje po divjem Balkanu !
@Maratonac:Slovenci in Čehi- Slovaki enak pametni. Jaz v Beogradu v 7 dnevih videl 1- ENEGA kolesarja Enostavno za kolesa ni prostora!
V BiH vsak 10 voznik pijan vsak 10 in nekomu ni do njegovega življenja. Najbolj poznana brigadirska melodija s sledečim tekstom . Kraj Sutjeske, hladne voode , Brižit Bardo pere nooge , Brižit Bardo neb bud luuda , ne pere se nooge svuda. Enako velja za kolesarjenje po divjem Balkanu !
Čudno, jaz imam pa ravno nasprotno izkušnjo. V nekajdnevnem kolesarjenju po BIH nisem imel enega samega problema. Avtomobili so me prehitevali naokrog, kot da bi vozil šleparja, ne pa bicikla. Potrobili so mi skoraj vsi, ampak šele potem, ko so me že prehiteli, očitno v pozdrav.
@Con:@Maratonac:Slovenci in Čehi- Slovaki enak pametni. Jaz v Beogradu v 7 dnevih videl 1- ENEGA kolesarja Enostavno za kolesa ni prostora!
Čudno, jaz imam pa ravno nasprotno izkušnjo. V nekajdnevnem kolesarjenju po BIH nisem imel enega samega problema. Avtomobili so me prehitevali naokrog, kot da bi vozil šleparja, ne pa bicikla. Potrobili so mi skoraj vsi, ampak šele potem, ko so me že prehiteli, očitno v pozdrav.
Tud jaz nimam neke slabe izkušnje. smo šli lani z družino (avtodom) po celi Bosni do Dubrovnika. Vsak dan sem naredu enih 100 km po etapah, potem me je pobirala žena...Ceste so proti našim super in res široke. Previden je treba bit po v mestih in vaseh, ker nasplošno radi 'izsiljujejo' in vozijo iz stranskih cest, ne da bi sploh pogledali levo al desno. V globalu mam pri nas slabše izkušnje kar se uvidevnosti voznikov tiče, ceste pa so neprimerno boljše. Pa še nekaj, Bošnjaki nimajo pojma in nobene oreientacije o razdaljah, kilometraži, ipd. Sem enkrat malo zašel, ko sem se spuščal iz Bjelašnice in vprašam enega če je to prava pot za Konjic in kolk km je še do tam. Je rekel 'ima eno 10 tak kilometara'...peljem ene 5km dalje in k sreči kažipot...Konjic 35 km. Na lokalce se glede tega ni dobro zanašat, drugače pa ti itak skoz mahajo ob cesti...koleasar s čelado in živobarvnimi cotami, je tam prava redkost. Še enkrat previdnost v urbanih naseljih, drugače pa 'majka božja'...krasna pokrajina, en kup znamenitosti, prijazni domačini, nizke cene...
HVALA VSEM ZA INFO;KAJ PA KAJ NOČITVE SA.,MOSTAR V PODGORI PA IMAM DOGOVORJENO OD LANI.
Jaz vem tudi za super etape po Bosni , vendar morate razlikovat magistralke in pa ceste u materi božji. Ne moreš kar pridet se vsedet na bicikel , pa nič vedet kje si in če je tukaj sploh še kdo od domačinov na kolesu. Ceste so super , sam kaj ti to pomeni , če je vsak 10 šofer PIJAN KO ČUSKIJA , po naših standardih. Vsako 10 vozilo neregistrirano in vsako 3 teh. neispravno po naših standardih , kar pomeni , če te zbije bo plačal iz svojega žepa . Kaj ti bo plačal , mogoče odškodnino za invalidnost pri plači 180 € . Dejte bit no resni in cente svoje življenje. Dost je, da se ti en pes zaleti z dvorišča , pa si ti pod avtom , ker se mu umakneš proti sredini. Ne vprašte kolk je po BiH psov lutalic. ! Moj sin je pred 10 dnevi 2 od dol , udomil v LJ.
Evo jaz priznam za sebe , da na dopustu tam dol sicer lokalno, vozim skoz pod gasom!
Lepota teh krajev ne odtehta nevarnosti na takšnih poteh.
@Maratonac: pa sej ravn to ljudi prvlač. Tega pr ns ni več. Razn, če prideš u nš konc.
Pa on bi u radije u Cannes, Nicu, San Remo.
@Maratonac:Jaz vem tudi za super etape po Bosni , vendar morate razlikovat magistralke in pa ceste u materi božji. Ne moreš kar pridet se vsedet na bicikel , pa nič vedet kje si in če je tukaj sploh še kdo od domačinov na kolesu. Ceste so super , sam kaj ti to pomeni , če je vsak 10 šofer PIJAN KO ČUSKIJA , po naših standardih. Vsako 10 vozilo neregistrirano in vsako 3 teh. neispravno po naših standardih , kar pomeni , če te zbije bo plačal iz svojega žepa . Kaj ti bo plačal , mogoče odškodnino za invalidnost pri plači 180 € . Dejte bit no resni in cente svoje življenje. Dost je, da se ti en pes zaleti z dvorišča , pa si ti pod avtom , ker se mu umakneš proti sredini. Ne vprašte kolk je po BiH psov lutalic. ! Moj sin je pred 10 dnevi 2 od dol , udomil v LJ.
Evo jaz priznam za sebe , da na dopustu tam dol sicer lokalno, vozim skoz pod gasom!
Ne brez veze zavajat ljudi. Ti ali nisi bil nikoli v Bosni ali pa si bil zelo zelo dolgo časa nazaj. Ja je bilo tako morda dvajset let nazaj, danes pa si v Bosni bolj varen kot v Sloveniji. To ne pišem kar tako ampak iz lastnih izkušenj.
Zato ne ga srat.
Jaz sem Slovenec s slovenskimi standardi in načinom življenja in razmišljanja ! Jaz sem bil dol 18 let in vem kako je , vi pa verjemte tistim , ki so v Sloveniji 18 let , živijo pa še zmeraj po standardih prirojenih in naućenih v BiH !
Evo Sodrovc naj pove , kje je sigurno po Bosni. Sam z očesa sem ju spustil na Hrvaškem , že sta z Geronimom letela po avtocesti 15km.
@rekreativec666:@Maratonac:Jaz vem tudi za super etape po Bosni , vendar morate razlikovat magistralke in pa ceste u materi božji. Ne moreš kar pridet se vsedet na bicikel , pa nič vedet kje si in če je tukaj sploh še kdo od domačinov na kolesu. Ceste so super , sam kaj ti to pomeni , če je vsak 10 šofer PIJAN KO ČUSKIJA , po naših standardih. Vsako 10 vozilo neregistrirano in vsako 3 teh. neispravno po naših standardih , kar pomeni , če te zbije bo plačal iz svojega žepa . Kaj ti bo plačal , mogoče odškodnino za invalidnost pri plači 180 € . Dejte bit no resni in cente svoje življenje. Dost je, da se ti en pes zaleti z dvorišča , pa si ti pod avtom , ker se mu umakneš proti sredini. Ne vprašte kolk je po BiH psov lutalic. ! Moj sin je pred 10 dnevi 2 od dol , udomil v LJ.
Ne brez veze zavajat ljudi. Ti ali nisi bil nikoli v Bosni ali pa si bil zelo zelo dolgo časa nazaj. Ja je bilo tako morda dvajset let nazaj, danes pa si v Bosni bolj varen kot v Sloveniji. To ne pišem kar tako ampak iz lastnih izkušenj.
Zato ne ga srat.
No, samo na znanje. Meni , ko sem na moji cesti v Bosni , cestarska služba POMETA cestišče v dolžini 13km , da ne bi preluknjal gum , mejna Policija igra pa poštarja in pa GRS če je potrebno . Šef cestarjev pr piru u gostilni pa vpraša , če je v redu pometena. Na tej cesti sta vsaj dva pijana , jaz pa moj prjatu , če ne še kdo , pa nikom ništa. Prjatu se je zagonu v kontejner mejnega kioska s kolesom , pjan ko ćuskija , pa nikom ništa. Cariniki sam rekel : Šta to bi ? Moj prjatu je pa rekel : kamenćić ! in je bila stvar rešena. Ti boš men govoru , da ne poznam situacije !
@picek.petelin:Pa on bi u radije u Cannes, Nicu, San Remo.
Ne u Teslić , Doboj, Živinice in Kreku , me je že od nekdaj neodbranljivo vlekel !
Pa človk , k sem se peljal po M. Carlu , sem študiral , če bi nekomu padel v kabrioleta , pa da mi ni treba več delat. Bi , sam vsi so vozil al za mano al pa na 2m od mene , pa mi niso dal niti najmanjše šanse za izvršitev mojega plana! Edino kar je pa po Bosni boljše , da te vsak pozdravi z hupanjem , to je pa res. Hebeš takšno potovanje, ko ti na 800km nobeden ne pohupa !
Ja, še letos grem v Francijo , pol verjetno ne bom mogel već , samo čudi me , da se odpravljate na vse konce in vukojebine sveta , samo na Azurno nobeden noče. Evo ena gre 10 dni na Škotsko , eden dva hoćejo po Bosni , eni rinejo po Jadranski , da jih Hrvati ropajo z cenami , sam v kolesarsko MEKO nobeden noče in to še z vodičem .
Ni kandidatov niti za zastonj kolesarske počitnice praktično v nacionalnem parku Krka , boljšega na Hrvaškem ni , sam eni mislijo, da tam nić interesantnega ni . Ja če za nekoga Bled ni nič , pol tudi ne more občudovati Visovac , ki je lepši.
maš prav,jst se vozm po bosni in po jugi že 5 let pa lahko rečem da so ceste dost ok in vozniki ne svirajo za tabo kot v sloveniji.to je kultura naroda.to je k ce bi reku kle pr nas,dobre ceste-brezobrazni vozniki,tam pa slabše ceste.+-kulturn narod na cesti.boš mogu jt mal večkrat u bosno pa še kam okoli
@čimdlje:maš prav,jst se vozm po bosni in po jugi že 5 let pa lahko rečem da so ceste dost ok in vozniki ne svirajo za tabo kot v sloveniji.to je kultura naroda.to je k ce bi reku kle pr nas,dobre ceste-brezobrazni vozniki,tam pa slabše ceste.+-kulturn narod na cesti.boš mogu jt mal večkrat u bosno pa še kam okoli
Ta tvoj kulturni narod je na mene vlekel v dveh situacijah nož , ma klinac nož, bajonet prjatu moj !! Jaz pa sploh ne govorim o cestah , dol so vsaj dvakrat boljše , jaz govorim o nevarnostih , katerih se SlovenskoČeškiSlovaki sploh ne zavedajo in so matematično povedane vsaj 25x večje kot v SLO ! Če zmnožim pijanstvo , autošola, teh. stanje avta, pse, nepoznavanje prom. pred. prebivalstva , neupoštevanje hitrostnih omejitev ,neimetje voz. dovoljenj , prideš do tega mnogokratnika ki sem ga navedel. In to je osnova , ne pa lepa cesta. Dol ne VEDO , da morajo obvoziti kolesarja na več kot 1.5 m , dol kolesarjev na medkrajevnih etapah ne poznajo !
@Maratonac:@čimdlje:maš prav,jst se vozm po bosni in po jugi že 5 let pa lahko rečem da so ceste dost ok in vozniki ne svirajo za tabo kot v sloveniji.to je kultura naroda.to je k ce bi reku kle pr nas,dobre ceste-brezobrazni vozniki,tam pa slabše ceste.+-kulturn narod na cesti.boš mogu jt mal večkrat u bosno pa še kam okoli
Dol ne VEDO , da morajo obvoziti kolesarja na več kot 1.5 m !
Važno, da ti veš. Prijatu moj povsod pa tudi v Bosni žal bolj vedo obvoziti kolesarja kot v Sloveniji.
@Maratonac:Evo Sodrovc naj pove , kje je sigurno po Bosni. Sam z očesa sem ju spustil na Hrvaškem , že sta z Geronimom letela po avtocesti 15km.
Maratonac je vso pot, od Bihaća do Knina vozil za ali pred nama in nama dajal napotke (kje ustaviti za vodo, kje za okrepčilo itd.) in naju na nek način tako tudi ščitil. Drugi udeleženci so si verjetno mislili, "Kaj se ve, kaj je na cesti, če nekdo vozi počasi?!" Zakaj vse to? Da sva lahko "tiščala" tam, kjer se je to dalo in bila previdna tam, kjer je bilo potrebno. Pa ne, da vsa bimbota na kolesu.
Ja, tisto z avtocesto do Splita je bila pa huda izkušnja... ne bi jo ponovil (sem jo pa zadnjič v Italiji).
Kar se pa počitnic v Kninu tiče: to so bile nepozabne ture in tudi vse tisto, kar ti lahko nudi poznavalec tamkajšnjih ljudi in pokrajinskih lepot, tega ni za podcenjevati. Jaz bi še šel s teboj, ampak v začetku septembra.
Iz lastnih izkušenj.
Cestno kolesarjenje po republikah bivše države je precej nevarno početje. Kolesar v prometu se ne spoštuje in je bolj nadloga, kot šibkejši udeleženec v prometu.
Bolj kot ceste so težave v nizki vozniški kulturi in tehnični pomankljivosti vozil.
O pijanosti raje ne bi - je bolj nacionalen šport Slovenije, kot južnejših balkanskih mini državic.
Priporočam MTB.
ja vsem hvala za priporočila!mal spremenu traso potovanja in sicer odhajam z gorcem;vlak do SA.-MOSTAR(vreme),ogled MO(Vrelo Bune)-2-3dni.Pot nameravam nadaljevat,do Podgore 2-3dni(sv.Jure)naprej do Splita in z vlakom via Zagreb dam.
Sv. Jure boš verjetno moral izpustit. Na Zavižanu, ki je celo nekaj nižji je 1,60 m snega, tud Sv. Jure je znan da tam sneg leži dolgo v pomlad. Tle se vidi da je 500m nad Makarsko že sneg, verjetno ga je na jurja 700 v izobilju.
www.makarska.hr/kamera/
Pa še Sarajevo
www.webcams.travel/webcam/ful lscreen/1399837432-Weather-Sar ajevo-Sarajevo
in Bjelašnica
www.webcams.travel/webcam/ful lscreen/1357642939-Weather-Bje lašnica-(Babin-Do-area)-Sarajevo
Če boš slučajno vozil po glavni cesti preko Hadžičev v Konjic in dalje do Mostarja, vedi da se vzpneš na Sv. Ivan , ki je 900 m.nmv. se pravi samo za cca 400 m nižje od Igmana, kjer je locirana zgornja web kamera.
@primoz69:Sv. Jure boš verjetno moral izpustit. Na Zavižanu, ki je celo nekaj nižji je 1,60 m snega, tud Sv. Jure je znan da tam sneg leži dolgo v pomlad. Tle se vidi da je 500m nad Makarsko že sneg, verjetno ga je na jurja 700 v izobilju.
www.makarska.hr/kamera/
Pa še Sarajevo
www.webcams.travel/webcam/ful lscreen/1399837432-Weather-Sa r ajevo-Sarajevo
in Bjelašnica
www.webcams.travel/webcam/ful lscreen/1357642939-Weather-Bj e lašnica-(Babin-Do-area)-Sarajevo
Če boš slučajno vozil po glavni cesti preko Hadžičev v Konjic in dalje do Mostarja, vedi da se vzpneš na Sv. Ivan , ki je 900 m.nmv. se pravi samo za cca 400 m nižje od Igmana, kjer je locirana zgornja web kamera.
do MO.se prebijem z vlakom ostalo po razmerah.
iscem druzbo za kolesarsko potovanje do Sarajeva, pa potem ob Neretvi do morja. In z ladjo nazaj. Kaksnih 10 dni, predvidima julija letos. Imam izkusnje s potovanjem po Italiji, Avstriji, Hrvaski in Srbiji. Pa po Sloveniji seveda.
Lp,
Melita