Berchtesgaden (JV Bavarska)

Domov > Forum > Berchtesgaden (JV Bavarska)

Berchtesgaden (JV Bavarska)

SORTIRAJ PO:
RobertMihelcic 04.10.2019 11:36

SALZBURG in BERCHTESGADEN z okolico [JV Bavarska] 

21. - 23. september 2019 : 3 dni : 164 km

Udeleženec: 1 Jaz

Objavljam namig(e) ali ideje za morebitni vaš naslednji (več)dnevni kolesarski izlet.

Do tja z avtom iz Slovenije ca. 3 ure, z vlakom kakšno uro več.

Griaß Di! S te postaje sem v preteklosti že nekajkrat odkolesaril. A kljub moji dobri orientaciji, me zavita postaja vedno znova deziorentira.

            


Podaljšano vikend turo sem začrtal na puzlu JV Bavarske.  Tokrat brez hektike lovljenja kolesarskih rekordov razdalj.Königssee. Kraljevo jezero ni poimenovano po kralju, ampak prvotno po osebnem imenu Kuno (Kunigsee).Obersalzberg. V teh čudovitih krajih so med II. svetovno vojno Hitler in njegovi pajdaši stuhtali dokončno rešitev. Kam pa so pobegnile vse krave?Orlovo gnezdo ~ Kehlsteinhaus, darilo Hitlerju za njegov 50. rojstni dan. Danes zelo obiskano razgledno gostišče (1834 m). Podzemeljski bunker za Führerja. Zunaj, na mestu njegove zbombandirane rezidence, stoji muzej III. rajha z nevtralnim imenom Dokumentation Obersalzberg.V bunkerskih rovih in muzeju je dovoljeno fotografirati popolnoma vse, le živih obiskovalcev ne. Selfiji so tudi prepovedani.To ni kopalnica v bunkerju, ampak v mojem resortu. Tu se ljudi lahko fotografira, vendar pri tem niso kazali pretiranega navdušenja. Moji nemški podporniki. Pri zajtrkih in večerjah smo se zabavno načvekali za 50 let nazaj in naprej. Ata je s pomočjo baterije komot zvozil 1000 m vzpon. Jaz tudi, le nekoliko bolj nadihan. Zaenkrat diham še brez elektrike. Krave so pastirci medtem že našli. Za strme vzpone sem si vzel čas in užival ob 168° nemških ter 192° avstrijskih panoramah. Še pri kosilu je bilo strmo, da mi je enoločnica hotela kar odteči.Panoramska cesta Roßfeld (1600 m. n. m.) Slaba vremenska napoved je pospešila za 1 dan, zato se gore niso več bleščale v vsem sijaju.Pogled proti Watzmannu 2713 m (levo), tretji najvišji gori Nemčije.
Prvi, ki je l. 1800 splezal nanjo, je bil slovenski duhovnik in alpinist Valentin Stanič. Največkrat fotografirana cerkev v Nemčiji tokrat ne bo ravno za na stenski koledar. Pri mojih kolopisih skušam upoštevati interno pravilo nedolgoveznosti: maks. 1 fotka/10 km. Zato je čas, da zaključim potovanje. In še lije.Letališče Salzburg | Hangar-7: Red Bullova letalska in formulska kolekcija. Vstop je (pre)prost.  

  Salzburg ~ Mirabellski vrtovi. Če potujem sam, je v večjih mestih težava, kje nekaj časa pustiti kolo, med tem ko moram ...Zares prave Mozartove kroglice prodajajo le v 4 slaščičarnah v Salzburgu. Ustvarjajo jih ročno po skrivnostni recepturi slaščičarja Paula Fürsta iz leta 1884.  1 srebrno modra zavita kroglica stane toliko kot vrečka »neoriginalnih« zavitih v zlato folijo. Originalno naložen sem z vlakom vrnil domov.  

Robert Mihelčič


Vabljeni še k ogledu ostalih dosedanjih tur: www.Mihelcic.si

MatMat 05.10.2019 09:42

Odlično!

Tudi vaša spletna stran je super - odlični potopisi, super fotke, super ture. Mogoče manjka le en tehnični dodatek - RSS. Jaz preko RSS bralnika (uporabljam Feedly - na telefonu in pc) izvem za vse nove objave na straneh ki me zanimajo, brez da bi moral na dolgo brskati po vsaki strani posebej in gledati če je kakšna nova objava.

Lep pozdrav!

RobertMihelcic 07.10.2019 10:36
@MatMat

Mogoče manjka le en tehnični dodatek - RSS. Jaz preko RSS bralnika (uporabljam Feedly - na telefonu in pc) izvem za vse nove objave na straneh ki me zanimajo, brez da bi moral na dolgo brskati po vsaki strani posebej in gledati če je kakšna nova objava.

Hvala lepa pohvale glede objav in za namig glede RSS obveščanja. Sem v preteklosti že razmišljal v tej smeri. Z zapisovanjem in objavljanjem tur se jaz ukvarjam ljubiteljsko, poznam tudi razne računalniške rešitve, bolj napredne pa prepustim kar strokovnjakom, Bom povprašal znanca programerja, kaj bi lahko naredila. 

Robert Mihelčič1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI