Kopenhagen (DK) ~ Øresund ~ Malmö (S)

Domov > Forum > Kopenhagen (DK) ~ Øresund ~ Malmö (S)

Kopenhagen (DK) ~ Øresund ~ Malmö (S)

SORTIRAJ PO:
RobertMihelcic 21.10.2023 20:59
S sposojenimi kolesi: 80 km / peš: 31 km

September 2023: 4 dni


Tokrat bova kolesarila (in pešačila) z najvišjim ogljičnim odtisom v 2 mestih, v 2 skandinavskih državah.V hotelu nama ekranska resničnost ni zaželela tako srčne dobrodošlice kot živa(hna) receptorka okrog vogala.Kopenhagen je zelo sproščeno (tudi kadar ne dežuje), urejeno in varno mesto. Šteje 650.000 prebivalcev.Obiskala sva najvišji mestni vrh, s katerega se da tudi smučati. Hrib je v bistvu ogromna stavba, kjer v njeni notranjosti kurijo mestne smeti in s tem proizvajajo elektriko in ogrevanje.Za premikanje med točkami sproti najemava kolesa. Z mobilno aplikacijo opraviva vse: iskanje lokacij koles, odklepanje, vračilo in plačilo glede na čas uporabe. S city kartico sva (lahko) obiskala številne znamenitosti in muzeje.
Andersenova ikonična sirena je v turističnih brošurah vedno prikazana s kopne strani.Ko morajo upokojeni policaji varovati kraljičine stražarje.Soba za 90° breztežnost v muzeju »Saj ni res ali ne drži?«Danska nima zgolj udobne, ampak tudi arhitekturno fascinantno kolesarsko infrastrukturo. Preverila~prevozila~potrjujeva!Kolesarjenje imajo zapisano v njihov DNK. Vsak prebivalec Kopenhagna vsak dan prevozi povprečno 9,2 km (3.358 km/leto).Švedski stil domov odpelješ v danskem stilu.
V rekreacijskemu stilu hitijo na poroko.Sva se bala skandinavskega mokrega vremena. A z novimi, neuhojenimi čevlji je bilo ves čas suho in udobno.Danci se uvrščajo med najbolj srečne narode na svetu.Stabilna, bogata država z najvišjo socialno pravičnostjo v EU.Opera ~ 2. najdražja na svetu. Izgradnjo je financiral Maersk ~ 2. največja družba za kontejnerske prevoze na svetu. 1. sedež ima nasproti.Sva ravno padla v popoldansko konico, ko vsi hkrati po 4,6 km dolgih mestnih izpadnicah srečni hitijo domov.Kakšen zvok nam vodička predvaja, da je že smešno?Vrsta za danske kruhke (cene za 1 košček). Sicer pa ti čitalec v nič posebnega restavraciji za dnevno kosilo bančno kartico stanjša za 20-40 €. Vse sva plačevala s kartico. Ponekod je to edini način. Vožnje z zmajskim vlakcem v zabaviščnem parku pa s telefonom. Priročno, ker na koncu potovanja ne ostajajo nezapravljene krone.Raje prespiva v novem hotelu s kakšno zvezdico manj kot v rabljenem x-zvezdičnem.Z vlakom sva se pod morjem in preko mostu prestavila na švedsko stran preliva. Z Malmö postaje biciklično odkrivava dalje.V mestu s 350.000 prebivalci imaš občutek, da evro~vizija poteka že sedaj.A bi moral fotografirati skozi luknjo, za fejstmous sebek pa še sebe uločiti ob krivino in se s prstom naslanjati ob svetilnik?Po ogledu muzeja gnusne hrane, se šanka z 20-imi stopnjevalnimi okusi in različnimi dobrotami ne izogneš.Še nekaj let globalnega segrevanja in se bomo lahko hodili namakati na Švedsko.Pri 2. najvišji stavbi Skandinavije zaključujeva teden mobilnosti. Mestu za široke kolesarske avenije podeljujeva 12 točk.Za poučno in okusno potovanje sva varčno zapravila dobrih 1.500 €.Še souvenir kupila in sita domov odletela.

Robert & Aleks

Najine ostale (daljše) kolesarske ture:  www.mihelcic.si
aljoman 23.10.2023 08:05

Odličen kolaž! 

Kje pa je slika tiste receptorke? :)

Še nekaj, s katero aplikacijo urejaš, dodajaš tekste na te fotke. Se mi res dopade.

RobertMihelcic 23.10.2023 20:14

Hvala za ogled in pohvale.

Napise čez slike natipkam kar v PhotoShopu. Odvisno od situacije jih "deformiram" v perspektivo, vse zgolj z osnovnimi ukazi.  Ne uporabljam kakšnih specializiranih aplikacij ali orodji. Zemljevid sem narisal v CorelDraw in ga v PhotoShopu vstavil na sliko. 1, 2, 3 ... narejeno.

Robert

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI