MURA TURA; 13.04.2024; Lendava

Domov > Forum > MURA TURA; 13.04.2024; Lendava

MURA TURA; 13.04.2024; Lendava

SORTIRAJ PO:
franklin 02.04.2024 09:59

Vabljeni na organizirano rekreativno kolesarjenje MURA TURA

v soboto 13.04.2024 s štartom ob 9 h pri Kolesarskem Centru Murania v Čentibi pri Lendavi.

Kolesarili bomo po mejnem področju med Slovenijo in Hrvaško. Pot nas bo pot pripeljala do reke Mure, ki ji bomo vse čas sledili tako na slovenski kot hrvaški strani. Ob poti si bomo ogledali tudi ostanke naftnih črpališč. Pot nadaljujemo po kolesarski stezi R2 in v Sv.Martinu prestopimo v Slovenijo. Po skrivnostnih trailih ob Muri se vračamo k izhodišču.


Tempo kolesarjenja bo rekreativen. MTB tura je dolga okoli 60 km, ravninska; z vodenjem, postanki in pogostitvijo v trajanju okoli 6 ur. Primerno za gorska, gravel ali treking kolesa. Udeleženci soglašajo z pravili sodelovanja na turah TD Palinka. V primeru slabega vremena se dogodek prestavi. Pogostitev si bomo privoščili v izbranem gostišču po ceniku (samoplačniško).

Organizacija ture je brezplačna. Zaželjena je prijava na email.

Več informacij & prijava: lendavaonline@gmail.com      V a b l j e n i !franklin 09.04.2024 09:42

FB event: Mura tura | Facebookfranklin 17.04.2024 07:38

Mura tura uspešna v nulo!

Preteklo soboto smo uspešno izvedli našo tematsko kolesarko turo "Mura tura". Pred Kc Murania se je zbralo petindvajset kolesarjev, kateri so na prelepo sončno soboto izbrali kolesarjenje s TD Turistično društvo Palinka Čentiba - Turisztikai egyesűlet Pálinka Csente. Odlična izbira, smo lahko slišali od kolesarjev, ki so svoja gorska kakor električna kolesa poganjali po čudoviti obmurski pokrajini. Prvotno zamišljena trasa bi morala potekati po Murski šumi. Tam v pravcati divjini pri Podturnu bi nas moral na Hrvaško stran prepeljati njihova Sklela, ali po naše Brod. Da to ne bo možno so naši izvidniki ugotovili nekaj dni prej. Lanskoletne avgustovske poplave, so naredile ogromno škode v gozdu do pristajalnega mesta Broda, kot tudi na sami obali Mure. Podrta drevesa je pot naredila v neprehodno džunglo. Nič bolje ni nekoliko km nižje pri Novakovcu, tam niti Broda ni več, saj se nahaja nekoliko km nižje. Deroča avgustovska Mura ga je odnesla. Zato smo uporabili rezervni načrt, in smo Muro prečkali z Brodom pri Napolitankah, nedaleč od Murskega Središča. Po prečkanju na Hrvaško stran smo si privoščili prvo okrepčilo. Nato smo pedala pognali v smer Podturna po vzorno označeni gramozni kolesarski poti. Med potjo smo uživali ob čudovitih prizorih neokrnjene narave. Podturen smo izbrali za prvi del naše ture z razlogom, saj je tam reka Mura najveličastejša, lahko bi rekli, kot iz kakšenga western filma. Vračali smo se po isti poti do Murskega Središča. V Miklavcu še prej obiskali lokalni bife, kjer smo se ohladili z napitki. Gospodarica je priznala, da še toliko koles na njenem gruntu ni bilo. V Peklenici smo si ogledali muzej na prostem, ki prikazuje nekdanja polja nafte Pekel, le malokdo ve, da so tam prvi na svetu, črpali črno zlato. Ponovno smo sukali pedala na čudoviti stezi, tik ob Muri. Čisti zrak in petje ptic nas je spremljalo na poti do Svetega Martina. Starosta našega društva Josip Šardi, nam je predstavil delo murskih rudarjev, kateri so si nekoč tamkaj služili težak kruh z izkopom premoga. Prav tako nam je pokazal mlin na Muri, ki je bil nekoč last njegove družine. Preden smo se obrnili na slovensko stran med Hotizo in Petišovci, smo si nabrali moči v bližnji restavraciji Arka, kjer nudijo zelo okusne jedi za pošteno ceno. Čakala nas je zadnja etapa ob nasipu na naši strani. Tam za razliko od Hrvaške lahko samo sučeš pedala.

Skupaj smo ta dan prekolesarili 70 km. Če ne prej pa spet lahko prekolesarite z nami na naslednji Mura turi, mogoče bo takratna še bolj avanturistična, saj po potekala tudi v srcu Murske šume... Bomo videli!


1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI