Izleti - Čez Pečarja: novi Venge na novem asfaltu

Čez Pečarja: novi Venge na novem asfaltu
04.12.2015 AVTOR: Matej Zalar
Desetletja so kolesarji preklinjali dva kilometra makadama na glavni cesti med Sostrim in Besni ...

Desetletja so kolesarji preklinjali dva kilometra makadama na glavni cesti med Sostrim in Besnico, toda zdaj se za nami tam ne bo več prašilo. Srečo sem imel, da sem lahko novi asfalt med prvimi preizkusil s povsem novim Specializedom Venge. V januarsko-februarski številki boste lahko prebrali obširen test o kolesu, ki me je navdušil, čeprav nisem pristaš aerodinamične estetike. Tura je bila tudi test mojih nog: v nadaljevanju sem namreč na vzponih čez Janče in Javor obračal klasično gonilko.

Dolina Besnice daje ogromno možnosti za hiter in učinkovit trening na strmih in ne predolgih klancih, kjer že v kratkem času naberemo veliko višinsko razliko. Kdor se s te ture vrne s povprečno hitrostjo, višjo od 30 km/h, je že v kar zavidljivo dobri formi. Turo lahko podaljšamo po neprometnih cestah v smeri proti Grosuplju, ki jih dobro poznajo predvsem kolesarji iz vzhodnega dela Ljubljane.

Po svežem asfaltu, ki smo ga čakali desetletja
Izhodišče je lahko pri Gostilni Livada, od koder se po Hladnikovi odpeljemo na Ižansko cesto, kjer se usmerimo desno in mimo Botaničnega vrta na zahodni rob Golovca. Po Hradeckega cesti se vzpnemo in spustimo na Litijsko. Predlagam, da pri drugem semaforiziranem križišču zavijemo desno na manj prometno Hruševsko cesto. Nadaljujemo do konca in po prednosti desno na Bizoviško, že čez 200 metrov pa levo, spet po prednostni, in skozi podvoz pod avtocesto v Sostro. Pri cerkvi zavijemo levo na Sostrsko cesto. Kmalu smo spet na Litijski in čez nekaj časa pod vzponom na Pečarja (469 m).

Tri kilometre dolg klanec je bil na ta mali prelaz asfaltiran že dolgo nazaj, del spusta v Besnico pa šele pred kratkim. Videti je, da del še niso povsem dokončali, toda asfalt je lep. Žal je bilo mokro in megleno, ta tura vendarle ni najbolj primerna za zimski čas, toda novo cesto sem moral preizkusiti. Zanimivo, še pred dvema tednoma sem kolo prav tu zaprašil, skozi Podgrad se mi namreč ni ljubilo, strm vzpon čez Javor pa bi mi vzel preveč časa.

20 odstotkov
V dolini Besnice se ob potoku navzgor zlagoma vzpenjamo še tri kilometre, potem pa zavijemo levo na Janče. Strm vzpon popusti v Gabrju pri Jančah (642 m), od koder se odpre lep razgled na okoliške hribe. Vzpon je nekaj časa položnejši in tam se pripravite na kratek 20-odstotni klanec pred kapelo roženvenske Matere božje, od koder se že vidi Planinski dom na Jančah (792 m), ki stoji nekaj metrov s poti na levi. Pot pa se nadaljuje naravnost in mimo cerkve. Ljubitelji makadamkanja lahko na naslednjem razpotju zavijejo levo proti Litiji, cesta je lepa, konvencionalni cestni kolesarji pa se držimo desno in se spustimo skozi vas Tuji grm. V križišču zavijemo ostro desno (naravnost Velika Štanga) in nadaljujemo strm spust v globel, od koder se spet za kratek čas vzpnemo in spet spustimo v Volavlje.

Nadaljujemo naravnost (pozor v križišču!) in po razgibani cesti skozi Prežganje na Malo Trebeljevo, kjer se spustimo na glavno cesto, ki v dolino Besnice vodi iz Šmartnega pri Litiji. Držimo se glavne ceste in se spet spustimo v dolino Besnice.

Na dolenjsko stran
Veselica skozi dolino traja približno 5 kilometrov, potem pa moramo biti pozorni, da ne zgrešimo križišča, v katerem zavijemo levo na Javor (kmalu po križišču za Volavlje). Začetni del poldrugi kilometer dolgega vzpona je brutalna preizkušnja, višje pa se strmina unese in cesta se vzpne samo še sem ter tja. Če se na vrhu držimo desno, pridemo pod Javorskim vrhom nazaj na Pečarja, kdor nadaljuje naravnost, pa se spusti v vas, kjer zavije levo, in potem strmo v dolino v Podlipoglav. Kdor bo tam zavil desno, se bo že kmalu vrnil v Sostro, levo pa turo v smeri proti Grosuplju podaljšamo čez Pance.

Skozi ozko dolino se zlagoma vzpnemo pod Pance in v križišču pod vasjo pri avtobusni postaji zavijemo ostro desno. Čaka nas še nekaj vzpona na Mali Lipoglav, kjer se v vasi držimo levo. Začne se hiter spust, kjer moramo biti pozorni, da nas cesta kar sama ne zapelje levo v Zgornjo Slivnico, s čimer turo še nekoliko podaljšamo skozi Grosuplje. Levo pa se samo udobno – in lahko zelo hitro – spustimo v Šmarje-Sap. Tam zavijemo desno in nadaljujemo do Škofljice, kjer pridemo na glavno cesto Ljubljana–Kočevje. Nič hudega, saj je ob strani na odstavnem pasu dovolj prostora za kolesarje. Skozi Lavrico potem pridemo do križišča, kjer levo zavijemo v nakupovalni center na Rudniku. Sledimo glavni cesti, ki pripelje na Jurčkovo in do izhodišča imamo samo še nekaj minut.

Dober trening tudi za najzahtevnejše vzpone
Z novim asfaltom bo dolina Besnice za kolesarje brez dvoma še bolj atraktivna. Ljubljančani te poti sicer zelo dobro poznajo, a jih toplo priporočam tudi ostalim, še posebej v toplejšem delu leta, ko je v dolini vedno prijetno hladno, na vzponih pa boste lahko dali vse od sebe in se domov vrnili izžeti kot po alpskih turah.

Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ