1. aprila bo spet šlo zares

1. aprila bo spet šlo zares
28.03.2024 AVTOR: DZ, vir: Itzulia

Dirka po Baskiji. Etapna dirka, na kateri se bodo soočili Primož Roglič, Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel. Teren za prikaz moči je primeren. Vrača se vožnja na čas.

Dan po veliki enodnevni klasični dirki po Flandriji se bo po tradiciji začela etapna dirka po Baskiji. Na startni listi so mnogi izjemni kolesarji za tovrstne preizkušnje. Resnično manjkajo le redki. Seveda je med temi najboljši izmed njih Tadej Pogačar, ki pa ima letos nekoliko drugačen program dirk, saj bo nastopil tudi na dirki po Italiji.

Posledično je nedavno prepričljivo dobil dirko po Kataloniji. Zato pa lahko rečemo, da se bodo prvič med sabo letos udarili trije preostali kolesarji, ki merijo na visoka mesta tudi na dirki po Franciji. To so Primož Roglič, Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel. Vingegaard je zmagovalec lanske izvedbe. Roglič je to dirko dobil že dvakrat. Izmed teh treh je letos pokazal najslabšo pripravljenost, saj je dirko Pariz-Nica končal na desetem mestu, medtem ko je Vingegaard slavil zmagi na obeh etapnih dirkah, na katerih je nastopil.

Najprej na O Gran Camino, potem pa še na Tirreno-Adriatico. Evenepoel je bil drugi na Pariz-Nica. Poleg zmage na uvodni enodnevni dirki pa je bil najboljši tudi na dirki po Algarvu. Kaj pa izzivalci? Po padcu na UAE Touru naj bi se vrnil Adam Yates, tu so še Mattias Skjelmose, Brandon McNulty, Simon Yates, Sepp Kuss, Mikel Landa, Pello Bilbao, Felix Gall, Jai Hindley, Santiago Buitrago, Carlos Rodriguez, Richard Carapaz … Trasa bo vsekakor dovolj zahtevna, da bo lahko zmagal najboljši.

1. etapa: Irun-Irun (posamična vožnja na čas), 10 km (179 višinskih metrov)
V traso se vrača posamična vožnja na čas. Na sporedu bo že prvi dan. Irun bo gostil start in cilj deset kilometrov dolge preizkušnje. Ta še zdaleč ne bo ravninska. Prvi del je razgiban vse do vrha vzpona tretje kategorije Olaberria. Ta je dolg 1,7 km, povprečni naklon pa je 5,1-odstoten. Vrh bo po 4,5 kilometrih. Sledi vožnja po vrhu in potem postopno spuščanje do zadnjih metrov, kjer se cesta spet povzpne. Kratek, a strm klanec do cilja.

2. etapa: Irun-Cambo les Bains, 160 km (2312 višinskih metrov)
Prave ravninske etape ne bo, tako kot ne bo etape s ciljnim vzponom. Druga etapa bo kolesarje popeljala od Iruna do Cambo les Bainsa. V 160 kilometrih bodo kolesarji premagali 2312 metrov nadmorske višine. Prave ravnine praktično ne bo, ne bo pa niti ekstremno zahtevnega klanca. Etapa se bo končala v Franciji, tako kot se bo tudi začela naslednja.

3. etapa: Ezpeleta-Altsasu, 190,9 km (3057 višinskih metrov)
Tretja etapa bo s 191 kilometri najdaljša izmed vseh. Ezpeleta bo gostila start, cilj pa Altsasu. Več kot tri tisoč metrov nadmorske višine bodo morali kolesarji premagati, vključno s petimi kategoriziranimi vzponi. Za popestritev se bo vse skupaj že začelo z vzponom druge kategorije. Potem bo serija dveh klancev. Najprej še drugi druge kategorije in potem vzpon tretje kategorije. Sledilo bo prečkanje ciljne črte, potem klanec tretje kategorije in še zadnji vzpon. To bo vzpon na Lizarrusti. Dolg je 6,3 km, povprečni naklon pa je 5,2-odstoten. Vrh bo po 173 kilometrih. Sledilo bo 18 kilometrov ravnine do cilja. Zahtevna, a po vsej verjetnosti ne ključna etapa.

4. etapa: Etxarri Aranatz-Legutio, 157,5 km (2146 višinskih metrov)
Etxarri Aranatz bo gostil start četrte etape, ki se bo po 157 kilometrih končala v Legutiu. V tej etapi bodo morali kolesarji premagati štiri kategorizirane vzpone. Prvi bo druge kattegorije, potem pa trije tretje. Skupaj bo karavano pričakalo 2146 metrov nadmorske višine. Prvih 116 kilometrov ne bo tako zelo zahtevnih. Potem pa bo serija treh vzponov v naslednjih 35 kilometrih. Zadnji bo vzpon na Leintz Gatzago. Ta je dolg 3,1 km, povprečni naklon pa je 8,5-odstoten. Vrh bo po 149 kilometrih dirkanja. Primeren poligon za napad, saj sledi rahlo spuščanje proti vsega 12 kilometrov oddaljenemu cilju.

5. etapa: Vitoria Gasteiz-Amorebieta Etxano, 175,9 km (2214 višinskih metrov)
Višinski metri ne povedo ravno vsega. V tej etapi jih bodo morali kolesarji premagati 2214, a pomembno je, kje se vzponi z največ temi metri nahajajo. Tokrat bo dirka v prvih 75 kilometrih lažja. Potem pa bo vzpo prve kategorije. Najtežji v tej etapi, saj gre za 5,6 km dolg klanec z 9,1-odstotnim povprečnim naklonom. A tu do ključnih napadov zagotovo še ne bo prišlo. Kolesarji bodo po 124 kilometrih prvič prečkali ciljno črto in se podali na 3,4 km dolg klanec s 7,3-odstotnim povprečnim naklonom. Govorimo o vzponu Muniketagaina. Vrh bo po 138,5 km. Sledil bo spust v Amorebieto Etxano in potem ponovno vzpenjanje na že opisani Muniketagaino. Po 164 kilometrih bodo prišli na vrh. Vsekakor bo ta klanec lahko poligon za napad, saj bo sledil amo še spust, krajši in položnejši vzpon ter še en spust do cilja. Od vrha vzpona do cilja bodo kolesarji morali premagati vsega 13 kilometrov.

6. etapa: Eibar-Eibar, 137,8 km (3472 višinskih metrov)
Zadnja gorska etapa. Baski vedno poskrbijo, da je zadnji dan najtežji. Velikokrat je to preizkušnjo gostil Eibar z mnogimi vzponi v bližini. Tudi tokrat bo tako, pa čeprav bo etapa dolga vsega 138 kilometrov. Sedem kategoriziranih vzponov in skupno kar 3472 metrov nadmorske višine v sicer kratki etapi. Že po 13 kilometrih bodo kolesarji prišli na vrh vzpona tretje kategorije. Taki so trije. En je druge in trije so prve kategorije. Vzponi si v vrstnem redu sledijo takole: Elkorrieta, Azurki, Gorla, Krabelin, Trabakua, Izua in Urkaregi. Krabelin je na 70 kilometru in je z 9,5-odstotnim povprečnim naklonom zelo strm. Dolg pa je pet kilometrov. Za dodatno utrujenost bo poskrbel Trabakua, potem pa bodo kolesaji prišli v Eibar. In sledil bo še zadnji vzpon prve kategorije. To bo Izua. Dolg je 4,1 km, povprečni naklon pa je 9,1-odstoten. To bo priložnost za napad za tiste najmočnejše na dirki, ki bodo želeli še kaj spremeniti. Sicer pa lahko pričakujemo, da bo to etapa, v kateri se bo napadalo vse od samega začetka. Zadnji vzpon dneva je pet kilometrov dolg Urkaregi s 4,6-odstotnim povprečnim naklonom. Vrh bo po 125 kilometrih dirkanja. Sledil bo krajši spust in potem rahlo vzpenjanje vse do cilja.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ