1. klasika: Kwiatkowski in Sagan že v besedni vojni

1. klasika: Kwiatkowski in Sagan že v besedni vojni
14.03.2018 AVTOR: D. Z.
Bliža se pomladanska klasika Milano-Sanremo. Najdaljša dirka v sezoni. Pred sobotno preizkušnjo sta se oglasila lanska protagonista.

Se še spomnite zaključka lanske dirke Milano-Sanremo? Peter Sagan je v zaključku opravil ogromno dela. Sledila sta mu lahko le Michal Kwiatkowski in Julian Alaphilippe.

Če je Francoz že vnaprej vedel, da v sprintu s preostalima kolesarjema nima večjih možnosti za uspeh, pa je Kwiatkowski mirno in hladnokrvno čakal na svojo priložnost. Na papirju sicer hitrejši Sagan je pri narekovanju ritma – na čelu je res preživel največ časa – porabil preveč moči. Zaključek je tako najbolje izpeljal Poljak.

Sagan: Pomemben je šov
Nekdanji svetovni prvak je tako premagal aktualnega prvaka. Po etapi se je vnel besedni boj. Mnogi so Kwiatkowskemu očitali, da je izkoristil trdo delo Petra Sagana. A rezulati so bili jasni. Kwiatkowski prvi, Sagan drugi, Alaphilippe tretji. Trojica je na cilj uspela priti pred glavnino s sprinterji. Via Roma po prevoženih 291 kilometrih v soboto spet pričakuje kolesarje. A, kot smo lahko pričakovali, so mediji nekaj dni prej obudili lansko zgodbo. Oba prej omenjena kolesarja sta nastopala na dirki Tirreno-Adriatico. Michal Kwiatkowski je preizkušnjo celo dobil, Peter Sagan pa je bil v kar treh etapah drugi.

»Zmage niso tako pomembne. Bolj me zanima, da pripravim šov, « je po koncu izpostavil Sagan. In seveda se je moral ozreti proti klasiki. Želi si jo dobiti. Tega ne skriva. Nenazadnje je bil že dvakrat drugi in dvakrat četrti: »Je pa res, da gre tudi za način, kako prideš do zmage. Če bi analizirali, kako je Kwiato lani zmagal, potem ... Če bi dirko dobil na tak način, s predstavo ne bi bil zadovoljen. « Slovak v dresu Bore Hansgrohe je razkril, da si lanskega zaključka ni več ogledal: »Vsak človek je drugačen, z drugačno osebnostjo. Tako je življenje. Zato je življenje tako lepo. Sam raje poskrbim za šov za ljudi. Potem pa se izide, kakor se pač izide. Ni tako pomembno, če izgubiš ali zmagaš. «

Kwiatkowski: Najmočnejši ne zmaga vedno
Seveda se je lanskega razpleta za medije moral spomniti tudi Kwiatkowski, predvsem pa so ga mediji soočili s Saganovimi besedami: »Kako naj odgovorim? Ko so me leta 2016 po napadu na Poggio vsi lovili se nihče ni pritoževal nad tem. Iz leta v leto je drugače. Na koncu je pomembno, da potegneš pravo potezo. Vem, kako je dirkati z mavrično majico in Peter to tudi ve. To je del igre. Če govori take stvari, ga razumem. Videli bomo, kako se bo razpletlo letos. Oba sva pod hudim pritiskom. Sam sem bil večkrat v podobnem položaju. To je del igre, kajne? «

Poljak pa ni ostal zgolj pri splošnih izjavah. Tudi sam je dodal nekaj bolj konkretnega: »Včasih dirk ne dobiš, če si najmočnejši. Biti moraš tudi najpametnejši. « Kdo bo tokrat, bomo izvedeli v soboto popoldne na ulici Via Roma. Lani je trojica kolesarjev odločilno potezo izpeljala na zadnjem vzponu Poggio. V zadnjih letih prav tam pride do ključnih napadov, potem pa sledi nora vožnja na spustu in ravnina proti cilju. Vedno gledamo boj med tistimi, ki imajo dovolj moči za napad na Poggiu in sprinterji, ki upajo, da bo glavnina napadalce uspela ujeti še pred ciljem. Lani je trem ubežnikom uspelo, predlani je sprint glavnine dobil Arnaud Demare. Tudi leta 2014 so bili uspešni ubežniki. Kar sedem jih je prišlo spredaj. Največ moči je imel Gerald Ciolek, ki je premagal prav Petra Sagana in Fabiana Cancellaro.

 

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ