106 novincev, a tokrat brez Slovenca

106 novincev, a tokrat brez Slovenca
22.01.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

V moštvih World Toura je letos kar 106 novincev, kar je zares velika številka. Ni pa letos nihče izmed Slovencev prestopil med elito.

Slovenija ima v World Tour moštvih lepo število predstavnikov. Tu so Primož Roglič, Tadej Pogačar, Jan Polanc, Luka Mezgec, Matej Mohorič, Jan Tratnik, Luka Pibernik, Grega Bole in Domen Novak. A vsi so med elito že eno leto ali več, pa čeprav gre v nekaterih primerih še za zelo mlade kolesarje. Je pa res, da letos med elito ni prestopil nihče izmed Slovencev.

Še najbližje temu prestopu je bil Žiga Jerman, ki pa je potem ostal pri razvojni ekipi moštva Groupama FDJ, pa čeprav je bil v drugi polovici sezone že na preizkusu v World Tour ekipi. Kaj pa ostali “novinci” med elito? Letos je takih kolesarjev kar 106. Razlog se skriva tudi v tem, da sta dve moštvi (Cofidis in Israel Start Up Nation) pridobili World Tour licenci.

Obenem sta se sicer okrepili, a vendarle ohranili večji del kolesarjev, ki do zdaj niso izkusili dirkanja na najvišji ravni. Pri Cofidisu je novincev v sezoni 2020 kar 17, pri Israel Start Up Nation pa 13. Da resnično prenavljajo ekipo dokazuje tudi podatek, da ima Movistar kar 11 kolesarjev, ki so prvič člani World Tour moštva. Po sedem jih prispevata Sunweb in Deceuninck Quick Step, šest pa Trek Segafredo.

Od teh 106 kolesarjev so trije mlajši od 20 let. Najmlajši je Američan Quinn Simmons, ki je v Yorkshiru proslavljal naslov svetovnega prvaka med mladinci, zdaj pa je član Trek Segafreda. Carlos Rodrigues bo 2. januarja praznoval 19 let in je pred sezono 2020 podpisal štiriletno pogodbo z Ineosom. 14. maja bo 20 let dopolnil Belgijec Ilan Van Wilder.

Ta se lahko pohvali, da je lanski Tour de l’Avenir končal na tretjem mestu. Podpisal pa je triletno pogodbo s Sunwebom. S 35 leti je najstarejši med novinci Luis Angel Mate, ki je že od leta 2011 član Cofidisa, ki je letos postal član elite. Prav Cofidis ima na lestvici najstarejših novincev kar pet kolesarjev. Perichon je dve leti mlajši od Mateja, 32 let pa imajo Edet, Rossetto in Claeys.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ