11 WorldTour ekip ustanovilo poslovno skupino Velon

11 WorldTour ekip ustanovilo poslovno skupino Velon
26.11.2014 AVTOR: Matej Zalar
Enajst vodilnih ekip v kolesarstvu je danes objavilo, da so ustanovili skupino Velon, ki bo poizkušala soustvariti boljši poslovni model kolesarstva.
Skupina je bila prej poimenovana Project Avignon, po francoskem mestu, v katerem so se predstavniki ekip zbrali med Tourom 2013 in prvič razpravljali o tej tematiki. Obstoj skupine je šele danes postal uraden, saj udeleženi niso želeli potrditi govoric o povezovanju.

Predsednik skupine bo bivši vodja prodaje Sky Sportsa in nogometnega kluba Liverpool Graham Bartlet, 11 ustanovnih članov pa predstavlja enajst podjetij, ki stojijo za profesionalnimi ekipami. To so Belkin, BMC, Cannondale-Garmin, Lampre-Merida, Lotto-Belisol, Omega Pharma - Quick Step, Orica GreenEdge, Giant Shimano, Team Sky, Tinkoff Saxo in Trek Factory Racing. Ostale ekipe se lahko skupini pridružijo kadarkoli, ali pa le sodelujejo pri določenih projektih.

Velon ne predstavlja neposredne grožnje UCI-ju, saj ekipe ne želijo ustanoviti svoje "lige", temveč bi predvsem rade nastopile z enotnim mnenjem v dialogu z Mednarodno kolesarsko zvezo in organizatorji dirk. Velon je bil prisoten tudi na zadnjem srečanju UCI-ja v Parizu, kjer so razpravljali o reformah svetovnega koledarja.

Ob ustanovitvi so javnosti povedali, da si bodo prizadevali za bolj zanimivo, stabilno in kredibilno kolesarstvo. Spet je bilo govora o zgodbi, ki bi trajala skozi celotno sezono, kar v zadnjem času omenjajo vsi odgovorni v kolesarstvu. Poleg spremenjene strukture želijo tudi drugačno strukturo ekip, ki bi bila bolj prepoznavna in marketinško bolj zanimiva za mednarodne oboževalce kolesarstva.

Bartlett je svojo idejo predstavil Cyclingnewsu: "Obstoječi model, ki temelji le na sponzorjih, je premalo stabilen za vse ekipe. Spremeniti ga moramo v model, ki bo temeljil na navijačih, investirati moramo v novo tehnologijo, ki bo prinesla bolj razburljive dirke in predvsem šport približati navijačem. Skupina bo uporabila skupno moč povezanih ekip, da bo ustvarila nove prihodke in naredila korak v pravi smeri. Po mojem mnenju je edini način, da to dosežemo, če vsem udeleženim stranem predstavimo neko dodatno vrednost."

Prvi dosežek skupine so bile kamere na kolesih, ki so jih kolesarji uporabljali med Dirko po Švici in Tourom. Bartlett je izpostavil še določanje lokacije kolesarjev in položaja v pelotonu, ki bi ga lahko prikazali z grafiko. Vsekakor bodo glavni poudarki na tehnoloških inovacijah, gre pa za dolgoročni projekt, ki ne bo prinesel takojšne revolucije.

Skupina Velon bo delovala pod obstoječimi pravili protidopinške organizacije WADA, a od svojih ekip ne bo zahtevala, da se držijo kakšnih posebnih kodeksov ali članstva v skupini MPCC, zaradi katerega so imeli letos težave v Astani in v Lampreju s primerom Horner. Zanimivo bo tudi videti, kakšen bo odnos organizatorjev Toura, skupine ASO, do skupine Velon, saj bi jim novonastalo združenje lahko predstavljalo konkurenco.

Prvič mož Skya, Dave Brailsford, je bil nad oblikovanjem skupine razumljivo navdušen: "Sodelovanje je temeljni kamen vseh pozitivnih sprememb, zato je to zelo dobra novica za profesionalno kolesarstvo in velik korak k temu, da bi šport končno dosegel svoj potencial. Ekipe združuje močna vizija za optimizacijo in razvoj športa, in če bomo nastopali združeno, nas bodo morali upoštevati tudi drugi igralci v kolesarstvu. Upajmo, da bo napredek dosežen kmalu."

Novico je komentiral tudi Tejay van Garderen (BMC): "Velon je odlična možnost, da kolesarstvo končno približamo navijačem. Sodelovanje bo prineslo nove tehnologije in eventualno še bolj zanimivo dirkanje. Kolesarstvo je krvavo potrebovalo sodelovanje med ekipami, kot ga poznajo v drugih športih. To je izvrsten prvi korak."

V luči priprav na novo sezono in z njo povezanih sprememb bo naslednji veliki dogodek novo srečanje UCI-ja v začetku decembra, kjer bodo tudi uradno predstavili spremembe, o katerih se ugiba že dalj časa in ki bi v veljavo lahko stopile že leta 2017.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ