1307 točk pretehtalo v korist UAE-ja

1307 točk pretehtalo v korist UAE-ja
21.10.2023 AVTOR: N. Gr., foto: UAE Emirates

Ekipa UAE Emirates je z 30.958 osvojenimi točkami postala najboljša ekipa sezone 2023, kar ji je uspelo prvič v zgodovini. Veliko zaslug za to ima tudi Tadej Pogačar. 

V letošnji sezoni smo znova spremljali napet boj za vrh UCI-jeve lestvice, za kar sta poskrbeli z naskokom najboljši ekipi UAE Emirates in Jumbo-Visma. Boj je bil izenačen vse do konca, v zadnjih tednih sta obe ekipi kolesarje pošiljali tudi na manjše dirke ter skrivali svoji postavi, da bi ujeli nekaj dragocenih zadnjih točk, na koncu pa so na vrhu končali Arabci.

UAE Emirates so zbrali 30.958 točk, Jumbo Visma pa 29.651 točk, in to kljub temu, da so Nizozemci osvojili vse tri tritedenske dirke. Tretji je bil Soudal - QuickStep 18.697 točkami, četrti pa Ineos s 17.807 točkami. Če bi se torej Jumbo in QuickStep združila, bi se združili druga in tretja najboljša ekipa letošnje sezone, kar bi bila za kolesarstvo velika škoda.

UAE Emirates so dobili 57 dirk in še 139-krat končali na stopničkah, medtem ko je Jumbo vknjižil 12 zmag več in 127-krat končal na stopničkah. Ker je UAE zmagoval na dirkah, ki prinašajo več točk, je na koncu končal na vrhu razpredelnice. "Za nas je bil ta dosežek ob zmagi na Touru največji cilj sezone 2023. Toura sicer nismo dobili, a to vseeno potrjuje, da smo najboljša ekipa na svetu. Zmagali smo z 18 različnimi kolesarji, imeli smo najboljšega mladega kolesarja na vseh treh tritedenskih dirkah. To dokazuje, da je tudi naša prihodnost svetla, Združeni arabski Emirati pa imajo najboljšo ekipo na svetu," je bil na uradni proslavi v ZAE slavnostno razpoložen vodja ekipe Mauro Gianetti.

Škoda je le, ker zmaga na UCI-jevi lestvici ne prinaša nič otipljivega, ne za najboljšega kolesarja (to je bil prepričljivo znova Tadej Pogačar) in ne za najboljšo ekipo. UCI bi lahko poiskala način, ki bi zmagovalca nagradil z bonusi v naslednji sezoni, na ta način bi boj za vrh še pridobil na zanimivosti.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ