137 kilometrov, pet vzponov in 3700 metrov nadmorske višine

137 kilometrov, pet vzponov in 3700 metrov nadmorske višine
25.05.2017 AVTOR: D. Z.
Pred kolesarji na Giru je vsekakor ena izmed odločilnih etap. Prava dolomitska s petimi kategoriziranimi vzponi in 3700 metri nadmorske višine v vsega 137 kilometrih.

Nov dan, nova zahtevna etapa na dirki po Italiji. Pred kolesarji je že 18. etapa. Govorimo o pravi dolomitski preizkušnji. S 137 kilometri bo to sicer krajša etapa, a pred kolesarji je kar pet kategoriziranih vzponov, vključno s ciljnim.

Vse skupaj se bo začelo v Moeni, končalo pa v Ortiseiju v Val Gardeni. Takoj po startu se bodo kolesarji pričeli vzpenjati. Najprej bo to rahel vzpon do letečega cilja v Canazeiju. Canazei pa predstavlja nekakšno izhodišče za številne prelaze. Najprej se bodo kolesarji podali na prelaz prve kategorije Pordoi. Na vrh z 2339 metri najvišje točke dneva bodo prišli po 26 kilometrih dirkanja. Gre za enakomeren 12 km dolg vzpon.

Najstrmejši odsek je na drugem kilometru, ko je naklon 9-odstoten. Drugje je ta v povprečju nekaj manj kot 7-odstoten. Sledil bo spust do Cemadoija in takoj nov klanec. To bo prelaz Valparola. Vrh, na katerega bodo prišli po 57 kilometrih leži na 2200 metrih nadmorske višine. Gre za 13 kilometrov dolg vzpon druge kategorije. Naklon skorajda nikjer ne preseže sedmih odstotkov, le zadnja dva kilometra sta strmejša. Tik pred koncem je naklon celo 14-odstoten.

Po spustu v La Villo, kjer bo še drugi leteči cilj, se bo začel tretji vzpon dneva in drugi vzpon druge kategorije – 2121 metrov visok in dobrih devet kilometrov dolg prelaz Gardena. Prvi del je nekoliko strmejši, naklon je tudi 11-odstoten. Po prvih treh kilometrih pa je naklon manjši, v povprečju 6,9 %. Na vrh bodo kolesarji prišli po 85 kilometrih dirkanja. Sledil bo 18 kilometrov dolg spust in nov vzpon, sicer najlažji vzpon dneva. To bo 1437 metrov visok prelaz tretje kategorije Passo di Pinei.

Ne bo pa tako lahek, kot se zdi na prvi pogled. Utrujenost bo velika, obenem pa bo to v povprečju strmejši vzpon od ostalih. Dolg bo dobre štiri kilometre. Prvi kilometer bo položnejši. Najstrmejši bo odsek od 1,5 km do 3,350 km. Tu je naklon 8,4-odstoten, najstrmejši odsek pa je 15-odstoten. Zadnjih sedemsto metrov je spet nekoliko položnejših. Po prečkanju tega klanca se bodo kolesarji po zelo strmem spustu spustili do s 467 metri nadmorske višine najnižje točke etape.

Po 124 kilometrih dirkanja pa se bo začel še zadnji vzpon. Sicer pišemo, da gre za ciljni vzpon, vendar pa so se organizatorji odločili, da bodo točke za gorski cilj podeljevali štiri kilometre pred ciljem. Torej na točki, ko se najstrmejši del klanca konča. Govorimo o 1102 metrov visokem vzponu prve kategorije Pontives. Dolg je 9,3 km. Prvi trije kilometri so položnejši. Povprečni naklon tega odseka znaša 4,1 %. Ta del je tudi najlažji.

Sledil bo s povprečnim naklonom 6,3 % le nekoliko strmejši drugi del vse tja do šestega kilometra. Potem pa še najstrmejši dobri trije kilometri. Povprečni naklon je 9,3-odstoten. Najstrmejši del tega odseka pa je tik pod vrhom, ko naklon znaša 12 %. Ko bodo kolesarji prišli na vrh, bodo imeli do cilja še štiri položnejše kilometre. Vsekakor bi ta etapa lahko prinesla spremembe v skupnem seštevku. Kolesarji bodo morali premagati 3700 metrov nadmorske višine.

Značke: Dirka po Italiji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ