14-letnik opravil Everesting

14-letnik opravil Everesting
23.11.2020 AVTOR: DZ

Everesting. Med prvim valom epidemije vsekakor zelo popularna preizkušnja. Zdaj se je tega lotil tudi komaj 14-letni Zak Burgess.

Everesting. Cilj je premagati 8848 metrov nadmorske višine na enem in istem vzponu. Letos smo bili priča številnih takim podvigom. Tudi Slovenci so sodelovali pri tem. Zdaj pa je to uspelo tudi komaj 14-letnemu Zaku Burgessu. Za to je potreboval 197 kilometrov in 28 ur.

"Doživel sem nekaj ekstremov slabega in dobrega počutja. Ponavadi me čustva ne preplavijo, a ob tako ekstremni utrujenosti, se jim na koncu nisem mogel upreti. Ko tako dolgo sanjaš o tem, potem pa to dosežek. To je nekaj velikega. Česa podobnega še nisem občutil. Jok je bil edina možnost. Bil sem brez besed,” je po podvigu povedal mladenič.

Priznal je, da je bilo najtežje po 23 urah kolesarjenja, ko je ponoči pričelo še deževati. Takrat so mu prav prišli tudi navijači: "Mislil sem, da mi ne bo uspelo, vendar pa so ljudje ostali ob meni, nekateri so celo kolesarili z mano in me vzpodujali. Brez podpore mi ne bi uspelo." V dobrodelne namene je zbral več kot 3300 evrov.

Zakov oče Neils je sprva priznal, da sina z ženo najprej nista želela uslišati, vendar pa je bil Zak preprosto preveč odločen. "Kolesarji bi se čudili, kako nepripravljeni smo bili na to. Ko pa je bil na cesti, je postalo jasno, kako odločen je. Kljub strahu, da mu ponoči in v dežju in mrazu ne bo uspelo, ne bi mogel biti bolj ponosen nanj."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ