15 let: Andrej Hauptman do brona (video in foto)

15 let: Andrej Hauptman do brona (video in foto)
14.10.2016 AVTOR: D. Z.
Kdo bi si mislil. Na današnji dan pred 15 leti je Andrej Hauptman v Lizboni osvojil edino člansko medaljo na svetovnih prvenstvih za Slovenijo.

Se še spominjate cestne dirke na svetovnem prvenstvu v Lizboni leta 2001? Na sporedu je bila prav 14. oktobra. Na startu je bilo 172 kolesarjev, tudi štirje Slovenci. Andrej Hauptman je bil v izjemni formi, pred kolesarji pa 254 km dolga in nadvse razgibana preizkušnja. Prevoziti so morali 21 krogov.

Na koncu ni prišlo do tako velike selekcije, kot so mnogi pričakovali, saj se je v kaotičnem sprintu za zmago potegovala manjša skupina kolesarjev. Večinoma mojstri za enodnevne dirke. Povprečna hitrost kolesarjev je znašala 41,5 km/h. Po več kot šestih urah in sedmih minutah dirkanja so se tako za zmago pomerili številni zvedniki.

Španec Oscar Freire je bil preprosto premočan in se je lahko veselil takrat že drugega od treh naslovov svetovnega prvaka. Boj za drugo mesto je bil nadvse napet. Na koncu je Paolo Bettini za las premagal Andreja Hauptmana. Hauptman je tako osvojil prvo medaljo za Slovenijo na svetovnih prvenstvih v članski kategoriji. To je med elito tudi edina medalja do zdaj.

Erik Dekker je bil četrti, sledili so še Erik Zabel, Piotr Wadecki, Giuliano Figueras, Guennady Mihajlov, Tomas Konecny in Beat Zberg … Dirko je v skupini, ki se je borila za zmago končal tudi Tadej Valjavec. Bil je 27. Gorazd Štangelj je bil z zaostankom osmih minut 60., Martin Derganc pa je odstopil dva kroga pred ciljem. Andrej Hauptman je naslednje leto na povsem sprinterskem svetovnem prvenstvu v Zolderju zasedel četrto mesto. Takrat je bil Zoran Klemenčič peti.

  

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ