18 sekund za menjavo obroča z disk zavoro (VIDEO)

18 sekund za menjavo obroča z disk zavoro (VIDEO)
11.02.2016 AVTOR: D. Z.
Ekipa Roompot Oranje Peloton je edina ekipa, v kateri vsi kolesarji uporabljajo disk zavore. Zdaj so bili na pravi preizkušnji.
Zakaj disk zavore v cestnem kolesarstvu in zakaj ne? O tem smo že velikokrat pisali. Nasprotniki so med drugim kot enega izmed razlogov omenili tudi menjavo obročev ob morebitnih defektih. Ta naj bi pri disk zavorah potekala prepočasi, nekateri omenjajo celo, da je v tem primeru boljše, če se menja celotno kolo.

Roompot Oranje Peloton je nizozemska Prokontinentalna ekipa, ki trenutno nastopa tudi na dirki po Katarju. Nizozemci so edini, ki so se kot ekipa odločili, da bodo prav vsi uporabljali disk zavore. Uporabljajo model SRAM HydroR. In zdaj so na dirki po Katarju posneli video, kako hitro lahko zamenjajo zadnji obroč.

Menjava je počasnejša, a ne tako zelo, kot bi si mnogi mislili. V četrti etapi je Ivan Slik dobil defekt in mehanik Dennis Kreder je moral zamenjati zadnji obroč. To so pri moštvu iz spremljevalnega avtomobila tudi posneli. Menjava je trajala 18 sekund. To pomeni, da je menjava sicer počasnejša od menjave običajnih obročev, a ne tako zelo.

Menjava obroča pri članu moštva Dimension Data Edvaldu Boassonu Hagnu – Norvežan je izgubil majico vodilnega v skupnem seštevku in je zagotovo največji poraženec 4. etape – je trajala deset sekund. Sicer je pomembna vsaka sekunda, a morda bo kdo znova premislil o morebitni uporabi disk zavor po ogledu posnetka.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ