20 kandidatov za World Tour, uradno tudi Ale BTC Ljubljana

20 kandidatov za World Tour, uradno tudi Ale BTC Ljubljana
08.10.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Mednarodna kolesarska zveza je razkrila imena ekip, ki so vložile kandidaturo za World tour in Pro Team licence. V moški konkurenci slovenskih ekip ni, pri ženskah združena Ale BTC Ljubljana.

Pri UCI so razkrili, katere ekipe so se prijavile za pridobitev World Tour licence za obdobje 2020 – 2022. Govorimo o 20 ekipah. Spremenilo pa se je poimenovanje za ekipe v drugem kakovostnem razredu. Namesto Prokontinentalne licence bodo ekipe zdaj pridobile licenco Pro Team. Letos se je za to licenco prijavilo 17 ekip, lani se jih je 24. Kaj pa med elito?

Vseh 18 ekip, ki je imelo World Tour licenco že letos, je tudi vložilo kandidaturo za pridobitev le te za naslednje leto. Dimension Data pod novim imenom NTT Pro Cycling. Katjuša Alpecin pa bo zdaj kot združena ekipa Katjuša Israel Cycling Academy. Torej, gre za združitev z do zdaj Prokontinentalno ekipo Israel Cycling Academy.

Novi med kandidatkami sta francoski ekipi Arkea Samsic, ki se je okrepila s številnimi kolesarji, tudi z Nairom Quintano, in Cofidis. Kandidaturo za World Tour licenco sta napovedovali tudi ekipi Vital Concept-B&B Hotels in Total Direct Énergie, a se za to vodstvi obeh ekip na koncu nista odločili. Vsaka ekipa, ki bo v obdobju treh let na lestvici med prvimi desetimi, bo imela licenco zagotovoljeno tudi za naslednjo sezono.

Ekipam bo točke prinašalo deset najuspešnejših kolesarjev. S tem bodo ekipe zadostile športnim merilom, ki ji je postavil UCI. Zadostiti pa morajo tudi etičnim, finančnim, organizacijskim in administrativnim merilom. Po novem bo v World Touru 20 ekip, kar pomeni, da bosta za ekipe z licenco Pro Team na največje dirke na voljo samo dve posebni povabili.

To seveda manjšim ekipam ni po godu. Tudi zato bo razpadla na primer ekipa Nippo Vini Fantini. Poleg te ekipe bosta razpadli še Euskadi Murias in očitno Roompot Charles, ki ni vložila prošnje za Pro Team licenco. Za to licenco niso zaprosili niti pri Hagens Berman Axeonu, niti pri W52 Portu. Zato pa bosta v to kategoriji prišli ekipi Euskadi Orbea in Uno X.

Slovenskih ekip seveda ni na tem seznamu. Pričakujemo lahko, da bosta kontinentalno licenco obdržali Ljubljana Gusto Santic in Adria Mobil. Kaj pa ženska konkurenca. Prišlo bo do večjih sprememb zaradi sprememb pravil, ki jih je uvedla UCI. Zdaj je na seznamu World Tour ekip tudi uradno združena italijansko-slovenska ekipa Ale BTC Ljubljana.

Kandidati
World Tour
AG2R La Mondiale
Astana Pro Team
Bahrain-Merida (Luka Pibernik, Domen Novak, Matej Mohorič, Jan Tratnik)
Bora-Hansgrohe
CCC Team
Cofidis
Deceuninck-QuickStep
EF Education First
Groupama-FDJ (Žiga Jerman?)
Lotto soudal
Mitchelton-Scott (Luka Mezgec)
Movistar Team
NTT Pro Cycling Team
Team Arkéa-Samsic
Team Ineos
Team Jumbo-Visma (Primož Roglič)
Team Katjuša-Israel Cycling Academy
Team Sunweb
Trek-Segafredo
UAE Team Emirates (Tadej Pogačar, Jan Polanc)

Pro Team
Androni Giocattoli-Sidermec
B&B Hotels-Vital Concept
Bardiani CSF Faizanè
Caja Rural-Seguros RGA
Corendon-Circus
Fundacion-Orbea
Gazprom-Rusvelo
Nippo Delko Marseille Provence
Rally Cycling
Riwal Readynez Cycling Team
Sport Vlaanderen-Baloise
Team Novo Nordisk
Neri Sottoli Selle Italia KTM
Total Direct Energie
Uno-X Norwegian Development Team
Wallonie Bruxelles
Wanty Gobert-Tormans

World Tour, ženske
Alé BTC Ljubljana
Canyon-Sram Racing
CCC-Liv
FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope
Mitchelton-Scott
Movistar Team Women
Team Sunweb
Trek-Segafredo

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ