20 let po zmagi, pri 52 letih želi na Roubaix

20 let po zmagi, pri 52 letih želi na Roubaix
18.10.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Andrea Tafi. Se še spominjate italijanskega kolesarja, mojstra za enodnevne belgijske klasike po tlakovcih? Tafi se želi 20 let po zmagi na klasiki Pariz-Roubaix vrniti v karavano.

Andrea Tafi ima zdaj že 52 let. Lahko bi rekli, da že vrsto let uživa v kolesarskem pokoju. A očitno ni tako. Kariero je končal leta 2005. Pohvali pa se lahko s tem, da je med drugim dobil tri izjemne klasike. Dirko po Flandriji, Pariz-Roubaix in dirko po Lombardiji. V karieri je dosegel 30 zmag. Najdlje je zdržal v moštvu Mapei. Vztrajal je od leta 1994 do leta 2002. Klasiko Pariz-Roubaix je dobil leta 1999, ko je premagal klubska kolega Peetersa in Steelsa. Tafi pa želi 20-letnico zmage proslaviti na prav poseben način. Očitno meni, da leta niso ovira. Želi se namreč vrniti v kolesarsko karavano in odpeljati še zadnji Pariz-Roubaix.

“Vem, da je ideja nora, vendar pa želim spet dirkati z enim samim ciljem. Nastopiti na Pariz-Roubaix 20 let po moji zmagi. Lahko so to zgolj neuresničljive sanje, vendar pa želim poskusiti,” je med drugim za italijanski športni časopis Gazzetta dello Sport dejal Andrea Tafi: “Še vedno sem tako zelo motiviran, kot sem bil pred 20 leti. Vsekakor nočem izpasti kot nek cirkusant. Na leto še vedno naredim okrog 18 tisoč kilometrov, shujšal sem na 79 kilogramov. Majica državnega prvaka iz leta 1998 mi je še vedno prav.” Sicer pa ima Tafi očitno dovolj prostega časa, saj vodi podjetje, ki se ukvarja s kolesarskimi oblačili, vodi pa tudi verigo šestih apartmajev v središču Toskane, ki jih je poimenoval po dirkah, ki jih je v karieri dobil.

“Pariz-Roubaix sem odpeljal 13-krat. Enkrat sem ga dobil, bil sem drugi in tretji. Vedno sem prišel do cilja. Mislim, da sem pravi za tako dirko. Vem, da se je kolesarstvo v 20 letih krepko spremenilo in vem, da nastopiti na Pariz-Roubaixu ne bo, kot sprehod po parku. Vendar pa imam rad izzive. To bo nekaj posebnega,” je še pojasnil Tafi, ki je tudi tekmovalno aktiven. Redno je nastopal na Gran Fondih, na Madžarskem se je julija celo udeležil dirke pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze. Medtem je že stopil v stik s predstavniki UCI, saj ga morajo, če se želi vrniti v karavano, vsaj šest mesecev pred prvo dirko uvrstiti v poseben protidopinških program. Govorimo o bazenu športnikov, ki spadajo v sistem Bioloških potnih listov.

Seveda pa mora zdaj najti tudi ekipo, ki bi mu bila pripravljena odstopiti mesto. “Vem, kaj vse me čaka. Upam, da ne bom izpadel smešno, vendar pa si pri tem ne morem pomagati. Prosim samo za priložnost, da uresničim svoje sanje. Da poskušam doseči nekaj, kar se zdi misija nemogoče. UCI sem že kontaktiral. Poslal sem prošnjo in zdi se, da je vse OK. Stopil sem že v stik z nekaterimi italijanskimi in belgijskimi prokontinentalnimi ekipami. Na voljo bo sedem posebnih povabil. Zaenkrat nimam še ničesar zagotovljenega, a nekateri niso bili strogo proti ideji. Še vedno pa moram poklicati direktorja Christiana Prudhomma, vendar pa vem, da že ve,” je še zaključil Tafi.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ