20-letni Gaviria drugič zapored boljši od Cavendisha

20-letni Gaviria drugič zapored boljši od Cavendisha
21.01.2015 AVTOR: D. Z.
Na dirki po San Luisu je sprint spet dobil komaj 20-letni Fernando Gaviria. Skupno še vedno vodi Diaz.

Na dirki prve kategorije po San Luisu v Argentini je bila na sporedu že tretja etapa. Start je gostil Concaran, cilj pa je bil po 176 kilometrih v mestu Juana Koslay. Sicer razgibana etapa je bila namenjena sprinterjem, zato je vse potekalo po pričakovanem scenariju. Najprej se je v ospredju izoblikovala manjša skupina ubežnikov. To so bili Ismael Laguna, Guido Palma, Giacomo Berlato, Lucas Lopardo, Kiel Reijnen in Jose Rodr íguez. Ubežniki so si privozili največ pet minut prednosti, kar pa ni bilo dovolj, da bi presenetili glavnino.

Zato pa so se lahko potegovali za leteče cilje. Prvega je po stotih kilometrih dirkanja dobil Palma, na drugem, ki je bil 25 km pred ciljem, pa je bil najhitrejši Rodriguez. Kmalu po tem letečem cilju je glavnina ubežnike tudi ujela, sledil pa je protinapad Teda Kinga in Adriana Alvarada. A vse je bilo zaman. Sprinterji so že vedeli, da bo to zanje druga priložnost v treh dneh in te priložnosti niso želeli izpustiti iz rok. Na čelu so bili aktivni predvsem kolesarji moštva Etixx Quick Step, ki so pripravljali položaj za sprint Marku Cavendishu.

V zaključnih kilometrih pa so se v boj z njimi podali še Kolumbijci z zmagovalcem prve etape Gavirio, ter dve italijanski ekipi Lampre Merida in Nippo Vini Fantini. V zaključku je prišlo do zmešnjave in iz zadnjega ovinka je z nekaj prednosti pripeljal Gaviria, ki je bil spet prehiter za preostale sprinterje. Pri komaj 20 letih je kolesar, ki je bolj poznan na dirkališču, prišel do druge zmage v treh dneh. Obakrat se mu je še najbolj približal sprinterski zvezdnik Mark Cavendish. Ta se je ob prihodu na cilj jezil, a rezultati se niso spremenili. Tretji je bil Sacha Modolo, četrti pa Jauheni Hutarovič.

Slovencev ni bilo v ospredju. Luka Pibernik je bil 84., Jani Brajkovič pa 94. »Sprint sem začel prej, ker sem vedel, da bo cesta šla rahlo navzgor. Tako sem vedel, da bo sprint bolj pisan na kožo meni kot Cavendishu. Zares sem vesel, da sem uspel ponoviti uspeh izpred dveh dni in tako dokazati, da prva zmaga ni bilo zgolj naključje. Zahvaliti se moram ekipi, ki je verjela vame in me v zaključku pripeljala v ospredje, « je dejal presrečni zmagovalec, ki na dirki zastopa barve kolumbijske reprezentance. Potem pa je nekaj besed namenil tudi Cavendishu:

»Zame je on najhitrejši sprinter na planetu. Zadovoljen sem, da sem ga lahko premagal, pa čeprav je on daleč od najboljše forme, medtem ko sem sam praktično na višku, saj že pogledujem proti svetovnemu prvenstvu na velodromu. Cavendisha spremljal že več let. Videl sem njegove zmage na Giru in Touru. Je moj idol. « Po prihodu na cilj je nekaj besed novinarjem namenil tudi Mark Cavendish, ki je bil jasen: »Dobro se počutim in sem miren, saj sem sem prišel predvsem trenirati. Gaviria je zelo hiter fant. Vem, da prihaja z velodroma in to se tudi vidi. Žal mi je, ker nisem zmagal, saj je ekipa opravila ogromno dela, pa čeprav moram še delati na usklajenosti. Sabatini do zdaj sploh še ni bil zadnji mož v vlaku. Vsi se moramo še izboljšati. «

V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Zmagovalec druge etape Daniel Diaz ima šest sekund prednosti pred Rodolfom Torresom in 24 pred Ramosom Kleberjem. Jani Brajkovič je z 59 sekundami zaostanka 14., Luka Pibernik pa je 127. Pred kolesarji je zdaj nova gorska etapa. Četrta preizkušnja na letošnji dirki po San Luisu jih bo vodila od Villa Doloresa do cilja na vrhu vzpona na Alto el Amago. Etapa bo dolga dobrih 140 kilometrov, cilj pa bo na 1710 metrih nadmorske višine.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ