20-letnik želi podreti Wigginsov rekord

20-letnik želi podreti Wigginsov rekord
28.03.2019 AVTOR: DZ, foto sirotti

Mikkel Bjerg je pri komaj 20 letih drugi najhitrejši kolesar v vožnji na eno uro. Lanskega oktobra se je rekordu Bradleyja Wigginsa približal na 796 metrov.

"Rekord bom poskušal postaviti po svetovnem prvenstvu. Letošnje leto je tako, da se lahko resnično dobro pripravim na ta dva dogodka."
Mikkel Bjerg
Bradley Wiggins še vedno drži rekord v vožnji na eno uro, saj je v tej uri prevozil kar 54,526 km. Zdaj bo njegovo znamko poskušal izobljšati Victor Campenaerts, ki je pravo formo pokazal z zmago v vožnji na čas na dirki Tirreno-Adriatico. Očitno pa se bo tega podviga že tretjič v karieri še letos lotil tudi Mikkel Bjerg. Govorimo o kolesarju, rojenem leta 1998.

Torej je eden izmed že zdaj vrhunskih kolesarjev, ki so se rodili tistega leta. Med drugimi sem uvrščamo tudi Tadeja Pogačarja, pa še nekatere druge. Bjerg je že zdaj pravi mojster za vožnjo na čas. Kljub mladosti je v zadnjih dveh letih osvojil naslov svetovnega prvaka v tej disciplini med mlajšimi člani. Danec je sicer član ameriškega moštva Hagens Berman Axeon in pri ekipi mu očitno omogočajo, da se posveča predvsem vožnji na čas.

"Letošnji cilj je, da popravim svetovni rekord."
Mikkel Bjerg

Lani oktobra je v drugem poskusu na velodromu v eni uri prevozil 53,730 km, kar je 796 metrov manj od trenutnega rekorda. S tem očitno ni zadovoljen. "Letošnje leto bo zame posebno. Svetovno prvenstvo je ob koncu sezone, zato bo vse, kar bom počel prej, predstavljalo pripravo na prvenstvo. Rekord bom podiral po svetovnem prvenstvu. Letošnje leto je tako, da se lahko resnično dobro pripravim na ta dva dogodka," je dejal v intervjuu za Zipp.

Sicer pa je Bjerg že pri 17 letih prvič poskusil postaviti rekord. Drvel je 52,311 km/h. "Takrat sem preprosto vzel kolo in obroče ter ga tako spremenil v kolo za velodrom. Lani sem se temu bolj posvetil. Imel sem okvir, bolj prilagojen za vožnjo na velodromu. Želel sem videti, kaj lahko dosežem in postavil sem danski rekord. Letošnji cilj je, da popravim svetovni rekord."

Če bo prej omenjeni Campenaerts rekord poskusil popraviti na visoki nadmorski višini v Mehiki, pa je Bjerg pojasnil: "Mislim, da mi visoka nadmorska višina ne bi koristila, saj bi izgubil preveč moči. Do zdaj še nisem zares treniral na visoki nadmorski višini, tako da bi moral najprej izkusiti, koliko moči bi v tem primeru izgubil." Če ima kaj na voljo, potem ima čas. Wiggins je rekord postavljal ob koncu kariere, pred Bjergom pa je očitno zares še lepa kariera.

"Do zdaj še nisem zares treniral na visoki nadmorski višini, tako da bi moral najprej izkusiti, koliko moči bi v tem primeru izgubil."
Mikkel Bjerg

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ