21 tisoč evrov za Pantanijevi kolesi

21 tisoč evrov za Pantanijevi kolesi
20.11.2012 AVTOR: D. Z.
Na dražbi v Italiji so prodali dve kolesi, ki ju je v najlepših trenutkih svoje kariere uporabljal zdaj že pokojni hribolazec Marko Pantani. Zbrali so 21 tisoč evrov.

Prodali so dve kolesi. Wilierja in Bianchija, ki ju je v preteklosti vozil Marco Pantani. Bianchija, ki so ga prodali, je vozil na dirki po Franciji leta 1998. Torej takrat, ko se je veselil zmage v skupnem seštevku. Tega, ki so ga prodali, naj bi uporabljal prav v znameniti 15. etapi do vrha vzpona na Les Deux Alpes.

Takrat je v mrazu in dežju napadel že na prelaz Galibier in v težave spravil povsem onemoglega Jana Ullricha. Nemec, tudi zmagovalec Toura 1997, se v tisti etapi ni več pobral in je izgubil več kot deveti minut. V Parizu se je moral sprijazniti s končnim drugim mestom. Pantani pa se je lahko veselil izjemnega dvojčka. V eni sezoni je dobil tako Giro kot Tour. Za Bianchija so na dražbi iztržili kar 13 tisoč evrov.

Wilierja je uporabljal leto dni prej, ko se je po hudi poškodbi noge vrnil v kolesarsko karavano. Tega, ki so ga prodali kar za osem tisoč evrov, je vozil v etapi na Alpe d'Huez. Etapo je dobil, zadnji vzpon pa je premagal v rekordnem času. Prevozil ga je v 37 minutah in 35 sekundah. Samo sekundo hitreje kot je to leta 2004 v gorskem kronometru uspelo Lanceu Armstrongu.

Obe kolesi je na dražbo dal nekdanji Pantanijev prijatelj in lastnik restavracije v Cesenaticu, rojstnem kraju izjemnega hribolazca. Pantani mu je kolesi podaril, lastnik restavracije pa je moral zdaj razglasiti bankrot. Tako je moral prodati tudi omenjeni kolesi, kupila pa naj bi ju italijanska zbiralca. Pantani je umrl leta 2004. Ugotovili so, da zaradi prevelike količine kokaina.

V NADALJEVANJU SI LAHKO OGLEDATE POSNETEK 15. ETAPE NA DIRKI PO FRANCIJI 2013

Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ