27.5+ ali 29" za sneg?

27.5+ ali 29" za sneg?
20.02.2019 AVTOR: Jure Klančar

Preizkusili smo če imajo 27.5 plus plašči na snegu prednost pred klasičnimi 29-colskimi?



27.5+ plašči so pred nekaj leti prišli na trg vendar se do zdaj, kljub odličnemu oprijemu na vseh podlagah, še niso prijeli med kolesarji. Kljub temu smo se odločili s kratkim testom preizkusiti, ali dodaten volumen in profil pomeni boljši oprijem v snegu.

Primerjali smo plašče Vittoria Barzo 29 širine 2.25 na 21mm obročih ter kombinacijo Schwalbe Rocket Ron/Nobby Nic 27.5+ v širini 3.0 na 40mm obročih.



Plašče smo preizkusili na istem kolesu na isti trasi, ki je vključevala vzpon po zamrznjeni gozdni cesti z nekaj strmejšimi deli, krajši vzpon po polnem snegu ter seveda spust po zasneženi gozdni poti.


Vzponi

Na vzponu po zasneženi makadamski cesti, ki je bila po vrhu zamrznjena ter izjemno spolzka so bili širši 27.5+ plašči očitno boljši. 29-colski plašči so sicer mnogo lažji in zaradi tega hitreje pospešujejo, vendar so razen na bolj položnih delih ob močnejših pritiskih na pedale zdrsavali, kar se skoraj da ni dogajalo z 27.5+ plašči.

Pri vzponu na polnem snegu so sicer ožji 29-colski plašči zarezali globije skozi sneg ter poskušali dobiti oprijem na trdnih tleh, vendar to ni zares delovalo in plašč je hitro zdrsnil. Debelejši 27.5-colski bratec tudi ni prinesel kakšnih večjih uspehov, vendar so širši plašči uspeli prilesti dlje.

Spusti

Na spustu po celem snegu so bili rezultati bolj nepredvidljivi, v ostrih zavojih so ožji 29-colski namreč plašči spet zarezali globije ter tokrat uspeli dobiti oprijem na trdnih tleh. Širši 27.5+ plaši so v istem ovinku le zaplužili po površju, kar je sicer bilo precej zabavno, ampak ne preveč učinkovito. Na ostalih delih spusta, kjer je bil pot že shojena so širši plašči imeli očitno prednost, z boljšim oprijemom je bilo možno dejansko uživati v spustu, medtem ko 29-colski plašči niso omogočali nobenega zaviranja in so bili na splošno precej nevarni.



So torej 27.5+ plašči odgovor za snega žejne kolesarje?

V snegu so se nedvomno bolje odrezali širši 27.5-colski plašči, z več profila omogočajo superioren oprijem v primerjavi z ozkimi 29-colskimi plašči, ki jih je pozimi bolje držati stran od snežnih strmin. Kljub temu da se širši plašči v snegu odnesejo bolje to še vedno ne pomeni, da so idealni za take pogoje. Če si zares želite vožnje v snegu, bodo verjetno potrebni še širši plašči in primerno kolo – fatbike.





Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ