Sezona SloXcup v Domžalah končana z zmagama Roka Nagliča in Vite Movrin

Sezona SloXcup v Domžalah končana z zmagama Roka Nagliča in Vite Movrin
02.10.2023 AVTOR: KZS-OGK, Foto: SloXcup/Prijavim.se

Na MTB poligonu Šumberk Športnega društva Energija na zadnji letošnji dirki pokala SloXcup ni bilo večjih presenečenj.

Vreme je bilo za dirkanje idealno, proga pripravljena odlično, prizorišče s kulinarično ponudbo ter cel dan odprtim poligonom pa je zadržalo gledalce do konca dne.

Na osmi letošnji dirki SloXcup sta od najboljših manjkala le Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh) in Tanja Žakelj (Gapp System-Kolofix). Evropski prvak v eliminatorju je nastopil na zadnji dirki svetovnega pokala v Barceloni in osvojil šesto mesto ter tretje na kratkem krosu. Tanja pa danes dirka v svetovnem pokalu v Združenih državah Amerike.

Med člani majhne razlike

Dirko je med člani najhitreje pričel Gregor Dimic (Energijateam.com), ki ima na domačem poligonu z dolgim vzponom in tehničnim spustom vsako skalo v mezincu. V drugem krogu pa je vodstvo prevzel Rok Naglič (Calcit Bike Team)in ga suvereno obdržal do cilja.

Najmočnejši zasledovalec je bil Mihael Štajnar (Meblojogi-Pro Concrete), ki je v seriji SloXcup nastopil tretjič letos. Začel je odlično, vozil na drugem mestu, a ga je s prehitevanjem v odseku s skalami Naglič suvereno prehitel.

Tako je imel Štajnar največ dela z Maticem Kranjcem Žagarjem (Calcit Bike Team), ki je bil hitrejši na spustih, malo pa mu je zmanjkalo na vzponih. Razlike niso bile velike. Po sedmih krogih je Štajnar končal na drugem mestu z zaostankom 26 sekund, tretjo pozicijo je do cilja obdržal Kranjec Žagar, ki je bil 37 sekund počasnejši od Nagliča. Dimic je ciljno črto prevozil na četrtem mestu (+1:36), peto mesto si je privozil Matjaž Lozar (MBK Črni Vrh).

Zmagovalčeva pot v Domžale je bila zaradi zobozdravstvena posega sicer pod vprašajem, a je bilo po krajšem počitku počutje dovolj dobro, da je v četrtek v Domžalah opravil dober trening. Progo je Naglič pohvalil: »Kratek krog, veliko elementov za cross country, tako da se je tu res užitek voziti.« Zadnjič bo letos nastopil na dirki druge kategorije na Lošinju 15. oktobra: »Bomo videli kakšna bo konkurenca. Naredil bom vse za to, da se bom lahko boril za zmago.«

V ženski kategoriji suverena zmaga

Vita Movrin je z veseljem nastopila na domači progi, kjer trenira mlade energetike. Edino konkurentko v kategoriji je imela v Maruši Naglič (Calcit Bike Team), mladinki Hani Kranjec Žagar (Rajd Ljubljana) ter odličnih mlajših mladinkah, ki so dirkale sočasno, a z minimalnimi presledki na štartu.

»Štartala sem na polno in potem vozila v svojem ritmu,« je povedala potem, ko je opravila tudi nalogo podeljevalke nagrad najmlajšim in ocenila tudi letošnjo sezono: »Moram reči, da sem kar zadovoljna. Skozi celo sezono sem imela nekaj smole, na svetovnih pokalih se mi stvari niso poklopile, ko so se, pa so se pokazali tudi rezultati, in s tem lahko optimistično gledam naprej.«

Spremembe na vrhu članske pokalne lestvice

Zadnja dirka je nekoliko spremenila razvrstitev na pokalni lestvici. Zmagovalec letošnjega pokala SloXcup je Rok Naglič, na drugo se je z osvojenim tretjim mestom prebil Matic Kranjec Žagar. Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh) je na lestvici nazadoval na šesto mesto. Na tretjem ostaja Avstralec Sam Fox (Team Bridgelane), četrti je Mihael Štajnarin petiGregor Dimic.

Med članicami je prišlo do menjave prav na vrhu. Zmagovalka pokala jeVita Movrin, druga jeTanja Žakelj, ki je izpustila tudi dirko v Kamniku,in tretjaMaruša Naglič.

Pahor končuje kolesarsko kariero

Med mladinci Žan Pahor (Energijateam.com) tudi tokrat ni dopustil presenečenja. Serijski pokalni zmagovalec že od najmlajših kategorij je dirko končal 22 sekund pred drugouvrščenim v pokalnem točkovanju Blažem Kavčičem (KK Završnica) ter dve minuti in štiri sekunde pred Tinetom Terpinom (MBK Črni Vrh). Štartal je nekoliko počasneje, nato prevzel vodstvo in zmagal še svojo zadnjo dirko.

Odločil se je namreč, da se v prihodnjem letu zaradi mature in izbire zahtevnega študija poslovi od tekmovalnega dirkanja. Upajmo, da si vseeno premisli, saj bo sicer gorskokolesarska scena izgubila uspešnega in zelo perspektivnega gorskega kolesarja.

Filip Utranker (KD Celje–2Simpl), ki na dirki ni nastopil zaradi poškodbe zapestja, si je v svoji prvi mladinski sezoni uvrstitev na tretje mesto v pokalnem točkovanju zagotovil že prej.

Med mladinkami ostaja vodilna v pokalnem točkovanju Hana Kranjec Žagar. V pokalu na drugem mestu ostaja Ukrajinka Anastasia Rubanenko, tretja je Novozelandka Marie Laurie (Team Talley's-Kiwi MTB Collective).

Med mlajšimi mladinci vodstvo potrdila z zmagama Štajnar in Šerkezi

Vodstvo v pokalu med mlajšimi mladinci je z drugo zaporedno in tretjo letošnjo zmago utrdil Gašper Štajnar (Adria Mobil), slabo minuto je zaostal Filip Boškin (MBK Črni Vrh). Z minuto in 21 sekundami zaostanka je v cilj prišel Jaka Tominšek (Calcit Bike Team), ki se je s tretjim mestom povzpel na drugo mesto v pokalnem točkovanju, na tretje pa je zdrsnil Boškin.

Med mlajšimi mladinkami je bila tudi tokrat najmočnejša Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana), tudi suverena zmagovalka pokala. Dirko je sicer najhitreje pričela Meta Tancik (Misser Junior Team- Energija), a se ji je v četrtem krogu snela veriga in je nekoliko zaostala. Ciljno črto je po šestem krogu končala 26 sekund za Marušo, s katero pogosto trenira. Tretje mesto je osvojila Zoja Bolčina Ravnikar (Calcit Bike Team).

Eva Terpin (Rajd Ljubljana) je dirko zaradi bolečin po padcu na treningu žal izpustila, zato se je na drugo mesto v pokalnem točkovanju prebila Meta Tancik, Eva je sedaj tretja.

Do 15 let spet suvereno Lenart Dejak in Tajda Šoštarko

V izjemno številčni kategoriji dečkov do 15 let je tudi zadnjo dirko suvereno odpeljal Lenart Dejak (MTB trail center Kočevje), ki je v letošnji sezoni nepremagljiv. Drugo mesto si je z zaostankom 33 sekund privozil Hrvat Leon Kišček (BK CRO MTB Team), dve sekundi za njim je v cilj pripeljal Maks Majnik (Calcit Bike Team). Član kamniškega kluba je drugi v pokalnem očkovanju, na tretjem je Nik Hvala (KD Sloga 1902 Idrija), ki je bil v Domžalah šesti.

Med deklicami do 15 let je bila najhitrejša Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team), ki je edina odpeljala vseh pet krogov. Druga je bila Pina Šiler (KK Završnica), ki se je tako uspešno vrnila že teden dni po huem padcu na XC Rašica. Tretja je bila Ula Ravnikar Bolčina (Calcit Bike Team). Enak vrstni red zasedajo dekleta tudi v pokalnem točkovanju.

Nastop amaterskih kategorij in pokalna razvrstitev

Med amaterji je na vrhu pokalne lestvice Timotej Bonifer (Calcit Bike Team), ki na dirki ni imel konkurence. Drugo in tretje mesto v pokalu zasedata Italijana Kristian Feresin (U.C. Caprivesi) in Daniel Pozzecco (ASD Flamme Rouge).

V kategoriji veterani 1 se je tokrat pomerilo devet tekmovalcev. Zmago je pričakovano osvojil pokalni zmagovalec Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team). Drugi je bil Blaž Lupše (Hörmann Slovenije Bike Team) in tretji njegov klubski kolega Aleš Strašek, ki je na pokalni lestvici zaseda tretje mesto. Na drugem kljub odsotnosti na zadnji dirki ostaja Jure Belak (Calcit Bike Team).

Robert Blaznik (MBK Črni Vrh) se je z zmago med veterani 2 zavihtel na drugo mesto v pokalnem točkovanju. Zmagovalec pokala Damjan Utranker (KD Celje-2Simpl) je dirko končal na drugem mestu, na tretjem pa Aleš Boškin (MBK Črni Vrh), tudi tretji v pokalu.

Veterane 3 je zastopal le Tine Zupan (MTB klub Kranj Scott Team), ki je tudi pokalni zmagovalec. Drugi v pokalu je Bojan Kemperl (Calcit Bike Team) in tretji Lucjan Premrn (Izvir Vipava).

Med veterankami je prvo mesto osvojila Ana Podpečan (Energijateam.com) in drugo Martina Utranker (KD Celje-2Simpl), ki sta v pokalnem točkovanju izenačeni. Zmaga po pravilniku pripada zmagovalki zadnje dirke – Podpečanovi. Na tretje mesto se je z udeležbo na kratkem krosu v Idriji uvrstila Ana Tancik (Energijateam.com).

Osmič tehnični poligon

Mlajše kategorije do trinajst let so se tudi v Domžalah pomerile na tehničnem poligonu, ki je bil umeščen v neposredni bližini štartno-ciljnega prostora. Cilj Kolesarske zveze Slovenije je bil pripraviti tehnični poligon na večini dirk, navsezadnje je to ob odličnem sodelovanju z organizatorji prireditev uspelo na prav vseh dirkah. Ocenjevalci z vodjo tehničnega poligona Simonom Erjavcem opažajo odločen napredek v spretnosti, kar je izvrstna popotnica za naslednjo sezono in navsezadnje tudi za dolgoročni napredek mladih.

Za točke pokala SloXcup se med mlajšimi kategorijami potegujejo tudi dečki in deklice do 13 let, ki torej končno uvrstitev dosežejo na podlagi kombinacije uvrstitve na tehničnem poligonu in dirke. Med dečki je končni zmagovalec Svit Mesojedec, drugi je Bor Križan (oba MTB trail center Kočevje), tretji pa David Korošec Janušič (KK Završnica). Med deklicami je zmagovalka pokala Neža Utranker (KD Celje-2Simpl), druga je Kaja Pevec (Energijateam.com) in tretja Maša Gregorc (SD Strahovica).

Osem dirk, tri nova prizorišča

Po osmih dirkah za mlajše kategorije ter amaterje in veterane oziroma šestih za vse kategorije lahko sezono ocenimo kot uspešno kljub temu, da sta žal odpadli dirki na Krvavcu in v Ajdovščini. Zato pa smo se srečali na kar treh novih prizoriščih: urbanem kratkem krosu v Idriji, kjer je bilo tudi državno prvenstvo v eliminatorju, kratkem krosu na Soriški planini in pri Libojah v kolesarskem parku Bike Park Kotečnik. Verjeli ali ne, prav vsaka dirka je minila v sončnem vremenu in na pretežno suhi progi.

Zadnje dejanje sezone SloXcup bo zaključna prireditev Odbora za gorsko kolesarstvo s podelitvijo nagrad najboljšim v vseh gorskokolesarskih državnih pokalih in BMX. Pred naslednjo sezono so za zdaj znani datumi dirk prve kategorije. 24. marca bo XCO Vrtojba, predvidoma 19. maja XCO Kamnik in 9. junija XC Kočevje.

Značke: Gorsko
Ključne besede:
olimpijski kros
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ