28. kolesarska dirka Po Sloveniji bo napeta do zadnjega trenutka

28. kolesarska dirka Po Sloveniji bo napeta do zadnjega trenutka
13.04.2022 AVTOR: Sporočilo za javnost, Foto: Vid Ponikvar / Sportida

Letošnja dirka bo potekala med 15. in 19. junijem 2022, torej bo trajala pet dni, kolesarji pa bodo morali premagati 791,4 kilometra dolgo traso, kjer jih čaka skupno 9.152 višinskih metrov.

Dirka, ki je del serije UCI ProSeries bo tudi zaradi ponovno močne konkurence izredno zanimiva, saj na letošnji slovenski pentlji pričakujemo kar 21 ekip, od tega štiri ekipe svetovne serije UCI World Tour: UAE Team Emirates (ZAE), Astana – Qazaqstan (KAZ), Bahrain Victorious (BHR) ter Team BikeExchange (AUS).

V programu letošnje dirke je tudi nekaj povsem novih etap in krajev, ki jih dirka v svoji zgodovini še ni obiskala in bodo vsekakor predstavljaje poseben izziv kolesarjem. Prva etapa letošnje dirke bo kolesarsko karavano popeljala od Nove Gorice do Postojne (164,4 km), druga etapa od Ptuja do Rogaške Slatine (174,1 km), tretja etapa od Žalca do Celja (144,2 km), četrta etapa od Laškega do Velike planine (152,4 km) ter peta etapa od Vrhnike do Novega mesta (156,3 km), kjer bo tudi v letošnjem letu tradicionalni cilj dirke Po Sloveniji. Trasa letošnje dirke bo za tekmovalce izziv vse do zadnjih metrov, saj bodo morali kolesarji tudi v zadnji etapi opraviti s kategoriziranim vzponom na Trško goro, kar je novost v poteku zadnje etape in bo nedvomno močno popestrilo dirko vse do ciljne črte na Glavnem trgu v Novem mestu.

Sicer je na dirki tudi en vzpon prve kategorije, seveda govorimo o 8,2 km dolgem vzponu na Veliko planino, kjer se bodo kolesarji soočili s povprečnim naklonom 7,6 %. Poleg tega je dirka skozi vse etape razgibana in tehnično zahtevna, zato tudi na letošnji dirki pričakujemo zmago najbolj »kompletnega« kolesarja, ki bo sposoben odgovoriti na vse izzive tako trase kot tudi ostalih kolesarjev.


Tudi letos si lahko obetamo zanimiv obračun najboljših, saj se zahtevnost dirke stopnjuje iz etape v etapo – če sta uvodni dve etapi bolj pisani na kožo hitrejšim kolesarjem in bosta kolesarsko karavano dirke Po Sloveniji sploh prvič pripeljale tudi v Postojno, se bo od 3. etape dalje, kjer sta že na sporedu tudi dva kategorizirana vzpona, dirka šele zares začela. Boj za zeleno majico bo bržkone odločen v zaključku 4. etape, dirka pa bo napeta vse do ciljne črte.

Organizatorji 28. slovenske pentlje tudi nadaljujejo tradicijo izbora NAJ gostitelja dirke. Kriteriji za izbor so inovativnost pri aktivaciji in promociji destinacije, vključenost lokalne skupnosti, trajnostni vidik ter aktivnost destinacije skozi objave na spletnih straneh in družabnih omrežjih.

Dirke s prihodom v Novo mesto na nek način še ne bo konec, saj sledi še dirka Kids Tour of Slovenija. Lanska premiera je pritegnila skoraj 300 otrok iz osmih evropskih držav in podobnih številk si obetamo tudi letos. Dirka bo potekala od 1. do 3. julija.


Matej Mohorič
, ekipa Bahrain Victorious: »Trasa letošnje dirke Po Sloveniji je po mojem mnenju bolj razgibana, ko smo bili to vajeni v preteklih letih. Samo ena izmed etap je povsem po okusu šprinterjev, ostale so bolj razgibane. Nastopa se zaradi tega že veselim, seveda pa tudi zaradi domače publike, navijačev bo na teh cestah zagotovo ogromno. Vedno je najlepše nastopati pred domačo publiko na domačih cestah in verjamem, da bomo slovenski kolesarji prišli v široki zasedbi. Upam, da se bomo tudi mi z našo ekipo borili za vidnejše uvrstitve na dirki. Dobro je, da se dirka malo spreminja, nova etapa z zaključkom na Veliki planini je tako zelo zanimiva. Zelo všeč mi je tudi profil zadnje etape z vzponom na Trško goro, tudi ta razplet bo zanimiv. Meni ustreza takšen zaključek, malo spominja tudi na zaključek dirke Milano – San Remo.«


Ilona Stermecki
, mag. mark. in prod., v.d. direktorja Slovenske turistične organizacije: »Slovenija je v svetu vse bolj prepoznavna tudi zaradi odmevnih športnih dogodkov, med katere se uvršča tudi dirka Po Sloveniji. Slovenska turistična organizacija pri dirki sodeluje že peto leto zapored, saj dirka pomeni odlično priložnost za predstavitev lepot Slovenije in destinacij, skozi katere vodi trasa dirke ter aktivnih doživetij, ki jih naša dežela obiskovalcem nudi. Slovenska turistična organizacija bo ob letošnji dirki na kanalih Eurosporta izvedla kampanjo z 238 televizijskimi oglasi, 3,2 milijona prikazi oglasov na eurosport.com, vsebinskimi prispevki o Sloveniji na spletnih straneh ter objavami na družbenih omrežjih tega medijskega velikana. Zaradi neposrednega televizijskega prenosa dirke na Eurosport 1 v skupnem trajanju 10 ur in Televiziji Slovenija in oglaševanja na Eurosportu tudi letos pričakujemo izjemno medijsko pozornost tuje in domače javnosti za dirko, kar predstavlja priložnost za promocijo Slovenije kot odlične destinacije za aktivni oddih v trajnosti zavezani deželi, kar dodatno poudarja tudi slogan Boj za zeleno oz. Fight For Green. Na Slovenski turistični organizaciji kolesarjenju kot enemu ključnih produktov aktivnih doživetij namenjamo posebno pozornost, še posebej v luči osrednje dvoletne promocijske tematike aktivnih doživetij na prostem in športnega turizma. Ponosni smo, da med ambasadorje slovenskega turizma, s katerimi krepimo prepoznavnost Slovenije kot dežele aktivnega oddiha in vrhunskih športnikov, uvrščamo tudi najboljša kolesarja na svetu, Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča.«Etape 28. dirke Po Sloveniji

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ