285 kilometrov, 8 Slovencev in 3 medalje

285 kilometrov, 8 Slovencev in 3 medalje
29.09.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Vrhunec za konec svetovnega prvenstva. Pred kolesarji je v Yorkshiru samo še članska cestna dirka, na kateri bo nastopilo kar osem Slovencev.

Najslajše in najdaljše za konec. Tako bi lahko rekli. Po tradiciji svetovna prvenstva zaključijo člani s cestno dirko. Tudi v Yorkshiru bo tako. Pred kolesarji pa je ena izmed najdaljših dirk v zgodovini svetovnih prvenstev. Premagati bodo morali kar 185 kilometrov. Start bo gostil Leeds, cilj pa Harrogate. Kolesarji bodo prvih 185 kilometrov prevozili v liniji.

Večji del pa po trasi, po kateri je bila speljana prva etapa dirke po Franciji leta 2014, ko je ta gostovala v Veliki Britaniji. Takrat se je ob progi zbralo ogromno, rekordno število ljudi. Zdaj organizatorji kljub napovedanemu slabemu vremenu napovedujejo, da se bo ob cestah zbralo več kot milijon gledalcev. Med nastopajočimi bo kar osem Slovencev.

Naslov bo branil Alejandro Valverde, kar pomeni, da bo Španija edina država, ki bo lahko nastopila z devetimi kolesarji. Trasa po profilu ni tako zelo zahtevna, smo pa v mlajših kategorijah videli veliko selekcijo. Za zahtevnost poskrbi nepredvidljivo vreme, dež, mraz, predvsem pa tehnično zahtevna proga. Središče Leedsa bo gostilo start.

Potem se bodo kolesarji podali na sever in se soočili položnim vzponom na Cray. Gre za 6,6 km dolg klanec z 1,3-odstotnim povprečnim naklonom. Sledil bo vzpon Buttertubs. Ta je dolg 6 km, povprečni naklon pa je 2,5-odstoten. Najtežji klanec pa bo naslednji. To bo Grinton Moor. Gre za 4,4 km dolg vzpon s 5,3-odstotnim povprečnim naklonom.

Po 185 kilometrih dirkanja bodo kolesarji prišli v Harrogate, kjer jih bodo pričakali še zaključni krogi. The bo sedem. Gre za 14 kilometrov dolg in tehnično zahteven krog s tremi krajšimi vzponi. Proga, na kateri bodo favoriti mojstri za enodnevne klasike, kot so Peter Sagan, Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Mathieu Van der Poel, Julian Alaphilppe …

Startne številke Slovencev
57 Grega Bole
58 Matej Mohorič
59 David Per
60 Luka Pibernik
61 Tadej Pogačar
62 Jan Polanc
63 Primož Roglič
64 Jan Tratnik

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ