3D print: Kolo za nov mejnik?

3D print: Kolo za nov mejnik?
04.10.2022 AVTOR: DZ, vir: Pinarello

Kaj vse se lahko že naredi s pomočjo 3D printa? Pinarello je pripravil kolo za velodrom, ki ga bo v soboto uporabljal Filippo Ganna.

Filippo Ganna se pripravlja na vožnjo na eno uro. S tem bi rad na tej prestižni razdalji postavil nov rekod. Trenutno je ta rekord v lasti Dana Binghama, ki je ravno tako uporabljal kolo Pinarello. A Ganna bo v soboto, 8.10.2022 sedel na zares posebnem kolesu.

Mediji že govorijo, da je to najdražje kolo, s katerim je oziroma bo nekdo poskušal popraviti rekord v vožnji na eno uro. Pri Pinarellu so se odločili za 3D print kolesa po meri velikana, kot je Filippo Ganna. Kolo so naredili v sodelovanju z britanskim podjetjem, ki se ukvarja s 3D printom in zdaj je tudi uradno, da gre za prvo s strani Mednarodne kolesarske zveze odobreno 3D print kolo. Seveda je moralo prestati vse teste glede varnosti.

Seveda gre za nadvse aerodinamično zadevo, prototip takega je uporabljal še Dan Bingham. Ta je poleti postavil rekord, ki zdaj znaša 55,548 km/h. Bolide F HR 3D bo Ganna na preizkušnjo postavil v soboto, 8. oktobra ob 20. uri na velodromu v švicarskem Grenchnu, kjer je to storil že omenjeni Bingham. Kolo naj bi bilo na voljo tudi kupcem, a zgolj posameznim naročnikom. Cena pa ni znana.

"Neprestane inovacije in raziskave so osnova za uspeh, če želiš sestaviti najhitrejše kolo za velodrom. Od kolesa Miguela Induraina do kolesa, s katerim smo osvojili zlato olimpijsko medaljo na ekipnem zasledovanju v Tokiu. Pinarello je vedno postavljal visoke standarde v tem segmentu," je v uradni izjavi za javnost dejal Fausto Pinarello: "Tesno sodelovanje s Filippom Ganno in ekipo iz Ineosa je privedlo do tega revolucionarnega proizvoda. To je del naše DNK in ta želja po inovacijah se razširja na vse naše proizvode."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ