4 Islandas - otok Cres

4 Islandas - otok Cres
17.04.2015 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Tretja etapa dirke je potekala po otoku Cresu, edina z različnima krajema za start in cilj, kar je povzročilo kar nekaj prilagoditev logistike.

Etapa 1 - Otok Krk Baška - Baška,

72 km, 1400 m

Etapa 2 - Otok Rab Lopar - Lopar,
65 km, 1100 m

Etapa 3 - Otok Cres Merag - Osor,
70 km, 1500 m

Etapa 4 - Otok Lošinj Mali Lošinj - Mali Lošinj,
57 km, 1000 m

Uradna stran organizatorja: www.adriabike.hr

Udeležence brez lastnega prevoza je ladja zjutraj prepeljala iz Baške na Krku v Merag na Cresu, par minut pred njimi pa so s trajektom prispela tudi kolesa. Raztovarjanje in zlaganje koles na stojala jim več kot očitno gre odlično od rok, vse je potekalo brez napake. 

Po prevzemu koles je bilo na voljo še par minut za kakšen manjši servis, nato pa start neposredno v 20% klanec. Po zapuščeni gozdni cesti smo se povzpeli nad mesto Cres, se spustili najprej med pašniki, nato pa skozi nasad oljk do mesta. Sledilo je panoramsko prečenje otoka do kraja Valun, kjer se je začel glavni vzpon dneva na Lubenice. Začetek spusta je bil idiličen sprehod skozi borov gozd, nato pa začetek skalnato kamnite enoslednice, ki je povzročila kar nekaj počenih zračnic in odstopov, žal tudi prve ekipe Bicikel.com. Ob obali kraja Martinjščica je bil vsaj krajši odsek za počitek in kakšen grižljaj, nato pa zopet v klanec in v pravljično enoslednico brez konca. Drugi okrepčevalni postaji je sledil le še makadamski spust in lažji vzpon na planoto nad znanim letoviščem Punta Križa, ter zaključni asfaltni odsek do cilja v Osorju. 

V konkurenci moških do 45 let, ki je tudi najmočneje zastopana na dirki, ni bilo presenečenj. Ekipa Kross-Prestige je z zmago vodstvo v skupnem seštevku še povečala. Sledili sta ekipi Velo.hu ter DJAK - sportR.si. Pri starejših moških nad 45 let je ekipa Bike Shop 45+ z današnjim tretjim mestom sicer izgubila par minut, ampak ohranila večino prednosti v skupnem seštevku. Zmagala je ekipa Ceska sporitelna Specialized pred CK Svaty Jur.

V kategoriji mešanih parov danes Tanja Žakelj in Urban Ferenčak nista pustila ciljnega sprinta in sta v cilj prikolesarila s skoraj 8 minutno prednostjo. Drugo uvrščena je bila ekipa CK Svaty Jur MIX, tretja pa Freerider.ro Skupni vrstni red prvih treh pa je enak današnji etapni razvrstitvi, saj je ekipa Bicikel.com 1 morala zaradi tehničnih težav žal odstopiti.

Tudi pri damah ni bilo sprememb. Vodstvo si je ekipa Giant Adrenalina Women Team z današnjo zmago le še povečala. Sledijo ekipe Pigsah Party in Mazda.

Že danes zvečer pa smo se prestavili na otok Lošinj kjer bo jutri še zadnja etapa, sicer malo skrajšana zaradi napovedanega neurja in posledično zelo spolzkega skalnatega odseka
Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ