400 tisoč evrov za cilj 'Flandrije'

400 tisoč evrov za cilj 'Flandrije'
23.11.2016 AVTOR: D. Z.
Vse do leta 2023 se bo vsaka izvedba dirke po Flandriji končala v mestu Oudenaarde. Cena? Štiristo tisoč evrov na leto.

Dirka po Flandriji je ena izmed najprestižnejših enodnevnih klasik v kolesarskem koledarju. Na sporedu je na začetku aprila, poznana pa je po kratkih, a številnih flandrijskih vzponih, mnogi od teh so tudi tlakovani.

Od leta 2012 se dirka konča v mestu Oudenaarde. Takrat je bilo veliko polemik, zakaj so organizatorji prestavili cilj. A kmalu se je izkazalo, da ni dirka zaradi te spremembe nič izgubila. Gledalcev se je zbralo ravno tako ogromno. S tem mestom so imeli organizatorji pogodbo podpisano samo še za naslednje leto, a so zdaj sporočili, da so to pogodbo podaljšali vse do leta 2023.

Cena pa nadvse zanimiva. Mesto bo za vsako izvedbo moralo odšteti štiristo tisoč evrov. Sicer pa so prvo dirko po Flandriji izpeljali daljnega leta 1913. V prvih letih se je dirka končala v Ghentu. Leta 1973 so cilj prestavili v Meerbeke in tistega prizorišča so se vsi hitro navadili. Prav zato je bilo veliko razburjenja, ko so organizatorji cilj prestavili v Oudenaarde.

Od leta 1998 se je dirka začela v Brugesu. Naslednje leto pa se bo v Antwerpu. In, kdo vse je od leta 2012 naprej zmagoval na novi lokaciji? Najprej je dirko dobil Tom Boonen. Leta 2013 in 2014 je zmagal Fabian Cancellara. Potem pa še Alexander Kristoff in letos Peter Sagan. Letos je bila to stota dirka.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ