44 kolesarjev na cilju, mnogi podhlajeni odstopili

44 kolesarjev na cilju, mnogi podhlajeni odstopili
17.04.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Valonska puščica se je spremenila v boj za preživetje v zares težkih razmerah. Zmagovalec Stephen Williams.

Kolesarji so opravili z Valonsko puščico. Ta se je letos začela v Charleroiju, končala pa že po tradiciji na vrhu vzpona Huy. Dirka je bila dolga 198 kilometrov. Zaznamovale so jo težke razmere za kolesarje, na koncu pa je zmagovalca, tako kot smo tega že vajeni odločal ciljni vzpon.

Tu je imel največ moči Stephen Williams, ki je ostro pospešil. Na njegov napad pa nihče ni imel odgovora. Tik pred ciljno črto se je mu po več kot štirih urah in 40 minutah dirkanja uspel približati Kevin Vauquelin. Tretje mesto je s tremi sekundami zaostanka zasedel Maxim Van Gils. Sledili so Benoit Cosnefroy, Santiago Buitrago, Tobias Halland Johannessen, Romain Gregoire, Dorian Godon, Tiesj Benoot, Guillaume Martin …

Do cilja pa je prišlo vsega 44 kolesarjev. Razlog je jasen. Mrzel dež, veter, nizke temperature … Razmere so bile zares obupne in mnogi kolesarji so zaradi premraženosti odstopili. Pri moštvu UAE - po imenih posameznikov so spadali med favorite - ni nihče končal dirke. Mnoge ekipe so imele po vsega enega predstavnika na cilju.

Na družabnih omrežjih se je pojavil posnetek Mattiasa Skjelmoseja, ki je tudi odstopil, a se pri tem tako zelo tresel, da so ga morali odnesti v spremljevalni avtomobil. Lani je dirko končal na drugem mestu, saj je zaostal samo za Tadejem Pogačarjem, letos pa jo je končal 60 kilometrov pred ciljem. A iz ekipe Lidl Trek so sporočili, da ni z njim nič hujšega.

“Potrdimo lahko, da se naši kolesarji, ki so zaradi slabega vremena utrpeli podhladitev počutijo bolje. Zasluga gre topli kopeli, vročim pijačam in ogrevanemu avtobusu. Vemo, da so se pojavili neverjetni posnetki odstopa Skjelmoseja, vendar lahko potrdimo, da je vse OK,” so sporočili iz Lidl Treka. Na startu sta bila dva zmagovalca te preizkušnje.

Dylan Teuns, ki je odstopil in Marc Hirschi, ki je lahko najprej računal na oster ritem moštva UAE. A tudi Švicar je moral kasneje odstopiti. Podobna usoda je čakala še nekatere kandidate za višja mesta, kot so zmagovalec dirke Amstel Gold Race Tom Pidcock, Michal Kwiatkowski, David Gaudu, Aleksander Vlasov … Tudi tretji Van Gils je bil vesel, da je bilo vsega konec:

“Zmrznil sem. Ne čutim kaj veliko. Želel sem zgolj čim hitreje priti na vrh, saj me je zeblo, noge pa so me zelo bolele. Če bi imel najboljše možne noge, potem bi morda lahko sledil Stevieju, vendar pa mi je bilo tako mraz, njemu pa mogoče ni bilo tako zelo, saj je zares letel.” Podobno je razmišljal Cosnefroy, ki je tudi končal tik pod vrhom. Spadal je med favorite:

“Odkrito, v zadnjih sto metrih sem povsem otrpnil. Trenutno sem v obupnem stanju. Ekipa mi je omogočila dober položaj pred klancem, a zdaj sem izčrpan. Premražen sem. To je bil eden izmed najhujših dnevov na kolesu. Tudi snežilo je.” Cosnefroy je član moštva Decathlon AG2R La Mondiale, vseeno pa se je zahvalil tudi konkurenčni francoski ekipi Groupama FDJ, saj so mu sicer tekmeci odstopili energijske gele v samem zaključku.

Po drugi strani pa so nekateri znali izkoristiti take razmere. Blesteli so kolesarji moštva Uno-X Mobility. S kar petimi predstavniki so vstopili v zaključne kilometre in bili so tudi zelo aktivni. Na koncu je Tobias Johannessen Halland osvojil šesto mesto. “Na tako vreme smo se res pripravili. Ko je pričelo snežiti, smo vedeli, da se bo v naslednjih 30 minutah glavnina prepolovila. To, da smo imeli v zaključku skorajda popolno ekipo, nam daje motivacijo. Težka dirka, bilo je nekoliko mrzlo in na koncu je bilo že težko, vendar pa menim, da smo lahko ponosni na današnje dirkanje,” je povedal Johannessen Halland.

Seveda je tu še glavni junak Williams. Letos je že dobil Tour Down Under, ki je potekala v povsem drugačnih razmerah, a očitno mu ekstremne stvari ustrezajo: “Res uživam v takem vremenu in ob tem uspehu je vse skupaj nekaj neverjetnega. Fantje so mi ves dan pomagali in mi omogočili najboljše možno izhodišče. Kakšen dan, kakšen dan. Tako zelo sem vesel. Ne morem verjeti, da sem pravkar dobil Valonsko puščico. Več let spremljam to dirko in vedno sem si želel tu nastopiti v dobri formi.”

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ