5.etapa Transalpa od Sarntala do Kalterna

5.etapa Transalpa od Sarntala do Kalterna
24.07.2014 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Po kilometrih, 67 jih je bilo, druga najkrajša etapa, z 2785 višinci. Vendar pa po težavnosti najvišje rangirana. Vse skupaj je čez noč začinil še dež, ki tekmovalcem ni ravno naredil usluge.
Trasa današnje etape je bila skoraj identična tisti iz leta 2009, organizatorji so se tokrat odločili za malo bolj direktno pot in tako tekmovalcem prizanesli s 400 višinci manj kot pred petimi leti. Takoj po poku startne pištole je šlo strmo navzgor, prvih 1.000 višincev so pridelali mimo koče Sarner, višje ležečega Auener Jöchla vse do znamenite kamnite pokrajine Stoanane Mandln, kjer se lahko nadejaš prelepe panorame kamorkoli seže oko. Baje ena najbolj fascinantnih točk letošnjega Transalpa. A megla je udeležence za ta pogled žal prikrajšala. Dodobra ogreti so se spustili v dolino. 16 kilometrov najprej blatnega, nato razbitega kamnitega downhilla, vse do Nalsa, kjer se je začel vzpon na St.Apollonio, ki mu je sledilo še nekaj peš hoje preden so dosegli Eppaner Höhenweg. Še zadnjih nekaj kilometrov "žagic" in cilj v Kalternu je bil blizu.

Presenetljiva zmagovalca današnjega dne s časom 3:20:21 sta postala Franz Hofer in Daniele Mensi (Scott Team). Novinca na Transalpu v cilju kar nista mogla verjeti, da sta resnično zmagala. In obenem dosegla prvo italijansko zmago po letu 2011, ko sta Mike Felderer in Johnny Cattaneo uspela dobiti etapo zadnjega dne. Ob tem je potrebno omeniti, da sta imela srečo v nesreči. V drugem delu etape sta po dobrem začetku vodila, a je Hofer padel ter nato izgubil še nekaj časa zaradi defekta. Posledično sta izgubila stik z vodilnimi. A vse se je obrnilo njima v prid na zadnjem spustu v Boos. Alban Lakata (Topeak Racing Team) je četico vodilnih dvojic, med katerimi sta bila tudi vodilna v skupnem seštevku, Marcus Kauffman in Jochem Kaß (Centariun Vaude 1) po zgrešenem odcepu popeljal izven označene trase. To sta izkoristila Hofer in Mensi, ki sta se tako lahko veselila prve etapne zmage na Transalpu. Druga sta v cilj z zaostankom minute uspela priti še vedno vodilna v skupnem seštevku, Kauffman in Kaß pred timskima kolegoma Danielom Geismayrjem in Hannesom Genzejem (Centurion Vaude 2). Skupno na prvih dveh mestih brez sprememb, danes četrtouvrščena Lakata in Hynek (Topeak Racing Team ) pa sta s tretje stopničke izrinila ekipo Bulls (Karl Platt in Urs Huber) za pičlih deset sekund.

V preostalih kategorijah so vodilni v skupnem seštevku na dobri poti, da vodstvo obdržijo vse do Rive. To z današnjimi zmagami v kategorijah samo še potrjujejo.
Cornelia Hug in Andrea Fässler (Crazy Velo Shop Scott) v ženski kategoriji, Massimo Debertolis in Andreas Lanes (Team AIL Trentino) med masterji, Heinz Zörweg in Andrew Mclean (RAD.SPORT Szene Ausseerland Racing) med grande masterji ter Sally Bigham in Ben Thomas (Topeak Ergon Racing Team) med mešanimi dvojicami. Ob pogledu na njihovo prednost, jim skupno zmago lahko prepreči samo kakšen tragičen odstop.

Lahko še omenimo najboljše v posebnih seštevkih. Sigma Vertical Ride, kjer je na točno določenih odsekih vzpona skupno najhitrejši Jochen Weisenseel (Team Sigma Rox Rocky), v Kenda Enduro Challengu, kjer se merijo določeni odseki downhillov, pa je imel do sedaj največ hitrosti in najmanj težav na progi Florian Sch ön (Scott Bike 24 MTN Team 1). Belo majico najhitrejšega mlajšega člana U23 trenutno nosi Frank Demuth (Centurion Vaude 3).

Slovenska naveza Bicikel.com prek Alp, Primož Lindič in Matej Kainz iz dneva v dan bolje. Danes v cilju s časom 4:06:42 na odličnem 27. mestu kljub temu, da sta na zadnjem spustu, tako kot očitno še kdo, zapeljala s proge. Ampak kljub temu zadovoljna v cilju, skupno sta sedaj v elitni kategoriji napredovala na 33.mesto. Primož Lindič: "Današnja etapa je bila najkrajša do sedaj, a prav tako naporna kot vse preostale. Taktično se nama je etapa posrečila, najina cilja pred etapo sva dosegla. Kljub krajšemu "izletu" izven trase sva lahko z rezultatom zadovoljna."

Vital Pretnar (moovme) nadaljuje solo po odstopu Matica Megliča, tudi danes je etapo uspešno zaključil. Glede na težave pred pričetkom Transalpa mu gre prav dobro. Škoda, da je ostal brez partnerja. Še en Slovenec Bojan Bohorc je sicer bil viden v cilju, a ga trenutno še nismo uspeli najti v rezultatih.

Jutri je na sporedu predzadnja etapa, bližamo se Rivi del Gardi. Še prej pa postanek v Trentu. Sodeč po profilu etape za začetek ogrevanje po asfaltu in malce daljši vzpon, po 50 kilometru se pa začne pravi "roknrol" vzpončkov in spustov... vse do Trenta.

Predstavitev 5. etape
Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ