60 Minutes: O motoriziranih kolesih na Touru 2015 ... a brez podrobnosti

60 Minutes: O motoriziranih kolesih na Touru 2015 ... a brez podrobnosti
31.01.2017 AVTOR: D. Z.
Za mnoge težko pričakovana oddaja 60 Minutes o motoriziranih kolesih. Na Touru 2015 naj bi jih uporabljali.

Razvpiti Varjas brez pravih podrobnosti. Na televiziji CBS so se v oddaji 60 Minutes posvetili motoriziranim kolesom.

V oddaji je izstopal eden izmed najbolj izpostavljenih strokovnjakov glede motoriziranih koles Istvan Varjas. Varjas je zgolj potrdil, da so mu leta 1998 plačali dva milijona ameriških dolarjev, če preda znanje o tehnologiji in o tem v naslednjih desetih letih tehnologije ne razvija več, predvsem pa o tem ne govori in je ne ponuja drugim. Mnogi so pričakovali, da bo Varjas povedal, kdo mu je plačal, vendar pa je zgolj pokazal račun in tako potrdilo, da je do nakazila prišlo.

Varjas je zaradi neplačanega davka na ta dohodek šel celo v zapor. Varjas je proti plačilo 12 tisoč ameriških dolarjev motor vstavil celo v kolo znamke Trek, ki so ga leta 1999 uporabljali pri US Postalu. Seveda so mnogi predvidevali, da je to tehnologijo uporabljali prav Lance Armstrong. Američan je uporabo zanikal, Varjas pa ni ponudil imen. V oddaji je morda precej več povedal nekdanji predstavnik francoske protidopinške agencije Jean Pierre Verdy.

Prepričan je, da so se motoriziranih koles kolesarji posluževali tudi na dirki po Franciji 2015. »Seveda. Zdaj so že tri ali štiri leta od tega, kar so mi omenili motorje. Poudarili so, da je to težava. Do leta 2015 so se že vsi pritoževali. Rekel sem si, ukrepati moramo, « je v oddaji dejal Verdy. V nadaljevanju je dejal, da je s pomočjo številnih virov prišel do podatkov, da si je leta 2015 na Touru z motoriziranimi kolesi pomagalo vsaj 12 kolesarjev.

UCI je od takrat že izboljšala testiranja tako za okvirje kot obroče. In prav obroči so bili tudi tema oddaje. Greg LeMond in njegova žena Kathy sta poudarila, da sta leta 2014 sodelovala s francosko policijo. Obenem sta bila v stiku z Varjasom. Slednji je poudaril, da je tik pred začetkom Toura 2015 prodal motorček neznanemu kupcu. Pustiti pa ga je moral v zaklenjenem prostoru v kraju Beaulieu Sur Mer.

»Rekel je. Stehtajte obroče. Našli boste obroče. Motorizirani obroči so v karavani, « je o Varjasu dejala prej omenjena Kathy. Pri CBS so zatrdili, da so bili pri Skyju edini izmed 21 ekip, ki so na obeh kronometrih (1. etapa v Utrechtu in 9. etapa v Vannesu) imeli približno 800 gramov težja kolesa. Iz Skya so se odzvali, da so bila njihova kolesa pregledana, in da te tehnologije niso zlorabljali. Oddaja je tako podala veliko namigovanj. Le malo pa trdnih dokazov.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ