Znamke koles in opreme ekip na dirki po Franciji

Znamke koles in opreme ekip na dirki po Franciji
14.09.2020 AVTOR: Boštjan Svete, Foto: Sirotti

Ni tako dolgo nazaj, ko so bile kolutne (disk) zavore v tekmovalni karavani nekaj redkega. Kakšno pa je razmerje med obročnimi in kolutnimi zavorami na letošnji dirki po Franciji?

Na uradni predstavitvi ekip na dirki po Franciji se je šele dokončno videlo, s kakšnimi kolesi in opremo bodo kolesarji nastopili na letošnji dirki. Proizvajalci opreme zadnja leta načrtujejo predstavitev novosti za naslednje leto ravno na tej največji dirki. Do zadnjega je skrival novost proizvajalec koles Scott, s katerim se je predstavil na družabnem omrežju tudi Luka Mezgec.

Podrobno smo si ogledali znamke, ki opremljajo ekipe na letošnji dirki po Franciji. Težko, praktično nemogoče je spregledati, da med 22 ekipami v karavani vozijo samo še štiri ekipe kolesa z obročnimi zavorami in dve od njih kotirati najvišje na stavnicah za skupno končno zmago, ekipa s Primožem Rogličem Jumo Visma in Ineos Grenadiers, po zaslugi izjemnega Tadeja Pogačarja pa je po dveh tednih dirkanja tudi tihi favorit ekipa UAE Team Emirates. Ravno pri ekipi UAE naj bi v letošnjem letu na dirki nastopali s kolesi Colnago opremljenimi s kolutnimi zavorami, pa so se kolesarji odločili, da je premalo časa, za privajanje na drugačen način vožnje in predvsem zaviranja. V ekipi UAE uporablja obročne zavore samo zmagovalec prve etape Alexander Kristoff.

Potem ko imajo kolesarji kolesa opremljena s pisanim naborom znamk obročev, pa so kolesa opremljena s precej nesorazmernim naborom komponent opreme in proizvajalec opreme Shimano je na skoraj 73 odstotkih vseh koles, ki so na letošnji dirki po Franciji, kljub temu pa tudi oprema Campagnolo cilja na sam vrh v Parizu. Še najbolj pisana razporejenost blagovnih znamk je prisotna pri proizvajalcih kolesarskih dresov, kjer samo Ale opremlja dve kolesarski ekipi (Grupama - FDJ in Movistar) in pri proizvajalcih koles, kjer opremlja že nekaj zadnjih sezon Specialized ekipi Deceuninck - Quick Step z vabljeno ekipo Total Direct Energie pa se s tem lahko pohvali še proizvajalec koles Wilier Triestina.

Pri opremljanju ekip z obroči ponovno izstopa proizvajalec opreme Shimano, po dve ekipi še opremlja proizvajalec opreme Camapgnolo in Roval.

Predvsem v prvem tednu je bilo veliko govora o pnevmatikah. Kar tretjino vozi s pnevmatikami Continental, nekoliko manj kot tretjino je opremljenih s pnevmatikami Vittoria, tretjo tretjino pa si potem razdelijo znamke, Specialized, Pirelli, Michelin, Kenda, Vredestein in Hutchinson.

Prestopni roki kolesarjev za sezono 2021 so med dirko po Franciji v polnem teku, najbolj odmevni so tudi že sklenjeni, nekoliko manj izpostavljeni pa so dogovori o menjavi opremljevalcev ekip. Trenutno najbolj vroča menjava, kot je bila informacija, da bo vozil v sezoni 2021 Christopher Froome za ekipo Israel Starta-Up Nation je med opremljevalci ekip s kolesi, da naj bi kolesarji Jumbo - Visma v sezoni 2021 vozili kolesa Cervelo, ki jih trenutno še vozijo kolesarji Sunweb.

World Tour druščino zapušča proizvajalec koles Eddy Merckx, saj bodo kolesarji ekipe AG2R La Mondiale, (z naslednjim leto imenovana AG2R Citroën Team) poganjali pedale od 2021 do 2023 na kolesih BMC, to pa napoveduje spremembo tudi pri ekipi NTT Pro Cycling za naslednjo sezono.

Opremljevalci ekip na dirki po Franciji

Word Tour ekipe Konfekcija Kolo Oprema Obroči Zavore (disk) Čelada Pnevmatike
AG2R La Mondiale Rosti Eddy Merckx Shimano Mavic Ne Ekoi Vredestein
Astana Pro Team Giordana Wilier Triestina Shimano Corima Da Limar Continental
Bahrain - McLaren Le Col Merida Bicycles Shimano Vision Da Rudy Project Continental
BORA - hansgrohe Sportful Specialized Shimano Roval Da Specialized Specialized
CCC Team Etxeondo Giant Shimano Giant Da Giant Vittoria
Cofidis, Solutions Crédits Nalini De Rosa Campagnolo Fulcrum Da Ekoi Michelin
Deceuninck - Quick Step Vermarc Speacialized Shimano Roval Da Specialized Specialized
EF Pro Cycling Rapha Cannondale Shimano Vision Da Poc Vittoria
Groupama - FDJ Ale Lapierre Shimano Shimano Da Giro Continental
INEOS Grenadiers Castelli Pinarello Shimano Shimano Ne Kask Continental
Israel Start-Up Nation Katusha Factor Shimano Black Inc Da Giro Kenda
Jumbo-Visma AGU Bianchi Shimano Shimano Ne Lazer Vitorria
Lotto Soudal Vermarc Ridley Campagnolo Campagnolo Da HJC Vitorria
Mitchelton-Scott Giordana Scott Shimano Shimano Da Scott Pirelli
Movistar Ale Canyon SRAM Zipp Da Abus Continental
NTT Pro Cycling Assos BMC Rotor Enve Da Giro Vittoria
Sunweb Craft Cervelo Shimano Shimano Da Lazer Continental
Trek - Segafredo Santini Trek SRAM Bontrager Da Bontrager Pirelli
UAE-Team Emirates ChampSys Colnago Campagnolo Campagnolo Ne Met Vittoria
Vabljene ekipe
Arkéa Samsic Ekoi Canyon Shimano Shimano Da Bell Continental
B&B Hotels - Vital Concept KTM Noret KTM Shimano DT Swiss Da Force Michelin
Team Total Direct Energie Nalini Wilier Triestina Shimano Ursus Da Giro Hutchinson
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ