63 dni kolesarstva  - revija Bicikel.com plus

63 dni kolesarstva  - revija Bicikel.com plus
10.05.2018 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Kolesarske velike dirke so najdaljše športne preizkušnje na svetu. Cele olimpijske igre trajajo le dobra dva tedna.

Teniški turnirji za grand slam so prav tako dolgi dva tedna, a najboljša igralca in najboljši igralki odigrajo v posamični konkurenci le sedem dvobojev. Tritedenske dirke z 21 etapami pa od starta do cilja pravzaprav trajajo 23 dni – Giro letos celo 24 dni –, a kolesarji pridejo na start še dva, tri dni prej in so tako torej odsotni od doma skoraj ves mesec. Osebje ekip pa še dlje. To so strašansko dolge preizkušnje. Se spomnite, kje ste kolesarili pred tremi tedni?

To je dolgo obdobje, v katerem se spiše na tisoče zgodb. Vsak tekmovalec bi lahko po vsaki tritedenski dirki napisal knjigo.

Tudi pričujoča posebna izdaja revije Bicikel je bila precejšen zalogaj. Ne le, da smo na kratko opisali vse etape letošnjih tritedenskih dirk, ampak smo vključili tudi več kot 50 kolesarskih zgodb o bogati zgodovini Gira, Toura in Vuelte. Tako je nastal nekakšen vodnik po velikih dirkah z vsemi podatki o etapah, ki so trenutno na voljo. Za bolj poglobljeno branje ob tem priporočam knjige Dirka po Italiji Brendana Gallagherja, Rdeča laterna Maxa Leonarda in Klub rumene majice Edwarda Pickeringa, ki so izšle pri založbi Aktivni mediji. Pa še avtobiografijo Pomočnik Charlyja Wegeliusa, ki postreže s prvoosebnim pogledom na ta brutalen šport, ki je lahko ena najlepših oblik rekreacije.

Le malo športov nas skozi vse leto nagradi s tako dolgo televizijsko minutažo kot tekmovalno cestno kolesarstvo. Samo vse tri velike dirke nam skupaj popestrijo 63 dni, ko je včasih kar težko izbrati med fizkulturo in dremežem na kavču v pričakovanju zaključnih akcij. Sam sem zahvaljujoč tehnologiji s tem že zdavnaj opravil. Okrog štirih, petih popoldne se odklopim od družabnih omrežij in upam, da mi kak pretirani navdušenec ne bo na silo zaupal rezultatov, še preden si bom dirko v miru ogledal zvečer, prijetno ali neprijetno utrujen od nabiranja lastnih kilometrov. A lani se je zgodilo najhujše. Ko sem poganjal v nasprotni veter nekje v bližini Grosupljega, me je neznanec s svojega domačega dvorišča veselo in glasno in jasno obvestil, da Roglič beži. Mislil je, da mi dela uslugo, a me je prikrajšal za doživljanje zgodovinskih trenutkov ob prvi slovenski zmagi na Touru.

Kolesarski puritanci imajo morda prav, ko trdijo, da pravi kolesar gleda dirke v živo.

Kazalo

Dirka po Italiji

Dirka po Franciji

Dirka po Španiji

Značke: Dirka po Franciji, Dirka po Italiji, Dirka po Španiji, Literatura
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ