700 tisoč gledalcev, rekord in izenačenost favoritov

700 tisoč gledalcev, rekord in izenačenost favoritov
04.07.2015 AVTOR: D. Z.
Brez dvomov. 102. dirka po Franciji se je začela in spet smo videli velik spektakel na ulicah Utrechta. Zmagal je Rohan Dennis, med favoriti pa večjih razlik ni bilo.

102. dirka po Franciji se je tokrat začela v Utrechtu. Kolesarji pa so se pomerili na 13,8 km dolgem posamičnem kronometru, ki bo tudi edini na letošnji tritedenski preizkušnji. Kristijan Koren se je kot edini slovenski predstavnik na letošnji dirki na pot podal ob 14.27 uri. Dirko je končal na 89. mestu. Za zmagovalcem pa je zaostal za minuto in 15 sekund. Na vrhu pa nekdanji član Garmina in zdaj moštva BMC.

Rohan Dennis ima za sabo odlično sezono, saj je dobil dirko Tour Down Under, potem pa je postavil tudi rekord v vožnji na eno uro, ki ga je kasneje popravil Bradley Wiggins. Dennis pa je na preizkušnji v Utrechtu prikazal izjemno vožnjo. S povprečno hitrostjo 55,446 je tehnično kar zahtevno progo premagal v 14 minutah in 56 sekundah. Avstralec se je edini spustil pod mejo 15 minut. Še najbolj se mu je približal prvi favorit Tony Martin, ki je za njim zaostal za pet sekund.

Tretji je bil Fabian Cancellara. Izgubil je šest sekund. Domači adut Tom Dumoulin se je med številnimi navijači – zbralo naj bi se jih okrog 700 tisoč – tudi boril za najvišja mesta. Na koncu je z zaostankom osmih sekund zasedel četrto mesto. Kaj pa favoriti za visoke uvrstitve v skupnem seštevku? Wilco Kelderman je s 30 sekundami zaostanka zasedel 9. mesto. Rigoberto Uran je izgubil deset sekund več in je bil 17. Odličen 18. je bil Thibaut Pinot, ki je izgubil sekundo več.

42 sekund zaostanka je nabral Tejay Van Garderen. Izmed »velike « četverice je kronometer najbolje odpeljal Vincenzo Nibali, ki je zaostal za 43 sekund. Chris Froome je za Nibalijem zaostal za sedem sekund, Alberto Contador pa še dodatnih osem. Nairo Quintana pa še dodatne tri sekunde. Med njih sta se uvrstila tudi Alejandro Valverde in Jean Christophe Peraud. Nekoliko več so izgubili Joaquim Rodriguez, Rui Costa, Andrew Talansky …

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ