Adam Yates koraka proti skupni zmagi v Kataloniji

Adam Yates koraka proti skupni zmagi v Kataloniji
24.03.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Ineos Grenadiers

Po prestopu k Ineosu Adam Yates dirka kot prerojen, kar je dokazal tudi na zaključnem vzponu tretje etape do Vallterja 2000, kjer je prepričljivo opravil s konkurenco in oblekel majico vodilnega.

Na včerajšnjem kronometru se je razmerje moči med favoriti nekoliko izkristaliziralo, majico vodilnega je prepričljivo oblekel Joao Almeida, med tistimi, ki so pozitivno presenetili, pa je bil tudi Adam Yates, ki pred letošnjo sezono ni veljal za dobrega kronometrista.

Zelo suverena predstava je Yatesu prinesla le sedem sekund zaostanka za Almeido v skupnem seštevku in danes je na 11 kilometrov dolgem vzponu na Vallter 2000, ki je bil najtežji v zaključku, dobil priložnost za naskok na skupno vodstvo.

Ubežniki so vzpon začeli le s tremi minutami naskoka pred glavnino, v kateri je Deceuninck QuickStep nadziral potek etape. Takoj na začetku vzpona je dobro formo pokazal Alejandro Valverde, ki je dvakrat neuspešno skočil, v tretje pa mu je uspelo in sam se je odpeljal v lov za ubežniki.

Za dober kilometer se mu je pridružil Nairo Quintana, ki pa je nato zdrsnil nazaj v glavnino, sta ga pa s skokom ujela Sepp Kuss in Adam Yates. Španec in Američan sta breme narekovanja ritma prepustila Yatesu, ki je bil najbolje uvrščen v skupnem seštevku, v glavnini pa je Almeida ostal še brez zadnjega pomočnika Fausta Masnade in sam je moral prevzeti naloge narekovanja ritma.

Kazalo mu je dobro, saj je še dobra dva kilometra pred ciljem za Yatesom zaostajal le za 15 sekund, nato pa je na najtežjem delu, na serpentinah do ciljne črte, Yates pokazal svojo moč in se odpeljal Kussu in Valverdeju. Prednost je naraščala skoraj iz metra v meter, njegova etapna zmaga pa ni bila vprašljiva, čeprav je bil v lovu za njim zelo razpoložen Esteban Chaves, ki pa je bil na koncu za 13 sekund prekratek.

Valverde je na tretjem mestu zaostal še šest sekund več in pokazal, da na zanj zelo uspešni dirki, ki jo je trikrat že dobil, vnovič prihaja v pravo formo. Almeida je na repu glavnine zaostal 47 sekund in si zasluži vse pohvale za borbeno predstavo, kljub temu pa je majico vodilnega moral prepustiti Yatesu.

Britanec je v dobrem položaju, da vodstvo zadrži do cilja, saj ima v ekipi Ineosa ob sebi še drugouvrščenega v skupnem seštevku Richieja Porta, Richarda Carapaza in Gerainta Thomasa, ki vsi delujejo zelo razpoloženo in mu bosdo v pomoč na gorskih etapah, ki jih do nedelje ne bo manjkalo. Prva bo na sporedu že jutri z dvema vzponoma ekstra kategorije v zaključku.

Bennettu šprinterska klasika v De Pannu

Nadaljujejo se tudi enodnevne klasike v Belgiji, tokrat je bila pred kolesarji ravninska šprinterska klasika od Brugga do De Panna, ki je na štart pritegnila šprintersko smetano. Najhitrejši je bil Sam Bennett, ki je v De Pannu premagal Jasperja Philipsena in Pascala Ackermanna.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ