Adam Yates nasledil Tadeja Pogačarja

Adam Yates nasledil Tadeja Pogačarja
11.09.2023 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Moštvo UAE nadaljuje prevlado na dirki za VN Montreala. Lani je dirko dobil Tadej Pogačar, letos pa Adam Yates. Matej Mohorič je bil 18.

Montreal je druga enodnevna dirka svetovne serije v Kanadi. Za kolesarji je že dirka v Quebecu, ki jo je dobil Arnaud De Lie, Matej Mohorič pa je bil peti. Krožna 221,4 km dolga preizkušnja v Montrealu pa je še nekoliko zahtevnejša in tu vidimo tudi večjo selekcijo. Nič drugače ni bilo tokrat.

Že na startu je kolesarje pričakalo močno deževje, potem pa je prišlo do klasičnega pobega. Kasneje je v ospredju vztrajal samo še Vermeersch. Kolesarje pa so v krogu pričakali vzpon Cote Camillien Houde, Cote de Polytechnique in Pagnuelo. Skupaj so morali premagati 4832 metrov nadmorske višine. Številni kolesarji so tudi zaradi razmer že po polovici dirke odstopili. Vermeerscha je skupina z najboljšimi ujela 55 kilometrov pred ciljem. Kmalu pa so na sceno stopili kolesarji moštva UAE.

Predvsem Rafal Majka je opravil ogromno dela in v skupini je ostalo vsega okrog 40 kolesarjev. Sledilo je pospeševanje Brandona McNultyja, ki je preprečil resnejše napade vse do vstopa v zadnji krog. Ob zadnjem prihodu na vzpon Cote Camillien Houde je pospešil Adam Yates, na njegov napad pa je lahko odgovoril samo Pavel Sivakov. Ujeti ga je uspel na ravninskem delu in potem sta skupaj nadaljevala proti cilju.

V ozadju se je izoblikovala manjša skupina najmočnejših zasledovalcev in na predzadnjem vzponu na Cote de la Polytechnique so se v lov za vodilnima podali še Skjelmose, Madouas in Velasco. A pri tem niso bili uspešni, čeprav se je zdelo, da sta vodilna dosegljiva. Sivakov in Yates pa sta bila dovolj složna. Sledil je še krajši ciljni vzpon in sprint, v katerem je bil Yates prepričljivo močnejši. Sivakov je bil drugi. Boj za tretje mesto pa je še pred pravim sprintom v samem zaključku dobil Alex Aranburu.

"Dirka je bila zelo težka. Tu je veliko nadmorskih metrov in na koncu smo dirkali skoraj šest ur. Zato je to bil zelo zahteven dan. Začeli smo navijati ritem tri ali štiri kroge pred ciljem. Fantje so opravili izjemno delo pri narekovanju ritma. Nisem ekstremno eksploziven, vendar pa sem lahko dober ob tako težkem ritmu. Vedeli smo, da imam priložnost ob takem načinu dirkanja," je dejal Yates. Leta 2015 je bil tu že drugi, zdaj pa se je veselil zmage v zanj najboljši sezoni do zdaj:

"V zadnjem krogu sem še na polno, tako da je bilo popolno. Že nekaj let se trudim dobiti to dirko. Nanjo me vežejo lepi spomini. V zaključku sva s Pavlom dobro sodelovala in vesel sem, da je zasedel drugo mesto. Na koncu je za nami dober dan." Sivakov je za zamgovalcem zaostal za tri sekunde, Aranburu za 12 sekund. Sledili so Valentin Madouas, Simone Velasco, Ben O’Connor, Ion Izagirre, Mattias Skjelmose in Marc Hirschi. Matej Mohorič je z zaostankom 1:23 zasedel 18. mesto.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ