Adam Yates o Touru: Če ne bo šlo kaj narobe, je šef Tadej

Adam Yates o Touru: Če ne bo šlo kaj narobe, je šef Tadej
12.01.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"S Tadejem je zelo lepo sodelovati. Vedno želi voziti na polno, tudi takrat, ko to ni najbolj primerno. To je njegov način dirkanja in zato zmaga na številnih dirkah. Ko to počne, potem ga ni težko podpreti."

V daljšem pogovoru z novinarji cyclingnews.com se je Adam Yates razgovoril o številnih stvareh. Govoril je tudi o tem, kako je zaživel v sezoni 2023, ko je iz Ineosa prestopil v UAE Team Emirates. Seveda je govoril tudi o največjem zvezdniku v ekipi. To je Tadej Pogačar.

Očitno sta se v sezoni 2023 odlično ujela. Na dirki po Franciji sta namreč zasedla drugo in tretje mesto. "V to ekipo sem prišel z namenom pomagati Tadeju do zmage na Touru in lani smo bili zelo blizu. Dva sva bila na odru, dobili smo štiri etape. Samo en kolesar je bil boljši." Zmagal je Jonas Vingegaard, a pred začetkom Toura so pri UAE-ju govorili o tem, da je Yates eden izmed dveh “liderjev”.

Poleg Tadeja Pogačarja, ki je moral zaradi poškodbe izpustiti kar precej treninga in ni imel idealne priprave. "To je bilo samo zato, da ni bil ves pritisk na Tadeju. Za njim je bila težka pomlad, potem še poškodba. A že na pripravah smo vedeli, da je dober. Bil sem samo rezerva. Če tokrat ne bo šlo nič narobe, potem je on šef." Pa čeprav bo prej nastopil na dirki po Italiji. Pogačar bo tako v nogah že imel eno tritedensko dirko.

"Prav veliko se ne bo spremenilo. Na nek način je bilo podobno lani, ko se je Tadej poškodoval. Nismo vedeli, ali bo na Touru lahko stoodstoten ali ne. Zame je pomembno, da sem julija v najboljši možni formi. Tako lahko opravim svoje delo na najvišji ravni," je še dejal Yates. Pravzaprav so pri moštvu UAE za dirko po Franciji sprejeli zanimivo odločitev. Jasno je, da bo glavni mož Tadej Pogačar. A za njim bo že dirka po Italiji.

Zato bodo na Tour poslali številne druge kolesarje, ki sicer še kako radi dirkajo na visoka mesta v skupnem seštevku. Tako bodo na Touru poleg Adama Yatesa nastopili tudi Juan Ayuso, Joao Almeida, Pavel Sivakov … "To kaže na to, da želimo na Tour priti s super močno ekipo, vendar bo vse odvisno od naše pripravljenosti v primerjavi s formo tekmecev. Lani je bil samo eden boljši. Vendar, to je šport. Zdaj bomo poskušali stopiti še stopničko više."

Yates je bil v sezoni 2023 odličen. Dobil je dirko po Romandiji, bil izjemen že na UAE Touru, pa drugi na dirki po Dofineji, kjer ga je premagal samo izjemni Jonas Vingegaard. Potem pa je še na Touru zasedel tretje mesto. Želi nadaljevati na ta način. Pri 31 letih in tako odličnih predstavah pa razmišlja tudi o tem, da bo prej ali slej imel vlogo glavnega aduta ekipa na eni izmed tritedenskih dirka:

"Želim biti tudi lider na tritedenski dirki. Morda bom to že na Vuelti, če bom v dobri formi končal Tour. Če mi to uspe, potem so mi pri ekipi obljubili, da bom dobil priložnost, čeprav je v ekipi veliko fantov, ki lahko napadajo skupni seštevek. Videli bomo. Morda bom imel v kakšni sezoni drugačen program. Na Touru sem bil že velikokrat, na Giru pa samo enkrat in nekajkrat na Vuelti. Zato bi lahko naslednje leto zaprosil za nastop na Giru in bi tako imel tam več prilžnosti."

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ