Adam Yates po nespretnosti motorista do zmage

Adam Yates po nespretnosti motorista do zmage
01.08.2015 AVTOR: D. Z.
Adam Yates je veliki junak enodnevne klasike v San Sebastianu. Spritn za 2. mestu je dobil Philippe Gilbert, 3. je bil Alejandro Valverde. A v zaključku pravi kaos.

Po naporni dirki po Franciji se je serija dirka za World Tour nadaljevala z enodnevno dirko v San Sebastianu. Dirka je pisana na kožo specialistom za vzpone, tudi tistim, ki blestijo na aprilskih enodnevnih klasikah. Donostia je gostila start in cilj, na startu pa so bili štirje Slovenci. Simon Špilak, Jan Polanc, Kristijan Koren in državni prvak Luka Pibernik. Slovencev pa tokrat ni bilo v ospredju.

Zato pa smo videli pravi spektakel številnih zvezdnikov. Alejandro Valv erde je branil lansko zmago, a tokrat mu je ponovitev uspeha preprečil mladi Adam Yates. Yates je odločilen napad izvedel na zadnje vzponu. Tam je bil še član izjemno močne ubežne skupine z Barguilom, Valverdejem, Rodriguezom ...

Potem pa je najprej napadel Barguil Yates ga je ujel in tudi hitro prehitel, tako da je že vrh vzpona prečkal sam. Sledil je še spust, na katerem je lani na tej dirki - potem, ko je bil ravno tako v prvi skupini - grdo padel. Tokrat ni imel težav. Po ravnini proti cilju pa je vseskozi vzdrževal dobrih 10 sekund naskoka pred neuigranimi ubežniki.

Na koncu, po 219 prevoženih kilometrih sploh ni verjel, da je zmagal in je ciljno črto prečkal, ne da bi dviginil roke. Šele po ciljni črti se je 22-letni kolesar veselil prestižne zmage, najprestižnejše v njegovi komaj dveletni karieri profesionalnega kolesarja. Tako so se pri Orici GreenEdgu lahko veselili lepega uspeha, potem ko je za njimi povsem ponesrečen Tour de France.

15 sekund za njim se je večja skupina kolesarjev udarila za drugo mesto. To je pripadlo Philippu Gilbertu, tretji pa je bil Alejandro Valverde. Sledili so Moreno, Rodriguez, Mollema, Martin, Alaphilippe, Barguil in Uran. Razlog, zakaj Adam Yates ni vedel, da je zmagal, se skriva tudi v dejstvu, da je bil vseskozi pred njim Greg Van Avermaet. Belgijec je bil na poti k zmagi, ko ga je na tla spravil motor. "Bil sem na poti k zmagi na dirki za VN San Sebastianu, dokler me motor ni povozil in me spravil na tla. Konec igre. Bravo organizatorji. Bravo motorist."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ