Adam Yates premočan na Hrvaškem, Novak 5.

Adam Yates premočan na Hrvaškem, Novak 5.
05.10.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Adam Yates potrdil vlogo prvega favorita na dirki po Hrvaški. Z zmago v kraljevski etapi je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Najboljši Slovenec Domen Novak na petem mestu.

Na dirki po Hrvaški, oziroma dirki prve kategorije Cro Race je za kolesarji peta in obenem najtežja etapa. Rabac je gostil start, cil pa je bil na vrhu vzpona na Platak. Govorimo o 138 kilometrov dolgi preizkušnji s tremi kategoriziranimi vzponi. Najprej enim druge kateggorije. Sledil je vzpon proti Učki (ekstra kategorija).

Po spustu in daljšem ravninskem delu pa so se kolesarji povzpeli še na ciljni vzpon. Cilj je bil na 1115 metrih nadmorske višine. Po pričakovanjih se je takoj po startu izoblikovala skupina ubežnikov. Sestavljalo jo je 11 kolesarjev. Med temi sta so bili tudi Luka Pibernik (Bahrain Merida), Matic Grošelj (Ljubljana Gusto Santic) in Marko Kump (Adria Mobil).

Sicer pa pobeg ni bil posebno nevaren, saj so imele večje ekipe v glavnini vse pod nadzorom. Ubežniki so bili še pravi čas ujeti. Do glavne akcije pa je prišlo na zadnjem vzponu. Predvsem Astana je narekovala ostrejši ritem, tako da so mnogi popustili. Dobre tri kilometre pred ciljem pa je napadel Adam Yates.

Hitro si je privozil dobrih 20 sekund prednosti in nadaljeval s samostojno akcijo. Kmalu se je v lov za njim podal Domen Novak, ki pa v hudem ritmu ni zdržal. Medtem ko se je Yates na cilju veselil zaslužene zmage in prevzema vodstva v skupnem seštevku, so Novaka tik pred ciljem prehiteli Davide Villella, Victor de la Parte in Pierre Rolland.

Zaostali so za deset sekund. Novak je bil kot najboljši Slovenec peti. Zaostal je za 11 sekund. Adam Yates ima pred zadnjo etapo zdaj 15 sekund prednosti pred Villello in 17 pred De la Partejem. Sledi Zeits, peti pa je Novak, ki zaostaja za 41 sekund.

Vzponi v 5. etapi dirke Cro Race
Gračišče na 35,5 km: dolžina 7,4 km, povprečni naklon 5,8 %, nadmorska višina 448 m, 2. kategorija
Dopolavoro (PP Učka) na 76 km: dolžina 7 km, povprečni naklon 9,2 %, nadmorska višina 965 m, ekstra kategorija
Platak na 138 km: dolžina 16 km, povprečni naklon 5,8 %, nadmorska višina 1115 m, 1. kategorija

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ