Adria Mobil ob najboljših v Italiji, v Španiji boj ubežnikov!

Adria Mobil ob najboljših v Italiji, v Španiji boj ubežnikov!
06.09.2013 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Španiji je 13. etapo dobil Warren Barguil. V skupnem seštevku vodi Vincenzo Nibali. Po dveh dneh dirkanja v Italiji vodi Patrick Sinkewitz. Med deseterico tudi Rogina in Nose.

Neverjetni Sinkewitz in odlična Rogina in Nose
Najprej pa v Italijo. Tam v teh dneh poteka etapna dirka Settimana Ciclistica Lombarda by Bergamasca. Včerajšnja prva etapa je potekala med Sopro in Valtorto. Zahtevno, skoraj 170 km dolgo preizkušnjo je prepričljivo dobil Patrick Sinkewitz. Nemec, sicer tretji na dirki po Sloveniji je za 16 sekund ugnal Ivana Rovnija in Davideja Rebellina. V skupini, ki se je borila za drugo mesto, se je pripeljal tudi Radoslav Rogina. Kolesar Adrie Mobila je zasedel šesto mesto. Štiri sekunde več je zaostal Tomaž Nose, ki je bil deveti.

Za kolesarji je tudi že druga etapa. Ta je bila dolga dobrih 140 kilometrov, Sinkewitz pa je na poti od Boltiera do Foppola majico vodilnega ubranil na najboljši možni način. Ta etapa je bila še zahtevnejša in Nemec je to znal izkoristiti. Očitno je izvrstno pripravljen, saj se je veselil druge zmage zapored. Tokrat je po skoraj treh urah in pol za 31 sekund premagal Jurija Trofimova. Tretji je bil Franco Pellizotti, ki je izgubil še dodatni dve sekundi. Radoslav Rogina je bil s 36 sekundami zaostanka peti, Tomaž Nose pa z minuto zaostanka deseti.

Sinkewitz ima zdaj v skupnem seštevku dobro minuto prednost pred zmagovalcem dirke po Sloveniji Rogino. Tomaž Nose je sedmi. Do konca dirke je samo še ena etapa.

Na Vuelti za zmago obračunali ubežniki
Na dirki po Španiji je bila na sporedu 13. etapa. Start je gostilo mesto Valls, cilj pa Castelldefels. Etapa je bila dolga 170 kilometrov. Kolesarji so morali premagati dva kategorizirana vzpona. Najprej klanec tretje, potem pa še klanec prve kategorije. A oba sta bila daleč od cilja, medtem ko je bil zaključek spet izpeljan v zelo strm, a tokrat tudi kratek vzpon.

Tokrat v ospredje niso prišli kolesarji, ki se borijo za končno zmago. Vincenzo Nibali je tako brez težav obdržal rdečo majico. Tokrat je bila to etapa za ubežnike. Prav zato so si v pobeg želeli številni kolesarji in tako je do tega prišlo šele po 60 kilometrih dirkanja. Takrat so napadli Bauke Mollema, Amets Txurruka, Warren Barguil, Egoi Martinez, Iker Camano in Rinaldo Nocentini.

Kasneje so se jim pridružili še Benat Intxausti, Mikael Cherel, Ivan Santaromita, Antonio Piedra, Jerome Coppel, Michele Scarponi, Jelle Vanendert in Gianni Meersman. Čakal pa jih je še vzpon prve kategorije na Alto del Rat Penat. Ob vznožju so imeli tri minute prednosti pred glavnino, kjer sta v ospredju največ časa preživeli ekipi Orica GreenEdge in Katjuša.

Med ubežniki je bil na vzponu najbolj aktiven Michele Scarponi. Italijan je bil tudi prvi na vrhu vzpona, a do cilja je bilo še dolgih 50 kilometrov. Kmalu se je v ospredju skupina razredčila in tako so v boju za zmago ostali samo še Nocentini, Barguil, Mollema, Santaromita, Txurruka, Coppel, Martinez, Zandio in seveda Scarponi, ki je bil najbolj zaslužen za selekcijo.

V ozadju so se v lov podali kar kolesarji Astane. Ob pomoči kolesarjev Cannondala, FDJ in Omega Pharme so sicer poskušali z lovom na ubežnike, a so bili neuspešni, saj so imeli ubežniki deset kilometrov pred ciljem še vendo okrog dve minuti prednosti. Dva kilometra kasneje je padel Intxausti, prva pa sta napadla Coppel in Martinez. A preostali so ju ujeli in dobra dva kilometra pred koncem je Coppel znova napadel.

Takrat so se mu pridružili še Zandio, Barguil in Nocentini. Ko so jih preostali ujeli, je to izkoristil Barguil, ki je odločno skočil. 21-letni kolesar Argos Shimana se je lahko veselil prve zmage na tritedenski dirki. Zanj je to sploh prvi nastop na Vuelti. Drugi je bil izkušeni Rinaldo Nocentini, tretji pa Bauke Mollema. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, saj je glavnina zaostala zgolj za dobri dve minuti in pol. Nibali je tako obdržal vodstvo. Jani Brajkovič je bil z dobrimi tremi minutami zaostanka 68., Grega Bole pa 129. V skupnem seštevku je Brajkovič 21., Bole pa 122.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ