Adria Mobil: Izzvati Valjavca in v boj za SP!

Adria Mobil: Izzvati Valjavca in v boj za SP!
06.03.2013 AVTOR: D. Z.
V Ljubljani se je predstavila Adria Mobil. Letos bo barve novomeškega moštva zastopalo deset kolesarjev. Na predstavitvi so bili najbolj izpostavljeni Mugerli, Nose, Rogina in Roglič.

Znajti se brez Marka Kumpa
Kolesarji, ki bodo vozili za Adrio Mobil so Kristjan Fajt, Pavel Gorenc, Aljaž Hočevar, Bruno Maltar, Matej Mugerli, Tomaž Nose, Simon Pavlin, Radoslav Rogina, Primož Roglič in Klemen Štimulak. V primerjavi z lanskim letom tako manjkajo predvsem trije še kako uspešni kolesarji. Matej Gnezda je končal kariero, Marko Kump in Kristjan Đurasek pa sta z izjemnimi predstavami prepričala Pro Team moštvi. Kump je odšel v Saxo Tinkoff Bank, Đurasek pa v moštvo Lampre-Merida.

Kljub vsemu cilji moštva ostajajo visoki. Želijo se vsaj približati lanskim rezultatom. »Cilji so zastavljeni in poskušali jih bomo realizirati. Lansko sezono bo težko ponoviti, « je dejal Matej Mugerli, ki se je na uvodni dirki za VN Laigueglie najbolj izkazal, saj je osvojil sedmo mesto: »To je dokaz, da smo kljub slabim vremenskim pogojem dobro trenirali. Taktiko bomo letos nekoliko spremenili. Sprintu glavnine se bomo zdaj poskušali izogniti. Tudi tako, da bomo dirko poskušali rešiti že prej in v sprint pripeljati manjšo skupino. «

Rogina in Nose proti Valjavcu na dirki po Sloveniji?
Na predstavitvi sta do besede prišla tudi glavna aduta za etapne dirke. Govorimo o s 34 leti najstarejšemu članu moštva Radoslavu Rogini in Tomažu Nosetu. »Program je zelo podoben lanskemu. Vsako dirko bomo startali na zmago. Letos moramo rezultate doseči na nekoliko druačen način kot lani. Vendar se bomo temu poskušali prilagoditi in tako doseči zastavljene cilje, « je dejal Rogina, ki je kot morebitnega naslednika Marka Kumpa omenil Aljaža Hočevarja.

A Rogina in Nose bosta po vsej verjetnosti tudi glavna aduta ekipe na zanje najpomembnejši dirki – dirki po Sloveniji. »Po konkurenci je dirka vse težja. Tiste uspehe izpred petih, šestih let, ko sem dirko tudi dobil, bo težko ponoviti. Ampak, jaz se bom potrudil. Tam bo tudi Valjavec, tako da bo to še konkurenca več in bomo lahko še bolj 'borbali', « je dejal Nose in dodal, da bo prihod Valjavca še dodatna motivacija, saj bo Adria Mobil tudi v domačih moštvih dobila konkurenco v boju za visoka mesta v skupnem seštevku: »Prepričan sem, da bo na start prišel dober. Vem, da je motiviran, mogoče še bolj kot prej. «

Fajtova največja želja? Ostati "cel"!
Nose je potrdil, da je večino priprav na kolesu opravil v Strunjanu in okolici: »Doma imamo še vedno okrog pol metra snega. Doma sem zato treniral predvsem na ergometru. « Tisti, ki se resno pripravlja na sezono je tudi Kristjan Fajt, ki je imel lani ogromno nesreče, saj se padcem in poškodbam kar ni mogel izogniti. Najprej si je na dirki po Sloveniji že v prvi etapi zlomil ključnico, kmalu po vrnitvi pa si je ob padcu poškodoval še komolec. Njegove želje so zato jasne: »Novi izzivi so. Letos je največji ta, da ostanem cel in da pridem v tisto formo, ki sem jo že imel. «

In potem je tu še Primož Roglič. Prvič med profesionalnimi kolesarji. Krst bo doživel na Hrvaškem. Nekdanji smučarski skakalec je zablestel z lanskimi nastopi med rekreativnimi kolesarji. Kljub vsemu pa ostaja skromen in poudarja, da se bo moral še veliko naučiti, tudi take zadeve, kot je: »Vožnja v grupi in vse kar spada zraven. Ostali kolesarji so to pridobili skozi dolge kariere, jaz sem pa začetnik in mi bo zato toliko težje stopiti v ta svet. «

Na SP, kjer jim proga bolj ustreza

Na novinarski konferenci vodilni pri moštvu niso skrivali razlogov, zakaj so Rogliča vzeli v ekipo. Predvsem zaradi zelo dobrih testov, ki jih je opravil: »Vesel sem, da so taki, vendar to so samo testiranja, dirke so nekaj povsem drugega. To je drugi svet. « Roglič je še dodal, da zdaj z veseljem spremlja tudi nekdanje kolege in zdaj nadvse uspešne smučarje skakalce, medtem ko mu starejši kolegi pri Adrii Mobilu obljubljajo pomoč pri privajanju na kolesarske veščine.

»Če nas bo poslušal, bo lahko še daleč prišel. Mislim, da lahko z izkušnjami veliko pomagamo, « je dejal Mugerli. »Bil sem presenečen nad testom na fakulteti za šport. Moral se bo prilagoditi vožnji v skupini. To bo največja težava, ampak, čez leto, dve bo na pravem nivoju, « je pojasnil Eržen. Prek čim boljših rezultatov se ekipa želi spet uvrstiti na svetovno prvenstvo v ekipnem kronometru, kjer so lani že bili.

»Mislim, da nam je trasa v Italiji precej bolj pisana na kožo kot tista v Valkenburgu, « je bil jasen Rogina. Kolesarji pa so medtem že odšli na dirko v Umag. Kasneje si boste lahko prebrali tudi kaj sta o ciljih, ekipi in kolesarjih na predstavitvi povedala menedžer Milan Eržen in direktor moštva Bogdan Fink.

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ