AFLD: "Armstronga so opozarjali na nenapovedane dopinške kontrole"

AFLD: "Armstronga so opozarjali na nenapovedane dopinške kontrole"
26.08.2012 AVTOR: D. Z.
Zdaj, ko je "padel" veliki Lance Armstrong želijo številni očitno razkriti dodatne podrobnosti v zvezi z Armstrongom in njegovim domnevnim jemanjem nedovoljenih poživil.
Tako so se oglasili tudi iz francoske protidopinške agencije AFLD. Svetovalec tej agenciji Michel Rieu je jasno povedal, da je bil Lance Armstrong pogosto predčasno opozorjen, kdaj bo k njemu prišla nenapovedana dopinška kontrola. Tako naj bi imel čas, da je lahko prikril kakršnokoli jemanje nedovoljenih poživil.

"Inšpektorji so imeli težave pri izvedbi nenapovedanih kontrol. Tako je imel tudi 20 minut časa, da prikrije karkoli. V tem času je marsikaj mogoče. Lahko si je dodajal preparate za redčenje krvi, svoj urin je lahko zamenjal za umetnega. EPO je jemal v manjših dozah in tako je ta stvar bila neizsledljiva. Brez informacij s policije in drugih organov, bi se mu bilo težko boriti na tak način," je dejal Rieu in pojasnil, da se je 17. marca 2009 zgodilo, da sta Bruyneel in Armstrong izrazila sum nad identiteto inšpektorja, ki je Armstrongu prišel odvzeti vzorec krvi.

Od Mednarodne kolesarske zveze so zahtevali potrditev, da gre za pravo osebo. S tem naj bi inšpektorja zadržala toliko časa, da je Armstrong lahko odšel pod tuš, kar je v nasprotju s pravili Svetovne protidopinške agencije. Rieu je pri teh obtožbah šel še dlje. Poudaril je, da naj bi Armstrong užival podporo tudi pri Mednarodni kolesarski zvezi in Mednarodnemu olimpijskemu komiteju.

"Armstrong je bil obkrožen s številnimi pomočniki. Imel je dovolj sredstev za vse logistične zahteve. Govorilo se je, da je kri iz Amerike prevažal kar z osebnim letalom," je dejal Rieu in dodal, da je Armstrong prijateljeval tudi z nekdanjim francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, kateremu je podaril tudi kolo:

"Oktobra 2009 je bil Armstrong povabljen na kosilo na Elizejskih poljanah. Vemo, da je zahteval, da se odstrani predsednika AFLD Pierrea Bordryja, ki je leto kasneje tudi odstopil." Bordry je kasneje devet mesecev pred iztekom mandata odstopil s tega mesta. Kot razlog je navedel, da je to storil zato, ker se je vlada odločila, da agenciji zniža proračun.

Journal du dimanche je v dokaz, da naj bi imel Lance Armstrong veliko podporo tudi pri francoskih oblasteh objavil mnenje odvetnika Thibaulta de Montbriala. Ta je dejal, da so bili leta 2005, med drugim dnevom odmora na dirki po Franciji, francoski preiskovalci že pred hotelom, kjer so prebivali kolesarji moštva Discovery Channel.

Hoteli so preiskati hotelske sobe, vendar: "Iz Pariza so prišli, z namenom, da opravijo preiskavo. Vendar, iz zelo zanesljivega vira vem, da so ob tik pred začetkom preiskave dobili rdečo luč." De Montbrial je še dodal: "Ne vem, kdo je izdal ta ukaz, vendar vem, da so bili preiskovalci besni, da so morali prekniti akcijo. To je dokaz, da je imel Armstrong dobro zaledje tudi v Franciji."

vir: velonation.com
Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ