Akcije poln zaključek in Tratnikova potrditev

Akcije poln zaključek in Tratnikova potrditev
18.02.2024 AVTOR: DZ, foto: Dario Belingheri /Getty Images

Dirka po Algarveju se je končala z zahtevno peto etapo. Daniel Martinez je spet ugnal Remca Evenepoela, ki se je veselil končne zmage. Jan Tratnik pa je dirko končal na tretjem mestu.

V peti etapi dirke po Algarveju so kolesarji morali prevoziti 166 kilometrov in skoraj tri tisoč metrov nadmorske višine. Višino so zbirali skozi celotno nadvse razgibano preizkušnjo, poleg tega pa so premagali tudi pet kategoriziranih vzponov. Prvi trije so bili tretje kategorije.

Potem pa so se kolesarji dvakrat podali na sicer zaključni klanec druge kategorije Alto do Malhao. Ta je dolg 2,5 km, povprečni naklon pa je 10,1-odstoten. Prvič so čez ta klanec kolesarji prišli 23 kilometrov pred ciljem. Rumeno majico vodilnega je branil Remco Evenepoel, a z ekipo Soudal Quuick Step je bil postavljen pred veliko preizkušnjo. Po številnih napadih se je v ospredju po šele 70 prevoženih kilometrih zbrala velika ubežna skupina.

Vsi favoriti in največje ekipe so imeli v ospredju vsaj po enega predstavnika. Ubežnikom glavnina ni omogočila, da bi si privozili večjo prednost in 39 kilometrov pred ciljem je iz skupine z najboljšimi napadel Wout Van Aert. Sledil mu je Ben Healy, počakal pa ga je ubežnik in Van Aertov klubski kolega Hegenes. Trojica je hitro ujela preostale ubežnike, ob prvem prečkanju ciljnega klanca pa je Healy poskrbel za dodatno selekcijo.

Pridružila sta se mu samo še Van Aert in Gijs Leemreize. Trojica je sodelovala, a Evenepoel, katerega ekipa se je znašla v težavah - ob njem je ostal samo še Mikel Landa - je našla zaveznike. Najprej pri Filippu Ganni, potem pa pri Bori Hansgrohe. Posledično vodilna trojica ni imel več možnosti, da bi se lahko borila za morebitno končno zmago. Ob vznožju zaključnega klanca pa je postalo jasno, da se Healy in Van Aert ne bosta mogla udariti niti za etapno zmago.

Nazadnje se je dva kilometra pred ciljem predal Healy. Sledili so posamični napadi. Tudi Martinez in Kuss sta pospešila, a obenem je Jan Tratnik vseskozi sledil najboljšim in je tako spet pokazal, kako izvrstno je pripravljen. V zadnjih metrih pa je spet pospešil Evenepoel. A tudi tokrat - še drugič na tej dirki - je bil v samem sprintu na vzponu močnejši Daniel Felipe Martinez.

Kolumbijec ga je ugnal v boju za etapno zmago. Evenepoel je bil drugi. Sledila sta Thomas Pidcock in Christian Scaroni, na petem mestu pa že Jan Tratnik, ki je izgubil vsega sedem sekund. V skupnem seštevku se je Evenepoel veselil končne zmage. To dirko je dobil že tretjič. Za kar 43 sekund je ugnal Martineza, na odličnem tretjem mestu pa je preizkušnjo končal Jan Tratnik. Zaostal je za 1:21.

Sledili so Ben Healy, Thymen Arensman, Thomas Pidcock, Wout Van Aert, Sepp Kuss, Stefan Kung, Antonio Morgado … Najboljši po točkah je bil Gerben Thijssen, ki jih je zbral 44. Jan Tratnik je bil v tem seštevku šesti. Martinez je zbral največ točk v boju za majico za najboljšega na gorskih ciljih. Antonio Morgado iz UAE je bil najboljši med mladimi kolesarji, Visma Lease a Bike pa najboljša med ekipami.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ